Prima pagină » Razboi în Ucraina » Zeci de mii de morţi în Mariupol. Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut anunţul

Zeci de mii de morţi în Mariupol. Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut anunţul

11 apr. 2022, 16:23,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Zeci de mii de morţi în Mariupol, a anunțat luni, 11 aprilie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Șeful statului ucrainean s-a arătat foarte revoltat de bilanţul anunţat după invazia armatei ruse în orașul-port.

Totodată, nici situația din orașul Borodyanka nu este mai fericită, după cum a precizat primarul orașului.

zeci de mii de morţi Mariupol, fum in urma unei explozii provocate de armata rusa in Mariupol

Cu toate acestea, refugiații care au reușit să fugă din oraș au descris situația de acolo ca fiind disperată, cu cadavre îngropate în gropi de mică adâncime

Zeci de mii de morţi în Mariupol

Zeci de mii de morţi au fost prezentaţi de bilanţul anunțat de preşedintele ucrainean. Zeci de mii de oameni au fost probabil uciși în orașul Mariupol, situat în sudul țării, de la invadarea Rusiei, potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Estimarea a fost făcută în timpul unui discurs ținut de Zelenski în fața Parlamentului din Coreea de Sud.

„Mariupol a fost distrus, există zeci de mii de morți, dar chiar și în ciuda acestui lucru, rușii nu își opresc ofensiva”, a precizat Volodimir Zelenski.

Însă jurnaliștii nu pot verifica informația în condițiile în care în orașul asediat nu se poate intra sau ieși.

Cu toate acestea, refugiații care au reușit să fugă din oraș au descris situația de acolo ca fiind disperată, cu cadavre îngropate în gropi de mică adâncime, jafuri din partea luptătorilor ceceni și locuitori înfometați și însetați care sunt uciși atunci când încearcă să iasă din adăposturi pentru a găsi mâncare și apă.

zeci de mii de morţi Mariupol, cladire din Mariupol cu turturi

Estimarea a fost făcută în timpul unui discurs ținut de Zelenski în fața Parlamentului din Coreea de Sud

Primarul din Borodyanka, primele declarații după plecarea armatei ruse

Într-o altă ordine de idei, primarul din Borodyanka, revoltat după ce oraşul său s-a aflat sub ocupaţia armatei ruse o lună, timp în care civilii au fost atacaţi atât pe cale terestră, cât şi aeriană. Acesta a precizat că pierderile umane şi materiale din această perioadă au fost uriaşe.

Gheorghi Ierko a povestit că atunci când trecea coloana militarilor ruşi prin oraş, au tras în clădirile civililor, în casele oamenilor nevinovaţi. Dar în special, au tras cu înverşunare asupra blocurilor. Efectiv, oamenii nu aveau unde să fugă, aflându-se în bătaia focului

„Când trecea coloana, îndreptau ţeava de la tancuri ba în stânga, ba în dreapta şi trăgeau la întâmplare. Cu cinci kilometri de a ajunge în Borodianka, coloana trecea printr-un alt sat, iar o învăţătoare care a ieşit să vadă ce se întâmplă a fost împuşcată pe loc. Tot aşa, un tânăr de 17 ani a ieşit în stradă să vadă de unde vin zgomotele şi a fost împuşcat. Acesta a fost un mesaj foarte dur transmis populaţiei noastre”, a mărturisit primarul ucrainean.

Pe timpul ocupaţiei ruse, populaţiei ucrainene nu i s-a permis să-și părăsească locuinţele, a fost torturată sau a fost ucisă. Autorităţile estimează că atacul armatei ruse s-ar fi soldat cu moartea a zeci sau chiar sute de persoane, însă numărul exact va fi stabilit ulterior. Totodată, zeci de blocuri şi sute de case din oraş au fost distruse total sau parţial.

Primarul din Borodyanka a povestit că au fost nevoiţi să lase morţii pe stradă timp de peste o lună, pentru că, având în vedere prezenţa ruşilor în zonă, nu exista nici o posibilitate a autorităţilor de a-i ridica.

„Am găsit în beci trupul carbonizat al unui copil, al unei femei şi al unui bărbat şi vom încerca să aflăm ce s-a întâmplat cu ei. Au fost ucişi şi după aceea le-au dat foc. (…) Avem informaţii că au fost şi violuri, dar nu putem spune cu certitudine. Vă spun că două femei au ieşit din casă într-o seară şi au fost găsite ucise într-un sat alăturat”, a mai spus primarul din Borodyanka.

Cu alte cuvinte, războiul din Ucraina se intețește pe zi ce trece, fiind raportați zeci de mii de morţi în Mariupol, a anunțat luni, 11 aprilie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

zeci de mii de morţi Mariupol, oameni din Mariupol ce cauta alternative dupa ce au ramas fara curent, apa sau hrana in urma invaziei armatei ruse

Într-o altă ordine de idei, primarul din Borodyanka, revoltat după ce oraşul său s-a aflat sub ocupaţia armatei ruse o lună, timp în care civilii au fost atacaţi atât pe cale terestră, cât şi aeriană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *