Prima pagină » Local » Zeci de locuințe de lângă Aeroportul Iași sunt în pericol! Daune plătite de comuna Aroneanu din cauza actelor ilegale
Zeci de locuințe de lângă Aeroportul Iași sunt în pericol! Daune plătite de comuna Aroneanu din cauza actelor ilegale

Zeci de locuințe de lângă Aeroportul Iași sunt în pericol! Daune plătite de comuna Aroneanu din cauza actelor ilegale

28 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Mai multe locuințe de lângă Aeroportul Iași sunt în pericol din cauza unor autorizații emise ilegal. Primăria comunei Aroneanu nu a respectat dreptul de servitute de la Aeroportul Iași

O nouă lovitură pentru primarul comunei ieșene Aroneanu, Benoni Moruzi. Mai multe autorizații de construire aprobate de Moruzi în zona de siguranță de la Aeroportul Iași au fost anulate de către magistrați. S-a ajuns ca ieșenii care și-au construit locuințe în zona de servitute aeroportuară să se trezească cu autorizațiile de construire anulate. Recent, magistrații de la Tribunalul Iași au anulat o autorizație de construire și i-au aplicat și o amendă de 1.000 de euro primarului Benoni Moruzi.

Autorizațiile pentru locuințe de lângă Aeroportul Iași au fost anulate

O familie din Aroneanu s-a trezit cu autorizația de construire emisă în 2018 de primarul Benoni Moruzi, anulată. Familia Vasile și Alexandra Rotaru a obținut o autorizație de construire în octombrie 2018 pentru construirea unei locuințe unifamiliale parter, cu înălțime de 5,14 metri. Totuși, autorizația emisă de primarul Benoni Moruzi a fost emisă fără avizul Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) în ceea ce privește zona de servitute aeronautică și astfel aeronavele ce deservesc Aeroportul Iași pot fi în pericol. Nu este primul proces pierdut de comuna Aroneanu și de alte persoane care și-au ridicat locuințe în zona Aeroportului.

Culoarul de zbor, afectat de înălțimea caselor din Aroneanu

Aerogara a cerut în instanță anularea actului, document emis în baza unui plan urbanistic general ce nu respectă avizele aeronautice.

”Autorizaţia de construire contestată a fost emisă în baza unei documentaţii depuse în urma îndeplinirii condiţiilor impuse prin Certificatul de urbanism nr.152 din 24.07.2018 și care a fost contestat. Certificatul de urbanism contestat, care a stat la baza emiterii autorizaţiei de construire contestate, nu cuprinde referiri corecte la regimul economic al imobilului şi nu impune obţinerea prealabilă a avizului Autorităţii Aeronautice Civile Române, încălcând prevederi legale imperative – motive de nelegalitate care atrag nulitatea actelor contestate”, se arată în cererea Aeroportului Iași.

Scandal de 4 ani între Aeroportul Iași și comuna Aroneanu

Aeroportul Iași a cerut încă din 2018 anularea documentelor emise de Primăria comunei Aroneanu.

”Reclamanta a învederat că PUG-ul comunei Aroneanu a fost adoptat prin HCL 51/2001, având la bază prevederi legale care inevitabil au suferit modificări între timp. PUG-ul a fost prelungit succesiv, fără a fi actualizat în tot acest răstimp şi fără a fi fost pus în acord cu modificările legale imperative intervenite în ultimii 20 de ani. Reclamanta a mai arătat că UAT Aroneanu se află pe direcţia culoarului de zbor la decolare, având amplasate în proximitatea sa mijloacele de radionavigaţie, comunicare şi supraveghere ale Aeroportului Internaţional Iaşi”, se arată în acțiunea depusă de aerogară.

Dispute în instanță din cauza PUG-ul comunei Aroneanu

Cei de la Aeroport au arătat că primarul Benoni Moruzi s-a prelevat de PUG-ul vechi al comunei, plan care însă nu include și noile reglementări aeronautice.

”Deşi Aeroportul Iaşi este în curs de modernizare şi dezvoltare, beneficiind din 2014 de o nouă pistă şi de un nou terminal, această situaţie nu a impactat în niciun mod obligaţiile UAT Aroneanu, care, prin PUG, menţiona încă din 2001 faptul că se află în zona de siguranţă a aeroportului, în proximitatea instalaţiilor de radionavigaţie, monitorizare şi control. Cu toate acestea, primarul din Aroneanu apreciază că poate să evite avizarea AACR în ce priveşte construcţiile noi care nu depăşesc P+1E, întrucât reglementările locale aprobate prin PUG au prevederi mai permisive decât Codul Aerian şi reglementările aeronautice, iar dezvoltarea comunei este prioritară pentru UAT faţă de dezvoltarea aeroportului”, se mai arată în plângerea celor de la Aeroportul Iași.

Primarul Moruzi a cerut în instanță și anularea autorizației de construire a pistei de la Aeroportul Iași.

Comuna Aroneanu nu mai poate emite autorizații fără avizul Autorității Aeronautice

Cei de la Aeroportul Iași au arătat că toate construcțiile din satele Aroneanu și Dorobanț au nevoie de aviz AACR. Totuși, primarul Benoni Moruzi a invocat propriile reglementări locale de urbanism, dreptul comunei la dezvoltare şi dreptul de proprietate al deţinătorilor de terenuri la a dispune de acestea după cum apreciază. Imobilul pentru care s-a emis autorizaţia de construire se află şi în zona I de protecţie a aeroportului, iar locuințele din această zonă sunt supuse restricţiilor. Familia care și-a construit locuința lângă Aeroportul Iași nu va fi însă nevoită să o dărâme, ci va trebui să intre în legalitate, prin obținerea unei noi autorizații de construire.

În ultimii ani, au fost deschise zeci de procese pentru anularea autorizațiilor privind locuințele de lângă Aeroportul Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *