Prima pagină » Local » Zeci de ieșeni renunță la rapel! Aceștia invocă diferite motive și nu mai revin în centrele de vaccinare pentru administrarea celei de-a doua doze. Medicul Vasile Cepoi: „Există riscul ca eficacitatea vaccinului să nu mai fie de durată”
Zeci de ieșeni renunță la rapel! Aceștia invocă diferite motive și nu mai revin în centrele de vaccinare pentru administrarea celei de-a doua doze. Medicul Vasile Cepoi:

Zeci de ieșeni renunță la rapel! Aceștia invocă diferite motive și nu mai revin în centrele de vaccinare pentru administrarea celei de-a doua doze. Medicul Vasile Cepoi: „Există riscul ca eficacitatea vaccinului să nu mai fie de durată”

04 sept. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Ieșenii nu se mai prezintă la rapel! În ultimele 3 luni, în județul Iași au fost înregistrate zeci de persoane care au refuzat să meargă la centru de vaccinare împotriva Covid-19 pentru administrarea celei de-a doua doze. Printre principalele motive se numără frica. Specialiștii spun că în astfel de cazuri, în care schema de vaccinare nu este completă, pacientul nu are o protecție sigură și de durată împotriva virusului

Situație fără precendent în județul Iași! În ultimele 3 luni, un număr mare de ieșeni imunizați cu serul Pfizer, Moderna sau AstraZeneca nu se mai prezintă la rapel. În ciuda eforturilor făcute de medici și a rugăminților, aceștia refuză cu desăvârșire să mai vină la centru de vaccinare pentru administrarea celei de-a doua doze. Specialiștii avertizează că în astfel de situații, pacienții nu mai sunt imunizați complet, ceea ce înseamnă că eficacitatea vaccinului este redusă.

„Există un număr nu foarte mare de persoane care nu s-a mai prezentat la rapel. Aceștia au refuzat din diferite motive să își administreze cea de-a doua doză. Fie de teamă, sau pur și simplu nu au mai vrut, nu s-au imunizat cu schema completă. Dacă erau bolnavi sau nu se puteau deplasa pentru vaccinare, în urma unei solicitări, ne prezentam noi la domiciliu. Principalul risc este de a nu mai avea o eficacitate de lungă durată imunizarea. Nu se cunosc alte riscuri în acest sens, decât că persoana nu are o protecție completă împotriva virusului”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Peste 100 de pacienți infectați sunt internați în spitalele suport Covid-19 din Iași

Ieri, 3 septembrie 2021, în județul Iași a fost înregistrat un nou record de infectări. În doar 24 de ore, 50 de persoane au fost confirmate Covid-19, însă la niciuna dintre acestea nu a fost depistată noua tulpină Delta. Peste 100 de ieșeni erau ieri internați, iar 18 dintre aceștia se aflau în stare foarte gravă în secțiile ATI. Din numărul total de paturi ocupate în secțiile de Terapie Intensivă, 9 se aflau la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, 3 la Spitalul Municipal Pașcani și 4 la Spitalul de Neurochirurgie, rămânând libere doar cinci locuri. Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Iași (DSP), ieri a fost raportat un deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 949. În luna august 2021 peste 20 de ieșeni infectați au decedat.

Peste 400 de ieșeni imunizați într-o singură zi

Peste 400 de doze de vaccin au fost administrate joi, 2 septembrie 2021. Medicii au imunizat 465 de ieșeni, dintre aceștia, 330 s-au vaccinat cu prima doză și doar 135 de ieșeni s-au prezentat la rapel. Dintre cele peste 200 de persoane imunizate cu prima doză, 140 au ales să se vaccinze cu Johnson&Johnson, care necesită o singură doză, fără să mai fie nevoie de rapel, acesta find și motivul numărului mic de persoane care merg pentru administrarea celei de-a doua doze. De la debutul imunizării cu Johnson&Johnson, în județul Iași au fost administrate 23.688 de doze. De la dubutul campaniei de vaccinare și până ieri, 2 septembrie 2021, s-au imunizat împotriva COVID-19 doar 409.170 de ieșeni și au fost înregistrate 468 de reacții adverse ușoare. În prezent, în județul Iași funcționează 24 de centre de imunizare împotriva Covid-19. Din numărul total, în 20 dintre acestea se administrează serul Pfizer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *