Prima pagină » Actualitate » Zeci de lăutari au fost reţinuţi de poliţiştii din Vaslui! Ar putea exista deficit de muzică de petrecere la nunți?

Zeci de lăutari au fost reţinuţi de poliţiştii din Vaslui! Ar putea exista deficit de muzică de petrecere la nunți?

02 iun. 2021, 13:28,
George Cristian în Actualitate

După o perioadă de pandemie în care nunţile au fost interzise în România, de la 1 iunie acest tip de petrecere este permis. Totuşi, în Vaslui ar putea exista un deficit de muzicanţi după ce zeci de lăutari au fost reţinuţi de poliţiştii din judeţ. Aceştia au primit vizita inopinantă a mascaţilor care îi suspectează de mai multe nereguli.

Pe data de 1 iunie 2021, mascaţii au efectuat mai multe percheziţii pe raza judeţului Vaslui şi au intrat peste lăutari în casă, asupra celor din urmă existând suspiciuni de înşelăciune.

Zeci de lăutari au fost reţinuţi de poliţiştii din Vaslui după mai multe percheziţii

Pentru că aceștia au avut de suferit în pandemie, poliţiştii susţin că lăutarii care au fost reţinuţi obişnuiau să obţină ajutoare de la stat prin mai multe declaraţii false. Ca urmare a descinderilor făcute de mascaţi, 25 de persoane au primit mandate de aducere la sediul Poliţiei Municipale din Vaslui.

Acestea au fost audiate iar printre acuzaţii se numără faptul că, în perioada pandemiei, aceştia au încheiat contracte fictive pentru prestări servicii pentru a putea încasa ajutoare de la stat. De altfel, au săvârșit infracţiuni de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată dar şi fals în declaraţii.

După ore întregi de audieri, din totalul de 25 de persoane, 20 au fost reţinute pentru 24 de ore iar procurorii cerând judecătorilor arestul preventiv pentru 30 de zile.

Vorvim despre persoane cu vârste cuprinse între 18 și 52 de ani dintre care 16 sunt bărbați şi au între 22 și 50 de ani care au domiciliul în Bârlad, Perieni și Puiești dar și 4 femei care au între 18 și 52 de ani.

Ce spun poliţiştii despre percheziţiile de la lăutarii din Vaslui

În cursul dimineţii de 1 iunie peste 60 de jandarmi şi 80 de poliţişti au pus în aplicare 23 de mandate de percheziţii. Aceştia s-au aflat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad. Conform comunicatului emis de poliţişti se pare că prejudiciul total se ridică la suma de 200.000 de lei. Persoana vătămată este Agenţia Judeţeană pentru Plăți și Inspecţia Socială Vaslui:

“În perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021, persoanele bănuite de comiterea faptelor ar fi folosit documente falsificate pentru obținerea unor sume de bani acordate de la bugetul de stat, cu titlu de indemnizație de sprijin, pentru persoane care au obținut venituri exclusiv din drepturi de autor și conexe și se află în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea, în contextul pandemiei.

Prejudiciul estimat în cauză este de 200.000 lei. Persoana vătămată este Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vaslui.”, a precizat Bogdan Gheorghiță, purtător de cuvânt al IPJ Vaslui.

Nunțile sunt permise de la 1 iunie 2021

Timp de peste 1 an, nunțile din România au fost interzise. Vorbim despre faptul că, în contextul pandemic pe care România l-a traversat, petrecerile de după nuntă erau strict interzise. Totuși, de la 1 iunie 2021, oamenii au din nou voie să petreacă dar cu anumite condiții. Organizatorilor le este permisă organizarea evenimentelor cu un număr maxim de 70 de persoane, dacă locația este una în aer liber, și un număr total de 50 de persoane dacă locația este în interior. Totuși, aceste lucruri se pot schimba, limita fiind eliminată dacă toate persoanele prezente la eveniment sunt vaccinate.

Totuși, odată cu reținerea unui număr considerabil de lăutari, la Vaslui ar putea exista o penurie de lăutari pentru nunțile care sunt programate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *