Cel puțin trei persoane au murit și aproximativ 80 au fost rănite după ce soldații au tras asupra mulțimilor care se opuneau unei preluări militare în Sudan.
Protestatarii au ieșit în stradă după ce forțele armate au dizolvat regimul civil, au arestat lideri politici și au denunțat luni stare de urgență. Se spune că trupele mergeau casă în casă în capitala Khartoum, arestând organizatorii locali ai protestelor.
Zeci de protestatari au fost răniți sau uciși ca urmare a loviturii de stat militare din Sudan
Lovitura de stat militară din Sudan a precedat protestelor care au fost violente și au dus la decesul sau rănirea a zeci de soldați. Liderul loviturii de stat, generalul Abdel Fattah Burhan, a dat vina pe luptele politice interne pentru acțiunea militară. Lovitura de stat a fost condamnată în întreaga lume, iar SUA au oprit ajutorul de 700 de milioane de dolari. Liderii civili și omologii lor militari au fost în contradicție de când vechiul conducător Omar al-Bashir a fost răsturnat în urmă cu doi ani.
La căderea nopții luni, un număr mare de protestatari se aflau pe străzile din Khartoum – și din alte orașe – cerând reîntoarcerea stăpânirii civile, relatează Mohamed Osman, de la BBC Arabic, din capitală.
Un protestatar rănit a declarat reporterilor că a fost împușcat în picior de către armată în fața sediului militar, în timp ce un alt bărbat a descris că militarii au tras mai întâi grenade asomatoare, apoi muniție reală.
„Au murit două persoane, i-am văzut cu ochii mei”, a spus Al-Tayeb Mohamed Ahmed. Sindicatul medicilor din Sudan și ministerul informației au mai scris pe Facebook că împușcăturile fatale au avut loc în afara complexului militar.
Sudan a fost arestat şi dus într-o locație necunoscută în urma unei lovituri militare
Imagini video de luni din capitala națiunii nord-africane au arătat protestatarii care se ocupau de baricade iluminate și intră în zona din apropierea cartierului general al armatei, cu soldați privind. De altfel, în Sudan s-a produs o lovitură militară iar premierul dar şi membrii Guvernuli au fost arestați şi duşi într-o locaţie necunoscută. Nimeni din armată nu a comentat până acum și rămâne neclar cine s-a aflat în spatele arestărilor dinainte de zori.
O declarație a Ministerului Informației pe Facebook a spus că reținerile au fost efectuate de „forțe militare comune”, iar cei arestați erau ținuți într-o „locație neidentificată”.
Ministerul a spus că soldații au luat cu asalt sediul radiodifuzorului de stat, în Omdurman, și au reținut personalul acolo. De asemenea, a spus că dl Hamdok este presat să susțină o lovitură de stat, dar a refuzat să facă acest lucru și a îndemnat oamenii să continue cu protestele pașnice pentru „apărarea revoluției”.
Nu este singura lovitură militară în lume de la începutul anului 2021. De exemplu, același lucru s-a produs și în Myanmar unde Guvernul a fost dat jos de junta militară care fusese la putere anterior intaurării Executivului. Protestele din Myanmar s-au soldat cu numeroase victime.