De la începutul pandemiei COVID-19, aproape 100 de pacienți cu boli renale au fost infectați cu noul coronavirus. Medicii spun că sunt diferențe mari între primul și al doilea val de COVID-19. Cele mai multe infectări au fost în valul doi, mai concret în ultimele opt săptămâni. Rata de deces în rândul ieșenilor dializați, cronici este de 1 din 10
Odată cu cel de-al doilea val de COVID-19, medicii ieșeni susțin că numărul pacienților cu boli renale infectați cu noul coronavirus a crescut foarte mult. Astfel, au fost depistați pozitiv cu COVID-19 aproximativ 100 de ieșeni care fac dializă de la începutul pandemiei, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în ultimele opt săptămâni. Din păcate, unul din zece pacienți dializați, cronici care ajung la secția de Terapie Intensivă după infectarea cu SARS-CoV-2 nu supraviețuiesc.
„În ultima lună, un pacient care suferea de boli renale a decedat după ce a ajuns la secția de Terapie Intensivă. În prezent, doi pacienți dializați, cronici de la Spitalul «C.I. Parhon» sunt intubați la secția de Terapie Intensivă. Chiar dacă aproximativ 70-80 la sută dintre ieșeni își fac dializa în centre private, la cele patru centre de dializă ale Spitalului «C.I. Parhon» sunt aproximativ 600-700 de pacienți cu boli renale”, a declarat Ionuț Nistor, conf. dr. Spitalul „C.I. Parhon” din Iași.
Tot mai mulți pacienți cu boli renale infectați cu SARS-CoV-2 rămân cu sechele pulmonare după tratament
Sunt și cazuri fericite în care pacienții care suferă de boli renale sunt tratați în secția de Terapie Intensivă după infectarea cu SARS-CoV-2. Din păcate însă, medicii vorbesc din ce în ce mai frecvent despre repercusiunile cu care se confruntă cei mai mulți dintre pacienții cu boli renale după ce au fost infectați cu coronavirus. Aceștia ajung să prezinte sechele pulmonare pentru care au nevoie de intubație cu oxigen pentru cel puțin o lună. Acesta este și cazul unei paciente care făcea dializă și a fost infectată cu noul coronavirus. Ieșeanca a fost salvată de medic, iar după mai multe zile de internare la secția de ATI, femeia va reveni acasă, la familie.
Totuși, pentru cel puțin o lună, pacienta va avea nevoie de intubație cu oxigen după ce a rămas cu sechele pulmonare.
„Există o pacientă care a avut o evoluție de care ne-am bucurat, am scos-o de la secția de Terapie Intensivă pe ventilație mecanică. Este într-o fază de recuperare. Mai are nevoie de cel puțin încă o lună de intubare cu oxigen la domiciliu, după ce a rămas cu sechele pulmonare. Femeia va fi externată cel târziu la începutul săptămânii viitoare. Au mai fost până acum încă două astfel de cazuri, în care pacienții tratați de la terapie intensivă au rămas cu sechele pulmonare”, a mai precizat Ionuț Nistor.
Pacienții dializați sunt testați gratuit de COVID-19 la două săptămâni
Partea cea mai bună din toată această poveste este faptul că pacienții dializați beneficiază de testare gratuită o dată la două săptămâni, motiv pentru care medicii pot depista în timp util dacă au sau nu COVID-19. Pentru că acești pacienți au nevoie de ședințe de dializă de două sau chiar trei ori pe săptămână, sunt nevoiți să facă naveta între spitale. Ei fac parte din categoria cu risc de complicații după infectarea cu noul coronavirus. Astfel, cazurile ușoare sau medii sunt identificate la timp și izolate la domiciliu. Persoanele care suferă de forme grave după infectarea cu COVID-19 sunt trimise la secțiile de Terapie Intensivă.
„Ministerul Sănătății a stabilit statutul special al acestor pacienți hemodializați, care sunt testați de COVID-19 o dată la două saptămâni. Fiind identificați în stadii precoce, îi putem izola la timp. Au mai fost și cazuri în care au stat internați timp de două săptămâni”, a încheiat Ionuț Nistor, conf. dr. Spitalul „C.I. Parhon” din Iași.