Prima pagină » International » Zeci de mii de cadre medicale protestează în Marea Britanie. Au organizat prima grevă în masă din ultimul secol în sistemul medical

Zeci de mii de cadre medicale protestează în Marea Britanie. Au organizat prima grevă în masă din ultimul secol în sistemul medical

15 dec. 2022, 11:00,
BZI.ro, în International

Joi, 15 decembrie 2022, zeci de mii de cadre medicale protestează în Marea Britanie. Au organizat prima greva în masă din ultiml secol în sistemul medical. Perturbări în sistemul medical au loc, în această perioadă, și în Grecia.

Acţiunea vine după ce încercarea de a obţine creşteri salariale peste inflaţie a eşuat. În acest sens, zeci de spitale au organizat diverse forme de protest.

Zeci de mii de cadre medicale protestează în Marea Britanie. Au organizat prima grevă în masă din ultimul secol în sistemul medical

Mii de asistente medicale s-au alăturat protestului. Astfel, au adoptat un program ca cel din ziua de Crăciun, deşi, potrivit asistentelor, a fost o „decizie dificilă”. Asistentele vor lucra în ture asemănătoare cu cele din ziua de Crăciun pentru pacienţii din secţiile esenţiale sau din Urgente.

În spitale, mii de programări şi operaţii au fost anulate, iar serviciile de sănătate din mai mult zone au fost suspendate. Pe de altă parte, domeniile ce vizează serviciile de sănătate mintală şi serviciile pentru persoanele cu dizabilităţi de învăţare şi autism sunt scutite de grevă.

Colegiul Regal al Asistenților Medicali (Royal College of Nursing – RCN) a anunţat că va continua să asigure personal pentru chimioterapie, servicii de urgență pentru cancer, dializă, unități de îngrijire critică, terapie intensivă neonatală și pediatrică.

Potrivit directorului executiv interimar al NHS Providers, Saffron Cordery, s-a „făcut tot posibilul” pentru că greva să nu afecteze pacienţii.

„Dar este inevitabil că unele operații sau programări vor trebui reprogramate, iar spitalele fac tot posibilul pentru a minimiza perturbările. Valul de frig a intensificat cererea care era deja la niveluri record sau aproape de acestea, dar în ziua grevei vor face tot ce pot pentru a se asigura că serviciile esențiale sunt dotate cu personal corespunzător și că siguranța pacienților, care este întotdeauna prioritatea numărul unu, este protejată”, a subliniat Saffron Codery.

Protestul a izbucnit după ce secretarul pentru sănătate Steve Barclay a refuzat să discute despre creşterea salariilor în sensul în care guvernl a aprobat deja recomandările din partea NHS de a acorda creşteri salariale sub inflaţie de aproximativ 4%.

Medicii din Grecia protestează împotriva „privatizării” sistemului public de sănătate

Tensiuni în sistemul de sănătate exista şi în Grecia. Mai mulţi medici, dar şi angajaţi ai spitalelor au protestat în fața Parlamentului grec din Atena. Aceştia s-au pronunţat imporiva unui proiect de lege care permite munca cu jumătate de normă în sectorul public de sănătate şi permite medicilor privaţi să lucreze în sectorul public.

Guvernul, care a elaborat proiectul, susţine că „ESY va fi mai eficient şi mai atractiv pentru medici, care vor oferi îngrijiri mai bune pentru pacienţi”.

„Sunteţi înapoiaţi, vreţi un sistem vechi de 40 de ani (…) sunteţi pentru menţinerea etatismului”, a declarat ministrul adjunct al sănătăţii, Mina Gaga, în parlament, adresându-se partidelor de opoziţie de stânga care se opun proiectului de lege.

În altă ordine de idei, tensiunile în Marea Britanie nu scad din intensitate. Angajaţii de la mai multe aeropoarte au anunţat că vor organiza o grevă în perioada 23-28 decembrie 2022. În acest fel, greva ar putea afecta mii de oameni care plănuiesc să plece în vacanţă.

Aşadar, astăzi, 15 decembrie 2022, zeci de mii de cadre medicale protestează în Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *