Zeci de ieșeni cu COVID-19 asimptomatici refuză să se externeze din spital de frica angajatorilor. Aceștia spun medicilor că pot rămâne fără loc de muncă dacă nu au două teste PCR negative. Dr. Carmen Manciuc spune că pacienții nu vor să plece acasă chiar dacă nu mai au simptome și din punct de vedere legal ar putea fi externați. Acest lucru determină aglomerația din spitale
Zeci de ieșeni cu COVID-19, asimptomatici, refuză să se externeze din spital de frica angajatorilor. Deși cadrele medicale le explică faptul că nu mai există niciun pericol dacă vor pleca acasă asimptomatici și cu un test PCR încă pozitiv, pacienții refuză. Aceștia spun medicilor că vor să rămână în spital pentru că angajatorii nu-i vor primi la locul de muncă fără două teste negative. Totodată, nu vor să-și asume responsabilitatea îmbolnăvirii persoanelor cu care intră în contact. Spitalele suport COVID-19 din Iași lucrează la aproape capacitate maximă, iar pacienții care ar putea pleca acasă refuză cu îndârjire externarea.
Fără simptome specifice și cu dreptul de a pleca acasă, zeci de ieșeni refuză externarea pentru a-i mulțumi pe angajatori
Dacă în urmă cu câteva luni ieșenii cu COVID-19 erau revoltați că sunt ținuți în spital deși nu au simptome specifice, acum situația este total schimbată. Zeci de ieșeni asimptomatici refuză să se externeze din spital de frica angajatorilor. Nu vor să rămână fără loc de muncă și preferă să mai petreacă o săptămână în spital, până la negativarea a două teste PCR.
„Foarte mulți pacienți cu COVID-19, asimptomatici, refuză externarea pe motivul că angajatorul nu-i va mai primi la locul de muncă fără două teste negative. Acum, că pot alege dacă merg sau nu acasă în autoizolare, mulți aleg să nu o facă. Din momentul în care li s-a dat lor responsabilitatea de a-i proteja pe ceilalți, refuză să plece. Mulți spun că nu vor să-și îmbolnăvească familia și preferă să mai stea la spital. Acest lucru nu se întâmpla la începutul pandemiei de COVID-19”, spune dr. Carmen Manciu, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
La începutul pandemiei de COVID-19, ieșenii se revoltau dacă erau ținuți în spital până la negativarea a două teste PCR
În urmă cu mai bine de o lună, Curtea Constituțională Română (CCR) menționa că internarea obligatorie a pacienților cu COVID-19 prin ordin de ministru este o” veritabilă privare de libertate”. Judecătorii CCR spuneau, totodată, că internarea obligatorie reprezintă ultima opțiune de luat în calcul în cazul prevenirii răspândirii unor boli. Aceste decizii au fost luate după ce mai mulți pacienți cu COVID-19 care au fost ținuți în internare până la negativarea a două teste consecutive s-au revoltat că sunt ținuți în spital fără propriul acord. La începutul pandemiei de COVID-19, perioada medie de internare era de aproximativ 14 zile.
„Acum, când practic pacienții semnează și-și asume externarea și riscurile la care se supun și-i supun pe ceilalți, refuză să plece acasă. Dacă la începutul pandemiei de COVID-19 ne confruntam cu persoane care refuzau să rămână în spital deși aveau testul PCR încă negativ, acum, din ce în ce mai mulți refuză externarea”, mai spune dr. Carmen Manciuc.
Spitalele suport COVID-19 lucrează la aproape capacitate maximă! Doar câteva paturi mai sunt libere pentru pacienții cu coronavirus
Spitalele suport COVID-19 lucrează la aproape capacitate maximă. Ieri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași mai erau doar 4 locuri libere, dintre care 1 în secția de Terapie Intensivă. La Spitalul „Căi Ferate” din Iași mai erau 8 locuri libere, iar la Spitalul Clinic de Recuperare mai era doar un loc liber. Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul Militar lucrează la capacitate maximă.
„Se lucrează la aproape capacitate maximă în fiecare unitate medicală suport COVID-19. Beneficiul pe care îl avem acum este că pacienții asimptomatici, cei care doresc să se externeze la 48 de ore de la internare, eliberează paturi, dar se ocupă imediat. La Spitalul de Rcuperare, de exemplu, este un flux continuu de pacienți”, adaugă dr. Carmen Manciuc.
Iașul are din ce în ce mai mulți pacienți cu forme grave de COVID-19! Dr. Carmen Manciuc: „Mulți au nevoie de suport de oxigen”
„Avem din ce în ce mai multe cazuri de COVID-19 severe spre grave”, spune dr. Carmen Manciuc.
La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, cazurile grave se înmulțesc pe zi ce trece. Un număr crescut de pacienți cu COVID-19 au nevoie de suport de oxigen sau tratament cu Tocilizumab, un medicament extrem de puternic și scump.
„În fiecare salon avem cel puțin un pacient care are nevoie de suport de oxigen sau tratament cu Tocilizumab. Observăm o creștere a numărului de pacienți cu forme severe spre grave de COVID-19. Avem 65 de paturi cu oxigen și toate sunt ocupate în permanență cu pacienți care au nevoie de suport de oxigen. Avem o pacientă care a stat până ieri pe salon cu suport de oxigen, iar starea ei s-a agravat și am mutat-o la Terapie Intensivă. Recomandăm ieșenilor să păstreze în continuare măsurile de distanțare, să se protejeze și, astfel, să-i protejeze și pe cei din jurul lor”, încheie medicul ieșean.