Prima pagină » Titlurile zilei » Zeci de ieșeni stau cu sufletul la gură când urcă în microbuzele care ar trebui să îi ducă la Iași. Vina este aruncată de la unul la altul: „Ieșea fum de sub capotă” – FOTO

Zeci de ieșeni stau cu sufletul la gură când urcă în microbuzele care ar trebui să îi ducă la Iași. Vina este aruncată de la unul la altul: „Ieșea fum de sub capotă” – FOTO

14 nov. 2023, 02:00, 4 ,
Ștefana Șovea, în Titlurile zilei

De o perioadă de timp, locuitorii comunei Mogoșești stau cu sufletul la gură când urcă în microbuzele ce ar trebui să îi ducă în Iași. Săptămâna trecută s-a întâmplat un incident care le-a pus viața în pericol

Locuitorii se plâng de condițiile din autobuzele ce circulă pe ruta Mogoșești-Iași și așteaptă cu nerăbdare introducerea unor noi microbuze. Transportul este asigurat de firma Elas Trans, iar administratorul companiei refuză să ofere un punct de vedere asupra situației.

Locuitorii comunei Mogoșești stau cu sufletul la gură când urcă în microbuze

o poză din microbuzul Mogoșești

Locuitorii se plâng de condițiile din microbuzele ce circulă pe ruta Mogoșești-Iași

Locuitorii comunei Mogoșești sunt nemulțumiți de condițiile pe care le au în microbuzele ce ar trebui să îi ducă spre Iași. În cadrul unei rețele de socializare, un cetățean a făcut public un mesaj în care transmite faptul că, în data de 10 noiembrie, microbuzul cu care circula aproape a luat foc.

„Venind din Iași cu maxi taxi, cu neobositul șofer nea Mihai, aproape am luat foc împreună cu minibuzul vechi și mizerabil. Fac apel la doamna primar Ridica Popa să își amintească de promisiuni și să le pună în aplicare. Refuz să cred ce ceea ce vorbea lumea azi despre o practică imorală și ilegală comisă. Vă rugăm să ne scăpați de aceste hârburi. Nu știu cum trec inspecția ITP aceste microbuze”, a transmis, în cadrul unei rețele de socializare, Doru Dodoru.

Deși, în data de 6 aprilie 2022, Consiliul Local Mogoșești a aprobat proiectul „Achiziționarea de microbuze pentru transport școlar” prin programul PNRR, două microbuze electrice, elevii merg, în continuare, cu aceleași autobuze cu care circulă și ceilalți cetățeni ai comunei.

Prin achiziționarea de microbuze electrice moderne, proiectul își propune să contribuie la reducerea abandonului școlar și să creeze un mediu sigur și confortabil pentru elevi în cadrul călătoriilor lor zilnice către școală. Cu toate acestea, comuna Mogoșești nu figurează în lista propusă de Consiliul Județean.

„Elevii nu au microbuze, merg cu același cu care mergem toți. Avem un microbuz care de câteva ori chiar a luat foc. Cel mai recent eveniment a fost săptămâna trecută, mai exact vineri, 10 noiembrie 2023. Eu mergeam spre casă și a început să miroasă a fum, ieșea fum de sub capota microbuzului, însă am continuat drumul. Înainte să fie Rodica Popa primar, a făcut foarte multe promisiuni, printre care și achiziționarea unor noi autobuze.

Sunt două microbuze noi, însă unul este stricat și acum mergem cu cel care ia foc din când în când, chiar au fost cazuri în care s-a luat apă din fântână pentru a opri focul. Mergem în niște condiții foarte rele, înghesuiți”, a transmis un locuitor al comunei Mogoșești.

Administratorul companiei Elas Trans refuză să vorbească

o poză cu un microbuz

Consiliul Județean Iași a suspendat licitația pentru programul de transport județean din Iași

Transportul este asigurat de compania Elas Trans. Reporterii BZI au luat legătura cu Dan Sale, administratorul companiei, însă acesta a refuzat să ofere un punct de vedere și a închis telefonul.

Rodica Popa, primarul comunei Mogoșești a transmis faptul că nu îi stă în putere achiziționarea unor noi microbuze și stă la dispoziția Consiliului Județean, care a întârziat considerabil cu licitația pentru transportul județean.

„Vreau să spun, cu subiect și predicat, faptul că UAT Mogoșești, și pentru că ați făcut referire la mine, ca primar, nu ne stă în putere acest lucru pentru că nu noi licităm transportul pentru acest traseu, ci Consiliul Județean. Îmi doresc aceleași condiții, cu siguranță îmi doresc să fac lucruri bune, asta este menirea unui primar în funcție. Nu vreau să arunc vina pe Consiliul Județean, pe niciun fel de autoritate net superioară nouă, doar că procedura de licitație a întârziat cumva.

În ședința din februarie 2022, consilierii au aprobat traseul acestei firme de transport, care cumva a fost aprobat prin caietul de sarcini și prevede ca la 30 de minute să fie mijloc de transport pe traseu. Facem parte din zona metropolitană, dar nu ne încadrăm cu bugetul pentru că CTP-ul ne învederează faptul că trebuie să plătim 8 lei pe kilometru. Dacă avem sau nu avem cetățeni în mijlocul de transport, noi plătim.

Ori din bugetul local, 30.000 sau 40.000 de lei la lună sau la două luni nu ne permitem și atunci din acest considerent depindem de Consiliul Județean, care ne asigură transportul pe acest traseu”, a transmis Rodica Popa, primarul comunei Mogoșești.

Elas Trans a primit o prelungire de contract

Reporterii BZI au luat legătura cu reprezentanții CJ care au transmis faptul că operatorul Elas Trans a primit o prelungire contractuală până în momentul în care se va clarifica programul județean de transport.

„Am înțeles că la orele de vârf sunt autobuze de 50 de locuri, dar posibil să fie introduse și microbuze când nu este foarte aglomerat. Programul de transport a fost schimbat în întregime și operatorul Elas Trans a primit o prelungire până când se va clarifica chestiunea programului de transport”, au spus reprezentanții CJ.

Până când vor fi introduse noi autobuze, locuitorii comunei Mogoșești stau cu sufletul la gură când circulă cu microbuzele ce le pun viața în pericol.

Comentarii
  • Să le vedeţi şi cele ale firmei care operează pe ruta Iaşi – Hârlău, nu toate, însă unele microbuze parcă sunt luate de la fier vechi!

  • de cate ori un patron trebuie sa de-a declaratii privind situatia activitatii firmei sale iti inchide telefonul in nas. daca lumea e proasta si se complace mergand cu astfel de firme

  • Articol neprofesionist de panarama scris pentru anumite interese !
    1; Țăranii din comuna Mogoșești NU sunt ieșeni !
    2; Nici un patron de la nici un fel de firmă privată NU este obligat să dea el declarații și explicații unor “Ziariști”
    3; Tot ceia ce auzim sunt OPINII !, ori corect ar fi să nu faceți voi execuții publice in presă a unora în baza a ce spun alții în opinia lor !

  • wai Ciurea, mars in mm cu comentarii de kkt de laa internet platit de altii.

  • alexe chiar el

    Daca vreti sa faceti un adevarat articol de investigatie, atunci cereti de la Consiliul Judetean Iasi situatia sanctiunilor aplicate transportatorilor in ultimii 2 ani si o sa vedeti ca nu exista. Aaaaa, am uitat ca nu aveti voie sa scrieti despre mai marii judetului….cum nu ati scris nici despre anularea programului de transport.

  • Wăi. Rasputin ciocu mic că ai văzut ce ai pățit la Moscova dacă ai avut păreri greșite

  • Normal ca nu se intampla nimic, atata timp cat marii ciocoi ai transportului de persoane judetean trec lunar prin birourile celor responsabili de la consiliul judetean si le lasa ,, dreptul” pe masa! dl Focșa- iasi – tansa- manastirea ! doar un exemplu! Licitatie cu autobuze de 50 locuri si merg cu microbuze vai mama lor de 16- 19 locuri! Cate 50 in microbuz! Cred ca au inteles invers !😂

  • Iaca nu țăranu vor autobuze noi dar când va urcați în mașini curge baliga de pe voi.

  • Iacomi Marean

    Focsa de la CJ este hranit ca un gansac lunar de transportatorii tigani din Iasi!!!

  • Primărita e fosta pușcăriașa pentru escrocherie, la ce sa te aștepți?

  • Drept grăituai dl de mai sus! Lunar , cei pomeniti mai sus adica țiganii din transportul de persoane decarteaza pe masa celor care se ocupa cu transportul judetean de persoane in frunte cu ordinarul de focșa! Trec pe la masa lor punandu le bani pe masa fara nici un schimb de cuvinte si voi vreti transport civilizat? Plus diverse servicii…cărat cu masini mici , microbuze etc! Stiu mai bine samsonii, todirascii, dinte, mandache , etc

  • Apropos, FOCSA si a luat masina noua. Nou-nouta….toyota!!! Transportatorii l au “imprumutat” 😂😅😃

  • „Ieșea fum de sub capotă” fix asta am patit cu un dubar jeg0sh pe BUC-ILFOV cu vreo 13-14 ani in urma, in primul meu an de facultate! bilet nu, evaziune fiscala maxima da, calatori transportati ca sacii de cartofi da, ilegalitate maxima da! jeg0suI plecase deja in cursa si inca lua oameni pe traseu (printre care si eu) desi cotetzul lui pe roti avea deja probleme tehnice majore! eu din pacate nu observasem acest lucru decat dupa ce m-am urcat si am dat banii. nu am mers prea mult si cotetzul imputit (la propriu de aceasta data) a cedat definitiv si ireversibil… bani inapoi nu, nimic nu, doar o mare m w i e si respect zero barat! desigur ca am asteptat un alt sicriu pe roti, sa ne preia, platit pret dublu pentru un singur drum si chiar aveam pb financiare la momentul respectiv! intr-un final eu am scapat de mafia dubarilor, altii nu sunt la fel de norocosi. se va muri in continuare pt ca asta se vrea, poate ati uitat de cazul Scanteia!

  • La toate dubele de transport persoane din judet mai ales la volkswagen crafter sant scoase filtrele de particule! In interior ..cancer curat , de exterior nu mai spun! Garoiii mai ales de pe iasi tansa nu pun alte filtre noi pt ca , cista f mult…asa le scot ca sa ,, traga mașîna ” pi bănși si la drum ,nu-i asa IS 10 CVM ( cel mai tare transportator din Iasi……si cel mai prost!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *