Prima pagină » Local » Zeci de pacienți au ajuns la UPU din cauza poleiului din Iași! Cei care au nevoie de o intervenție chirurgicală trebuie să aștepte până se eliberează un loc la Clinica de Ortopedie și Traumatologie
Zeci de pacienți au ajuns la UPU din cauza poleiului din Iași! Cei care au nevoie de o intervenție chirurgicală trebuie să aștepte până se eliberează un loc la Clinica de Ortopedie și Traumatologie

Zeci de pacienți au ajuns la UPU din cauza poleiului din Iași! Cei care au nevoie de o intervenție chirurgicală trebuie să aștepte până se eliberează un loc la Clinica de Ortopedie și Traumatologie

10 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Pacienții care au nevoie de intervenție chirurgicală așteaptă până se eliberează un loc în Clinica de Ortopedie și Traumatologie din Iași. Din cauza poleiului din ultimele zile, numărul persoanelor cu urgențe ortopedice a crescut. La UPU Iași au ajuns 40 de ieșeni cu fracturi, entorse și luxații

Din cauza poleiului din ultimele zile de la Iași, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” au ajuns nu mai puțin de 40 de pacienți în 48 de ore. Din seara zilei de 7 februarie 2021 și până în dimineața zilei de 9 februarie, a fost un număr record de fracturi, entorse și luxații. Dintre aceștia, 20 de ieșeni au avut nevoie de internare în cadrul Clinicii de Ortopedie și Traumatologie. Persoanele care au nevoie de o intervenție chirurgicală în urma unei fracturi trebuie să aștepte până când se eliberează un loc în clinică pentru a se putea interna, ceea ce se poate întâmpla în câteva zile. Între timp, numărul pacienților COVID-19 pozitiv din cadrul UPU Iași au scăzut. Dacă în urmă cu o lună erau în medie 50 de persoane confirmate pozitiv cu coronavirus pe zi, în ultima perioadă sunt câte 20 de cazuri.

Când se eliberează un loc, pacientul este contactat pentru a veni la spital

La Clinica de Ortopedie și Traumatologie din Iași, circuitul special din perioada pandemiei COVID-19 face ca ritmul de desfășurare pentru intervențiile chirurgicale să fie mult mai lent. În clinică sunt ocupate toate paturile, iar cei care nu reprezintă o urgență medicală trebuie să se programeze. Timpul de așteptare pe liste este de cel mult 14 zile. Pacienții care ajung cu urgențe ortopedice pot aștepta de la una la trei zile până când se eliberează un loc.

„Ajung foarte mulți pacienți cu fracturi. La Ortopedie nu mai sunt locuri pentru internare. Pacienții au fost imobilizați cu aparat gipsat și pentru unii este suficient pentru a se tratata, dar metodologia precizează faptul că se rezolvă prin intervenția chirurgicală. De aceea au nevoie de internare și sunt programați pentru intervenția chirurgicală atunci când se eliberează un loc. În ultimele 48 de ore (n.r.- perioada 7-8 februarie 2021) au ajuns la spital 40 de pacienți cu fracturi, traumatisme, entorse, luxații, iar 20 au avut nevoie de internare”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

20 de cazuri grave de COVID-19 se prezintă la UPU în 24 de ore

În secția Clinică de Medicină Internă II din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași, locurile de internare pentru pacienții confirmați pozitiv cu coronavirus sunt ocupate. La UPU Iași se prezintă peste 200 de persoane în 24 de ore. Dacă în lunile noiembrie și decembrie 2020 erau aproximativ 50 de ieșeni confirmați cu coronavirus, numărul acestora s-a redus la 20 în luna februarie 2021.

„Dintre persoanele suspecte de infectarea cu coronavirus care ajung la UPU, 90 la sută sunt confirmate pozitiv în urma testului. În 24 de ore avem 20 de cazuri de COVID-19. Pe de altă parte, în secțiile de Medicină Internă nu mai sunt locuri. Imediat cum se eliberează un loc, este ocupat de un pacient în așteptare. Sunt pacienți care ajung cu probleme respiratorii, care sunt post-COVID-19 sau sunt confirmați pozitiv”, adaugă medicul ieșean.

38 de pacienți în stare gravă, internați în secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor suport COVID-19

Pacienți cu forme grave ale infecției cu coronavirus continuă să ajungă la spitalele din Iași. Două motive sunt prezentate de unii medici: fie pacientul are o evoluție care îi agravează manifestările infecției cu coronavirus, fie nu s-a prezentat de la primele semne ale infecției la spital pentru tratament și astfel se decompensează. Ieri, 09 februarie 2021, în spitalele suport COVID-19 erau ocupate 230 de paturi, din care 38 de Terapie Intensivă. Situația cu privire la gradul de ocupare pentru paturile ATI era următoarea: 9 paturi ocupate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, 3 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 4 paturi la Spitalul Municipal Pașcani, 4 paturi la Spitalul de Recuperare, 6 paturi ATI la Spitalul C.F. Iași, 12 paturi la Spitalul de Neurochirurgie.

De la debutul pandemiei COVID-19, în județul Iași au fost confirmate 32.019 cazuri cu persoane infectate cu coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.334 au fost externate. Ieri au fost testați pozitiv 76 de ieșeni, iar 36 s-au întors înapoi în sânul familiei. În perioada 8-9 februarie 2021 s-au înregistrat 4 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind de 541.

Numărul de paturi libere este aproape egal cu numărul celor ocupate în spitalele suport-COVID-19

În spitalele suport COVID-19, pe 9 februarie 2021, erau libere 220 de paturi: 29 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 4 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 6 paturi la Spitalul Hârlău, 20 de paturi ATI la Spitalul de Recuperare, 69 de paturi la Spitalul C.F. Iași, 5 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 16 paturi la Spitalul Militar, 71 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani. Cifra este aproape egală cu cea a numărului de paturi ocupate, respectiv de 230.

La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, sunt ocupate trei paturi ATI, iar 6 bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus urmează tratamentul prin dializă. În ceea ce privește numărului de locuri libere în secțiile de ATI, conform raportărilor, ieri, mai erau libere 11 paturi: 3 la Spitalul de Pneumoftiziologie, două paturi la Spitalul Municipal Pașcani, un pat ATI la Spitalul de Recuperare, unul la Spitalul C.F. Iași și 4 la Spitalul de Neurochirurgie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *