Prima pagină » Titlurile zilei » Zeci de ieșence nu au mai fost de ani buni la un consult ginecologic: „Nu aveam curajul să merg, îmi era teamă!” – GALERIE FOTO

Zeci de ieșence nu au mai fost de ani buni la un consult ginecologic: „Nu aveam curajul să merg, îmi era teamă!” – GALERIE FOTO

13 sept. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Titlurile zilei

Luni, 12 septembrie 2022, unitatea mobilă de screening împotriva cancerului de col uterin s-a deplasat în comuna Ipatele, județul Iași. Astfel, femeile cu vârste între 25 și 30 de ani vor face testare Babeș Papanicolaou, iar cele cu vârste între 30 și 64 vor beneficia de testare HPV. Multe dintre femeile din comuna Ipatele nu au mai fost la un consult ginecologic de ani de zile, astfel, se bucură că acum au șansa de a beneficia de serviciile medicale în mod gratuit

Femeile care au dorit să beneficieze de testare gratuită împotriva cancerului de col uterin s-au prezentat la Căminul Cultural din comuna Ipatele cu cartea de identitate. Înainte de a fi testate, au avut de completat un formular în care au menționat diverse date personale, precum și date referitoare la condiția medicală.

Multe dintre femeile din comuna Ipatele nu au mai fost de ani de zile la un consult ginecologic

În jur de 100 de femei din comuna Ipatele, județul Iași, s-au prezentat luni, 12 septembrie 2022, la Căminul Cultural pentru a beneficia de screening împotriva cancerului de col uterin. Unitatea mobilă a ajuns la ora 9:00, iar medicii au rămas în această locație până ce toate persoanele înscrise pe listă au fost testate.

„Doamna primar a făcut un sondaj pe Facebook, să vadă dacă suntem interesate. Am făcut ultima dată un screening după ce am născut băiețelul, acum 6 ani. Mă bucur foarte mult că ne putem testa gratuit la noi în comună. Nu aveam curajul să merg, îmi era teamă, dar aici am venit cu vecinele, mă simt mai în largul meu. Am și copil, nu am cu cine să-l las ca să pot merge la Iași”, a precizat Iulia-Alina, o tânără în vârstă de 35 de ani, din comuna Ipatele.

Elena Panainte nu a mai fost la un consult ginecologic de 7 ani, dar se bucură că acum are posibilitatea să fie testată împotriva cancerului de col uterin în mod gratuit.

„Inițiativa de a ne ajuta a fost a doamnei primar, că este un ajutor pentru oamenii din comună, în mediul rural fiind mai greu să avem acces la astfel de servicii. Ne-am mobilizat toate, iar acum suntem aici. Am 47 de ani, de 7 ani nu am mai fost la un consult ginecologic. Nu merg regulat, chiar dacă așa ar trebui. Dacă o să vină în comună caravana pentru testare împotriva cancerului la sân, o să merg și atunci la consult”, a precizat Elena Panainte.

Pentru testare s-au prezentat și persoane cu vârste sub 25 de ani sau peste 65 de ani, neștiind că proiectul „ONCOPREV” se adresează doar celor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani.

„Eu am crezut că se fac analize de sânge. Am 74 de ani, sufăr de inimă, de diabet, am probleme și cu piciorul, am o tumoră, abia merg”, a precizat Acatincăi Elena.

În jur de 70 de femei din comuna Ipatele vor beneficia de screening împotriva cancerului de col uterin, în cadrul proiectului „ONCOPREV”

Elena Lipșa, primarul comunei Ipatele, este de părere că ar fi păcat ca femeile să nu profite de aceste testări gratuite, deoarece prevenția este extrem de importantă, mai ales în cazul acestei maladii.

„S-au înscris peste 70 de persoane pentru screening. Am discutat cu medicii de familie, prima dată la IRO Iași. Pentru comunitatea noastră astfel de testări sunt extrem de importante, dat fiind că suntem la o distanță considerabilă față de Iași. Multe persoane nu-și permit nici să plătească transportul până în Iași, darămite controlul. Multe nu au intrat în contact cu medicina și spun: «N-am nimic, sunt sănătoasă!». Toți zicem așa, dar știm foarte bine că acest tip de cancer nu doare, iar când începe să doară deja e cam târziu, niciun doctor nu mai are ce să-ți facă. În rata mortalității, cancerul de col uterin este fruntea. De asta am zis că orice se poate o să aduc, o să fac tot posibilul ca să le vin în ajutor. Eu nu am avut cazuri de cancer în familie, dar am avut-o pe mama mea care s-a confruntat cu o boală la care nimeni nu se aștepta, un diabet dobândit, iar de la asta au pornit toate. Eu o să discut ca să facem testări și pentru diagnosticarea cancerului mamar, mai ales că sunt servicii gratuite, de ce să nu profităm de ele. Ele mai zic: «Nu mă testez, că oricum nu am nimic!». Știți cum e, pe deasupra e frumos ambalajul, dar pe interior nimeni nu cunoaște”, a declarat Elena Lipșa, primarul comunei Ipatele.

Ținând cont că multe femei din comună nu au mai fost la un consult ginecologic de ani buni, prezența unității mobile de screening împotriva cancerului de col uterin în localitate este mai mult decât bine-venită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *