Prima pagină » Actualitate » Zeci de oameni au murit în Rio de Janeiro după ce poliţiştii au efectuat un raid în interiorul celui mai periculos cartel din Brazilia – GALERIE FOTO, VIDEO

Zeci de oameni au murit în Rio de Janeiro după ce poliţiştii au efectuat un raid în interiorul celui mai periculos cartel din Brazilia – GALERIE FOTO, VIDEO

07 mai 2021, 09:28,
George Cristian în Actualitate

Douăzeci și cinci de persoane, inclusiv un ofițer de poliție, au fost ucise joi într-un raid antidrog de poliție într-o mahala, la Rio de Janeiro, potrivit poliției de stat, în ciuda unui ordin al Curții Supreme care interzicea astfel de operațiuni alte decât în ​​circumstanțe „absolut excepționale” în timpul pandemiei . Raidul s-a produs în interiorul celui mai periculos cartel de drogurui din Brazilia

Grupurile pentru drepturile omului și cercetătorii academici afirmă că raidul criticat pe larg în favela Jacarezinho a fost una dintre cele mai letale operațiuni din istoria Rio de Janeiro, un oraș de 17 milioane de locuitori care doar în 2020 a contabilizat 1.239 de oameni uciși de poliție, potrivit guvernului de stat Institutul pentru Securitate Publică (ISP.)

Zeci de persoane au fost ucise într-un raid al poliţiei în cel mai periculos cartel de droguri din Brazilia

Într-o conferință de presă, joi târziu, un purtător de cuvânt al Poliției Civile din Rio de Janeiro a declarat că scopul operațiunii a fost acela de a preveni traficanții de droguri de la obligarea minorilor să se alăture bandelor.

„Am fost la acea comunitate pentru a garanta drepturile acelei populații care trăiește sub dictatura traficului de droguri”, a declarat Felipe Curi, directorul Departamentului General al Poliției Specializate.

Potrivit Poliției Civile, 200 de ofițeri au participat la operațiune, autoritățile au declarat că au urmat luni de investigații și au vizat prevenirea traficanților de droguri de la obligarea minorilor să se alăture bandelor. Raidul a dus la arestarea a șase persoane și la confiscarea a 20 de arme, pe lângă ceea ce poliția a numit „cantități abundente de droguri”.

Curi a spus că 24 dintre morți erau criminali și traficanți de droguri care au încercat să omoare ofițerii de poliție, deși nu a oferit dovezi pentru a susține acea afirmație și nici informații despre încercările poliției de a le aresta.
Curi a susținut, de asemenea, că raidul nu a încălcat interdicția, deoarece Ministerul Public, un organ de procuror, a fost sesizat în prealabil, lucru pe care instanța a spus că departamentele de poliție trebuie să facă dacă vor efectua raiduri extraordinare.

Cu toate acestea, Ministerul Public a declarat într-o declarație oficială că a fost notificat cu privire la operațiune după ce aceasta era deja în desfășurare. Ministerul a mai spus că va investiga orice presupuse abuzuri comise în timpul raidului.

România și traficul de droguri din Brazilia

România pare a avea o relație relativ strânsă cu traficul de droguri din Brazilia. Cel mai importan caz în acest sens a fost cel în care, la Marea Neagră au fost droguri în valoare totală de peste 600 de milioane de euro. Cocaina a eșuat și a ajuns pe litoralul românesc de la Marea Neagră. Drogurile erau transportate în România din Brazilia și alt state din America Latină.

De altfel, mai mulți români folosiți drept cărăuși pentru cartelurile de droguri din Brazilia au fost arestați. Poliţia Federală din Brazilia anunța, acum mai mulți ani că a  descoperit ruta braziliană a unei reţele internaţionale utilizate de romani pentru trafic de ecstasy şi cocaină, adăugând că patru români au fost arestaţi în luna mai, având asupra lor 4,8 kilograme cocaină şi 21.000 comprimate de droguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`