Prima pagină » International » Zeci de persoane au murit după ce o ambarcațiune cu migranți s-a scufundat între Serbia și Bosnia
Zeci de persoane au murit după ce o ambarcațiune cu migranți s-a scufundat între Serbia și Bosnia

Zeci de persoane au murit după ce o ambarcațiune cu migranți s-a scufundat între Serbia și Bosnia

23 aug. 2024, 22:00, 3 ,
în International

Corpul unui migrant a fost descoperit vineri, 23 august, ridicând numărul victimelor la 11 în urma naufragiului unei ambarcațiuni care încerca să traverseze râul Drina, care formează granița dintre Serbia și Bosnia, a confirmat autoritatea de protecție civilă din Bosnia pentru AFP.

Până joi, 22 august, salvatorii recuperaseră deja 10 cadavre, inclusiv pe cel al unei mame și al fiicei sale de doar 9 luni.

Conform poliției sârbe, ambarcațiunea s-a răsturnat în apropierea orașului Ljubovija, în Serbia, care este o țară de tranzit pe „ruta balcanică” folosită de migranți pentru a ajunge în Uniunea Europeană.

După accident, poliția și pompierii au reușit să salveze 18 persoane, inclusiv 3 copii, care au ajuns pe mal.

„Nu avem informații clare cu privire la numărul exact al persoanelor pe care le căutăm încă, ceea ce complică și mai mult situația,” a declarat Vladan Rankic de la serviciul de protecție civilă sârbo-bosniac. El a menționat că la bordul ambarcațiunii s-ar fi aflat între „28 și 30 de migranți” în momentul naufragiului, dar naționalitățile lor nu sunt încă cunoscute.

„În funcție de temperatura apei, corpurile ar putea ieși la suprafață în următoarele 72 de ore. (…) În zonă sunt mulți pescari care ar putea ajuta la localizarea cadavrelor, chiar dacă noi nu reușim să le găsim,” a explicat șeful echipei de salvare.

Rankic a subliniat, de asemenea, că „Drina este întotdeauna periculoasă, chiar și pentru înotătorii experimentați”.

Mai mulți migranți și-au pierdut viața încercând să traverseze Drina

În 2023, aproape 100.000 de migranți, inclusiv 20.000 de minori neînsoțiți, au traversat „ruta balcanică”, comparativ cu 144.000 în 2022, conform datelor agenției europene de poliție de frontieră Frontex.

În ultimii ani, mai mulți migranți și-au pierdut viața încercând să traverseze Drina.

De la începutul crizei refugiaților din 2015, peste un milion de migranți din Asia și Africa au trecut prin Serbia, majoritatea în 2015, în timpul valului masiv de refugiați din Orientul Mijlociu, potrivit guvernului sârb.

Între ianuarie și iunie 2024, poliția sârbă a înregistrat aproape 10.400 de intrări ilegale în țară, o scădere de aproape 70% față de aceeași perioadă a anului precedent. Acești migranți provin în principal din Siria, Afganistan, Turcia, Maroc și Pakistan.

Autoritățile sârbe atribuie această scădere unei cooperări mai strânse cu poliția austriacă și cu agenția Frontex.

Comentarii
  • Sarbii recunosc ca traseul imigrantilor din Orientul Mijlociu catre UE este prin Serbia, recunosc ca „…peste un milion de migranți din Asia și Africa au trecut prin Serbia” iar imbecilul de Karl Nehammer blocheaza accesul Romaniei in Spațiul Schengen !!! Chiar daca acum s-a convins ca nu Romania era vinovata de afluxul de migranti, de acum este prea tarziu. Acum ca sa ne razbunam pe austrieci, construim o conducta prin care tot gazul extras din Marea Neagra il exportam in Austria, ca apoi sa il importam la cel mai mare pret din Europa. Bravo patriotilor politicieni romani !!!!

  • Nea hamer stie despre aceasta ruta? Si daca stie, se face ca nu stie.

  • DIANA SOSOACA PRESEDINTA ROMANIEI SI VOR FI NATIONALIZATE RESURSELE ROMANIEI si gazul romanesc exportat la Austria si toate tarile va fi al nostru, al romanilor, doar ce ramane si daca ramane va fi exportat. S-a scumpit apa rece la 16 lei mc si urmeaza sa se mai scumpeasca . Stiti de ce ? Pentru ca Romania exporta apa. Avem cel mai mare pret la energie din Europa. De ce ? Pentru ca exportam energie la pret mic si importam la pret foarte mare. Nationalizarea resurselor Romaniei este solutia, avem o tara foarte bogata dar totul se da la straini ori gratis ori la preturi foarte mici si noi importam totul la preturi foarte mari. SI APA ESTE RESURSA NATURALA SI STUFUL SI ASTEA TREBUIE NATIONALIZATE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`