Cel puțin 27 de persoane care se îndreptau spre Marea Britanie s-au înecat în Canalul Mânecii, lângă Calais, după ce barca lor s-a scufundat. Organizația Internațională pentru Migrație a declarat că a fost cea mai mare pierdere de vieți omenești în Canal de când a început să colecteze date în 2014.
Premierul Boris Johnson s-a declarat „îngrozit” de ceea ce s-a întâmplat, adăugând că Regatul Unit nu va lăsa „nicio piatră neîntoarsă” pentru a opri bandele de trafic de persoane.
Zeci migranţi au murit înecaţi în timp ce doreau să traverseze Canalul Mânecii spre Marea Britanie
Printre morți se numără cinci femei și o fată, a declarat ministrul de interne al Franței. Gerald Darmanin a mai spus că două persoane au fost salvate și una a fost dispărută. S-a raportat mai devreme că 31 de persoane au murit, dar totalul a fost revizuit în jos peste noapte de joi. Migranţii doreau să traverseze Canalul Mânecii spre Marea Britanie.
Patru persoane au fost arestate în apropierea graniței cu Belgia, a adăugat el, spunând: „Bănuim că au fost direct legate de această trecere specială”.
Miercuri seara, Johnson și președintele francez Emmanuel Macron au convenit să-și intensifice eforturile comune pentru a preveni traversările și a opri bandele care pun viața în pericol, a spus Downing Street.
O barcă de pescuit a tras un semnal de alarmă miercuri după-amiază după ce a zărit mai multe persoane pe mare în largul coastei Franței. Autoritățile franceze și britanice desfășoară o operațiune de salvare pe cale aeriană și pe mare pentru a vedea dacă pot găsi pe cineva. Johnson a spus că decesele au fost un „dezastru”, adăugând că este vital să „rupem” bandele de traficanți care, a spus el, „scăpau literalmente cu crimă”.
Vorbind după ce a prezidat o întâlnire de urgență Cobra, premierul a spus că trebuie făcut mai multe pentru a opri infractorii care organizează traversări.
„De asemenea, arată cât de vital este că acum ne intensificăm eforturile pentru a sparge modelul de afaceri al gangsterilor care trimit oamenii la mare în acest fel”, a spus el.
El a recunoscut, de asemenea, eforturile de până acum pentru a opri fluxul de migranți care traversează Canalul cu bărci mici „nu au fost suficiente” și că Marea Britanie s-ar oferi să-și sporească sprijinul pentru Franța.
Numărul de imigranți care traversează Canalul către Marea Britanie a atins niveluri record
O sursă din Whitehall a acuzat Franța că a pierdut controlul asupra situației migranților care traversează Canalul spre Marea Britanie. Ministerul de Interne a spus că britanicii nu vor să vadă oameni murind în Canal, deoarece bandele nemiloase profită.
Peste 23.000 de persoane au traversat cu barca din Franța către Regatul Unit până în acest an, o creștere bruscă față de cele 8.404 din 2020 – și cu mult mai mult decât în anii dinaintea pandemiei, când majoritatea solicitanților de azil au sosit cu avionul, feribotul sau trenul.
Pe de altă parte la nivel European se înregistrează o creștere constantă a numărului de imigranți care doresc să intre în blocul comunitar. O situație dificilă se înregistrează la granița dintre Polonia și Belarus unde mii de persoane forțează să între în Uniunea Europeană. Autoritățile din Polonia au mobilizat armata pentru a preveni escaladarea situației.