În peste zece comune din județul Iași locuitorii primesc apă cu porția după un program stabilit de operatorul ApaVital Iași, care furnizează apă doar dimineața și seara. Probleme apar mai ales în perioada secetei, dar și atunci când au crescut debitele de apă, iar turbiditatea este ridicată. Mai multe sesizări și propuneri de soluții au fost înaintate de primarii din județul Iași, dar nicio măsură concretă nu a fost luată de ApaVital până în prezent
Zeci de mii de locuitori din județul Iași primesc apă cu porția de la ApaVital, iar mai mult de zece comune care sunt afectate de secetă sunt alimentate cu apă doar dimineața și seara de la operatorul județean pentru serviciile de apă-canalizare.
Mai multe comune din județul Iași au fost informate de ApaVital în luna august despre faptul că vor primi apă doar dimineața și seara, iar orașul Hârlău și municipiul Pașcani fac parte din zonele afectate.
„Pentru a nu dezechilibra hidraulic total sistemele, este necesar să fie instituit un program de furnizare, acesta permițând menținerea unui nivel minim în rezervoare necesar menținerii unui echilibru al volumelor de apă din sistem. În lipsa acestor măsuri, sistemul s-ar goli, iar reamorsarea acestora ar duce la perioade mari de timp, de ordinul zilelor, cu lipsa totală de apă la consumatori”, a declarat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt al ApaVital Iași.
Primarii comunelor din județul Iași au propus operatorului ApaVital soluții
Comuna Ceplenița este printre cele mai grav afectate de secetă în această perioadă, fapt care a determinat ApaVital să ia măsuri pentru a evita riscuri mai grave. În perioada 10 – 31 august, locuitorii comunei primesc apă potabilă în intervalul 07:00 – 09:00 și 19:00-21:00. În ceilalți ani, aceste probleme nu apăreau, dar odată cu creșterea numărului de consumatori, ApaVital face față mai greu cererii.
„Am tot sperat că va ploua, pentru că dacă nu se va întâmpla acest lucru, cel mai sigur perioada întreruperii de furnizare a apei va continua și în luna septembrie. Am propus conducerii ApaVital să diferențieze tariful pe consumul de apă în funcție de o marjă stabilită pentru fiecare familie. Astfel, să nu mai existe la unii apă pentru irigații și alte treburi casnice, iar pentru alții să nu fie nici apă pentru consumul menajer”, a declarat Dumitru Laiu, primarul comunei Ceplenița.
Pe perioada verii, consumul de apă crește de 3-4 ori la nivelul județului Iași
ApaVital a realizat campanii de informare prin care să determine consumatorii să utilizeze apă doar pentru consum menajer și nu pentru agricultură și grădinărit. În perioada de vară consumul crește de 3-4 ori. De altfel, primarii comunelor au avertizat locuitorii despre importanța unei astfel de utilizări.
„Sistemele de alimentare cu apă sunt proiectate ținând cont de numărul de persoane deservite la momentul înființării și de consumul normat, exclusiv uman și menajer, nu și de cel pentru irigații, grădinărit sau alte folosințe. La nivelul României există o secetă pedologică prelungită, existentă de mai mulți ani, care are ca rezultat scăderea debitelor pânzei freatice și reducerea debitelor râurilor. Acești doi factori duc la o creștere a consumurilor de 3-4 ori și la o reducere a volumelor de apă captată ce se introduce în sistemele de apă”, a explicat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt al ApaVital Iași.
Ploile au creat probleme care au determinat ApaVital să reducă consumul
În zona comunei Țigănași, județul Iași, au fost ploi abundente și încă din luna iunie au fost probleme cu furnizarea apei pentru locuitori. Cu orice tip de probleme care apar din cauza furnizorilor, locuitorii apelează tot la primari pentru a găsi o soluționare. Anul acesta, programul redus de furnizare a apei a afectat mai mult locuitorii județului Iași, mai ales pentru că pandemia COVID-19 impune o mai mare utilizare a apei pentru igiena zilnică.
„A plouat mult de la începutul acestei veri și imediat au apărut problemele. Explicațiile reprezentanților ApaVital pentru situația programării de furnizare a apei au fost faptul că este apa mult prea tulbure din cauza ploilor abundente, iar stația nu poate face față unei asemenea cantități mari ce trebuie filtrată. Nu e bine nici când sunt cantități mari de apă, nici când e secetă. Oricum ar fi, tot apar probleme cu furnizarea apei. Pentru că am trimis mai multe sesizări de la locuitorii comunei și consilieri locali care să încerce să colaboreze cu instituții pentru a găsi o soluție, am reușit să găsim o modalitate care să permită o perioadă mai redusă în care este întreruptă furnizarea apei. Anul acesta se întrerupea apa chiar și trei zile la rând, pe când anul trecut se întâmpla, să zicem, o dată pe săptămână, pe timpul verii”, a precizat Iulian Chirilă, primarul comunei Țigănași.
Furnizorii de utilități și servicii nu fac investiții în mediul rural
Zonele rurale par a fi lăsate pe ultimul loc, spun primarii comunelor din județul Iași. De la furnizarea de apă, gaz, electricitate, până la cea de cablu și internet, pentru locuitorii din mai multe comune, serviciile acestea lasă de dorit. Locuitorii comunei Țigănași au beneficiat de apă de la fântânile care au fost reabilitate în ultimii doi ani. Din păcate, niciuna dintre ele nu are apă potabilă.
„Avem mari probleme cu furnizorii aici în zonă. Suntem puși pe ultimul loc și de furnizorul de energie electrică și de cablu. Cred că zona rurală are mereu astfel de probleme. Greu vin să facă investiții care să rezolve situațiile neplăcute, să înnoiască echipamente și instalații. Am avut norocul de a avea apă de la fântânile pe care le-am restaurat în ultimii doi ani, macăr asigură consumul casnic, pentru că toate testele au arătat că nu este apă potabilă în ele”, a încheiat Iulian Chirilă, primarul comunei Țigănași.