Prima pagină » Local » Zeci de ieșeni au aflat că sunt infectați cu COVID-19 la un simplu control medical! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Din 50 de testări zilnice, 15 sunt pozitive”

Zeci de ieșeni au aflat că sunt infectați cu COVID-19 la un simplu control medical! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Din 50 de testări zilnice, 15 sunt pozitive”

17 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

La UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, zeci de pacienți au aflat că au COVID-19 la un simplu control medical. Inițial, aceștia s-au prezentat la spital pentru alte afecțiuni, dar, în urma testului PCR, au aflat că sunt pozitivi la infecția cu noul tip de virus. Prof. dr. Diana Cimpoeșu spune că unii pacienți au simptome specifice, iar cei asimptomatici nici nu au bănuit că au luat contact cu virusul

La Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, zilnic, din 50 de pacienți testați, 15 pacienți sunt confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus. Unii dintre aceștia se prezintă la spital pentru că au simptome specifice, alții vor să se interneze în unitatea medicală având alte aflecțiuni și află, abia atunci, că au coronavirus. În 24 de ore, medicii recoltează probe la aproximativ 50 de pacienți, unii simptomatici, alții fără simptome. Numărul de ieșeni confirmați zilnic pozitiv la infecția cu coronavirus, la UPU, a crescut considerabil în comparație cu săptămânile trecute, când se raportau zilnic în medie 5-6 pacienți.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Dacă testul PCR este pozitiv, pacienții care nu reprezintă o urgență medicală sunt direcționați către o unitate medicală suport COVID-19”

Zilnic, la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se fac în medie 50 de recoltări în vederea efectuării testului PCR. Din cele 50 de testări, 10-15 ies pozitive. Prof. dr. Diana Cimpoeșu spune că unii pacienți ajung la spital cu ambulanța după ce sună la 112 și spun că au simptome specifice infecției cu COVID-19, alții afirmând că necesită internare în spital, dar, înainte de acest moment, fiecare pacient este testat. Cei asimptomatici au o surpriză atunci când află că sunt pozitivi la infecția cu coronavirus.

„Zilnic, în UPU facem în medie 50 de testări. Cele mai comune simptome sunt febra și dispneea. Tot pentru testare avem și pacienți care ajung în spital pentru alte afecțiuni pentru care necesită internare și, conform protocolului, sunt testați. Dacă testul PCR este pozitiv, pacienții care nu reprezintă o urgență medicală sunt direcționați către o unitate medicală suport COVID-19”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Între 200 și 250 de prezentări la UPU în fiecare zi. Medicii recomandă ieșenilor să sune la 112 doar atunci când au o urgență

În fiecare zi, la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă între 200 și 250 de pacienți. Unii pacienți ajung în UPU cu ambulanța, alții prin mijloace proprii.

„Primim în continuare pacienți în UPU cu leziuni, fracturi, ciroză, atacuri vasculare cerebrale, cu hemoragii digestive sau pacienți cu boli decompensate. Mai avem, însă, și pacienți care sună la 112 pentru a solicita ambulanța, exagerând simptomele de care suferă, doar pentru a fi siguri că vor fi duși la spital. Recomandăm, în continuare, populației să apeleze numărul unic de urgență doar în situația în care prezintă o urgență medicală. Totodată, dacă au simptome specifice infecției cu COVID-19, să contacteze, mai întâi, medicul de familie și numai la recomandarea lui să se prezinte la spital”, mai spune prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Ieri, la Iași s-au înregistrat 144 de teste PCR pozitive. Dintre acestea, 73 aparțin pacienților reconfirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, după ce au fost declarați vindecați

Ieri, la Iași s-au înregistrat 71 de cazuri noi de COVID-19, iar alte 73 de persoane au fost reconfirmate pozitiv la infecția cu coronavirus, după ce au fost declarate vindecate. Spitalele suport COVID-19 sunt aglomerate și asta pentru că zeci de pacienți sunt confirmați zilnic pozitiv.

„Avem 195 de pacienți internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. La secția de terapie intensivă avem un singur loc liber. Pe secția de terapie intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie avem 5 locuri libere. La Spitalul de Recuperare trimitem, în continuare, pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare, la Spitalul de Pneumoftiziologie trimitem pacienții cu forme medii și grave, la fel ca la Spitalul «Căi Ferate». În ceea ce privește Spitalul Militar, momentan nu mai trimitem pacienți acolo, deoarece mai multe cadre medicale au fost infectate cu coronavirus, iar cele care au rămas la lucru se ocupă de pacienții deja internați”, a specificat dr. Carmen Manciuc, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`