Organizația Națiunilor Unite (ONU) spune că 72 de șoferi contractați să livreze ajutor umanitar au fost arestați în nordul Etiopiei, devastat de război. Șoferii, care lucrau pentru Programul Alimentar Mondial (WFP), au fost reținuți în Semera, capitala regiunii Afar.
ONU vorbește cu guvernul pentru a stabili de ce au fost opriți. Războiul din Etiopia a provocat o criză umanitară masivă, cu peste cinci milioane de oameni având nevoie de ajutor.
Camioanele de ajutor umanitar au fost blocate în Etiopia iar angajații ONU arestați
Orașul Semera este un punct de trecere pentru camioanele de ajutor care încearcă să ajungă în regiunea vecină Tigray, unde conflictul a izbucnit anul trecut și unde ONU spune că 400.000 de oameni trăiesc în „condiții asemănătoare foametei”. Se crede că sute de camioane sunt blocate în oraș, împiedicate să ia singura rută viabilă pe uscat în Tigray.
Nu a existat niciun comentariu imediat cu privire la arestări din partea autorităților etiopiene. Marți, ONU a declarat că 16 membri ai personalului local și persoanele aflate în întreținerea acestora din capitala Etiopiei, Addis Abeba, au fost arestați în cadrul raidurilor. Alți șase au fost eliberați. ONU a cerut guvernului să elibereze imediat deținuții. Avocații și grupurile de drepturi spun că autoritățile i-au vizat pe angajați de etnie Tigray. Guvernul neagă arestarea arbitrară a tigraianilor.
Conduse de Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), forțele rebele au înaintat spre Addis Abeba. Lor li s-a alăturat un alt grup rebel, Armata de Eliberare Oromo (OLA). Ca răspuns, guvernul a declarat stare de urgență, cerând cetățenilor să-și înregistreze armele și să se pregătească să-și protejeze cartierele.
SUA le-a cerut cetățenilor americani să plece din Etiopia
Ambasada SUA le-a spus tuturor cetățenilor americani să părăsească Etiopia cât mai curând posibil, pe fondul unei situații de securitate „foarte fluide”. Într-o altă evoluție, gigantul kenyan de telecomunicații Safaricom a declarat pentru BBC că personalul său străin din Etiopia a fost evacuat, iar angajații săi locali au fost obligați să lucreze de acasă pentru a le asigura siguranța.
Acesta a spus că situația politică și de securitate actuală reprezintă un risc pentru investițiile sale în țară și că evenimentele vor informa viitoarele decizii de afaceri. Ferocitatea conflictului din nord a fost scoasă la iveală în rapoartele organizațiilor internaționale neguvernamentale pentru drepturile omului despre violența sexuală. Amnesty Internaţional îi acuză pe luptătorii TPLF că au violat, jefuit și agresat femei după ce au preluat controlul unui oraș din regiunea Amhară în august. Șaisprezece supraviețuitori ai atacului de la Nifas Mewcha au fost intervievați de Amnesty.
Etiopia se confruntă cu o lipsă de securitate şi probleme logistice
În iunie 2021, în Etiopia au fost ținute alegerile generale. Ţara se confruntă cu o lipsă de securitate accentuată dar şi cu probleme logistice. Conform unei evaluări recente, conflictul Tigray a declanșat o criză umanitară, 350.000 de oameni trăind în condiții de foamete. Procesul de votare a avut loc în capitală, Addis Abeba, unde reporterii BBC au văzut cozi lungi de alegători.
Etiopia se confruntă şi cu o problemă ecologică. Totuşi, în urmă cu câțiva ani, etiopienii au înregistrat un record mondial după ce ar fi plantat peste 350 de milioane de copaci în 12 ore