Prima pagină » Local » Zeci de persoane stau la coadă pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva – FOTO/ VIDEO

Zeci de persoane stau la coadă pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva – FOTO/ VIDEO

05 oct. 2020, 15:00,
Elena Nicoleta Bujor, în Local

Zeci de pelerini au format coadă pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iași. Mulți dintre ei respectă regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, purtând masca de protecție.

Primăria nu încurajează să vină lumea la Hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva. Reprezentanţii vor distribui afişe prin oraş şi în scări de bloc, pentru că ieşenii să nu se ducă la slujba dedicată Sfintei Parascheva. Cel mai probabil nu vor fi amenajate locuri de parcare pentru autocare care transporta pelerinii.

La nivel de sărbătorile Municipiului Iaşi va fi organizat doar Târgul de blănuri de la Hala Centrală, fiind singurul eveniment ce va ţine de Primăria Iaşi.

Liturghie specială la Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru noul an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă

Pregătirile pentru Hramul Cuvioasei Parascheva se afla pe ultima sută de metri. Primii pelerini au început să apară de ieri, 4 octombrie 2020. În aceste momente are loc o Liturghie specială la Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru noul an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Sfânta Liturghie este oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, preotul Ioan Vicovan și un sobor de preoți. Această slujba a marcat trei importante evenimente și anume încheierea anului pentru absolvenţii promoţiei 2019 – 2020, începerea noului an universitar 2020 – 2021 şi 27 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog ortodox.

Luni, 5 octombrie 2020, de la ora 13.00 va avea loc o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență pentru a stabili ultimele detalii privind bună desfășurarea și în condiții de siguranță, în contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus, a celui mai important hram de peste an din regiunea Moldovei.

Având în vedere unele interpelări sau îngrijorări cu privire la modul în care pelerinii s-ar comportă în fața sfintelor moaște, preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor a dorit să facă o declarație.

„Sfințenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înțelegem două lucruri.
Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutății, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creștini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii.
Al doilea: de sfințenie nu te poți „molipsi”. Atingerea mecanică, atitudinea superstițioasă nu ajută. E nevoie și de o credință care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu și în folosul oamenilor.
Așadar, e nevoie de discernământ și de evlavie înțeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele”, a transmis preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Au apărut primii pelerini la hramul Cuvioasei Parascheva din Iaşi

Duminică, 4 octombrie 2020, au început să apară primii pelerini la hramul Cuvioasei Parascheva din Iaşi, deși prognoza meteo nu arată destul de bine, Anul acesta se vor lua o serie de măsuri speciale având în vedere contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus. Mâine, 5 octombrie 2020, vor fi stabilite ultimele detalii cu privire la hramul care va începe în această săptămână. Toate aceste detalii vor fi luate în cadrul unei ședinte a CLSU Iași. Vedeți în videoclipul de mai jos o parte din detaliile organizatorice ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru hramul Cuvioasei Parascheva din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *