Prima pagină » Actualitate » Zeci de ieșeni s-au înghesuit ieri să doneze sânge ca să primească 500 de lei! Dezamăgirea a fost când au aflat că abia de luni donatorii vor primi banii promiși de primarul Mihai Chirica

Zeci de ieșeni s-au înghesuit ieri să doneze sânge ca să primească 500 de lei! Dezamăgirea a fost când au aflat că abia de luni donatorii vor primi banii promiși de primarul Mihai Chirica

15 aug. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu, în Actualitate

Zeci de ieșeni s-au înghesuit ieri să doneze sânge ca să primească 500 de lei. Dezamăgirea lor a fost când au aflat că abia de luni donatorii vor primi banii promiși joi, într-o conferință de presă de către primarul municipiului Iași, Mihai Chirica. Noutatea este că și donatorii de plasmă hiperimună vor primi 500 de lei de luni

Zeci de ieșeni au rămas dezamăgiți ieri în fața Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași. După ce primarul Municipiului Iași Mihai Chirica a anunțat că va oferi 500 de lei fiecărui donator de sânge, ieșenii s-au înghesuit la donat. În urmă cu câteva zile, înainte de anunțul făcut de către Mihai Chirica că va remunera donatorii, reprezentanții CRTS se plângeau că nu au suficienți donatori de sânge și că stocurile se epuizează de la zi la zi. Ieșenii, motivați de suma de 500 de lei promisă de primarul municipiului Iași, nu au stat pe gânduri. De la prima oră, coada de donatori era până în fața Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Tinerii au venit să doneze pentru că au aflat pe Facebook că vor primi bani, iar bătrânii, de la TV

Situație fără precedent la Iași! Zeci de ieșeni motivați de suma promisă joi, într-o conferință de presă de către primarul Mihai Chirica, s-au prezentat la CRTS pentru a dona sânge. Cei tineri au spus că au auzit de suma oferită de primarul municipiului Iași de pe Facebook, iar cei mai în vârstă au auzit de la TV.

„Eu am văzut pe facebook anunțul primarului și am spus că trebuie să vin. Și așa îmi doream de multă vreme să vin la donat”, spune un ieșean care aștepta la coadă ca să doneze.

Un bătrân, care stătea la coadă de la primele ore ale dimineții, a afirmat că a auzit la TV despre suma de bani oferită de Mihai Chirica pentru donatori.

„Sper să mă încadrez ca să pot să donez. Am pensia mică, iar un ban în plus e binevenit”.

Alții au negat complet că se află la CRTS pentru a dona sânge pentru bani.

„Eu mi-am propus de alaltăieri să vin să donez, dar s-a nimerit să vin azi. Nu are legătură cu banii promiși de Mihai Chirica”, mai spune un ieșean.

Pacienții vindecați de COVID-19 care vor dona plasmă hiperimună vor primi și ei 500 de lei

De luni, donatorii de sâge și donatorii de plasmă hiperimună vor primi 500 de lei pentru a dona. Pacienții care vor dona plasmă hiperimună sunt pacienți vindecați de COVID-19. Aceștia pot salva viața unor pacienți cu COVID-19 în stare critică, internați la Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. În nenumărate rânduri reprezentanții CRTS Iași au atras atenția populației că stocurile de sânge se epuizează și din acest motiv sunt nevoiți să temporizeze intervențiile chirurgicale urgente din spitale. Acest motiv nu i-a înduioșat foarte tare pe potențialii donatori de sânge. Inițiativa primarului municipiului Iași Mihai Chirica a stârnit, însă, curiozitatea a zeci de persoane, devenite brusc interesate de soarta pacienților în stare critică.

Înainte de decizia primarului Mihai Chirica de a oferi 500 de lei ieșenilor pentru a dona sânge, CRTS nu avea donatori

Într-o conferință de presă desfășurată joi, la Primăria Municipiului Iași, primarul Mihai Chirica a anunțat că ieșenii care se vor prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași pentru a dona sânge vor primi 500 de lei. Decizia a fost luată după ce reprezentanții centrului s-au plâns că nu există donatori, iar cantitatea necesară de sânge pentru intervențiile chirurgicale din spitale este insuficientă.

„Ieșenii care vor dona sânge vor primi 500 de lei”, a anunțat ieri într-o conferință de presă primarul Mihai Chirica.

Acesta și-a justificat decizia prin faptul că din ce în ce mai puțini ieșeni se prezintă la donare, iar medicii nu pot efectua intervenții chirurgicale care ar putea salva viața pacienților în stare critică. Zilnic, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași se prezintă în medie 30 de donatori de sânge, un număr insuficient pentru a acoperi necesarul de sânge din unitățile medicale. Remunerația cu 500 de lei pentru a determina ieșenii să se prezinte la donare este fără precedent. Până acum, cei care donau primeau 50 de lei și o zi liberă de la locul de muncă.

Primarul Municipiului Iași a anunțat că va crește suma de bani oferită donatorilor de sânge

Numărul scăzut de donatori de sânge determină temporizarea intervențiilor chirurgicale din spitale. Deși chiar și prin intermediul presei locale reprezentanții CRTS au tras numeroase semnale de alarmă care anunțau faptul că stocul de sânge se epuizează, ieșenii nu s-au înduioșat. Din acest motiv, primarul Mihai Chirica a luat o decizie fără precedent.

„Premieră națională. Asist cu îngrijorare la efortul pe care sistemul național de sănătate îl are în ceea ce privește donarea de sânge. Sunt foarte mulți factori care contribuie la diminuarea vizibilă a cantității de sânge recoltate de la donatori, ceea ce duce la consecințe foarte grave în salvarea de vieți. Vorbim de accidente rutiere care se petrec în continuare, intervenții chirurgicale grele care au nevoie de transfuzii chiar și totale de sânge, se petrec în continuare fracturi și celelalte. Ne-am propus, în măsura în care toată lumea va înțelege ceea ce trebuie, să oferim o sumă de bani donatorilor”, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *