Prima pagină » Titlurile zilei » Zeci de familii dintr-o comună din județul Iași sunt țepuite de ani întregi, chiar de primărie! Deși plătesc pentru ridicarea gunoiului sute de lei, tomberoanele rămân pline

Zeci de familii dintr-o comună din județul Iași sunt țepuite de ani întregi, chiar de primărie! Deși plătesc pentru ridicarea gunoiului sute de lei, tomberoanele rămân pline

14 feb. 2025, 02:00, 3 ,
Paula IANUȘ în Titlurile zilei

În satul Roșu din comuna Răducăneni, locuitorii sunt nemulțumiți de faptul că plătesc degeaba serviciul de salubrizare. Primăria i-a țepuit pe aceștia, lăsându-i cu tomberoanele pline de gunoi. Mai multe străzi din sat arată într-o stare deplorabilă, iar mașinile de gunoi nu reușesc să ajungă la casele oamenilor pentru a prelua deșeurile. Locuitorii plătesc 200 de lei de persoană pe an pentru un serviciu de care nu beneficiază.

Primăria din satul Roșu i-a țepuit pe localnici și aceștia au rămas cu gunoaiele în mână

C. L. este un ieșean nemulțumit de faptul că părinții săi care locuiesc în Satul Roșu din comuna Răducăneni plătesc degeaba serviciul de salubrizare. Acesta a preferat să-și păstreze anonimatul de frica primarului care ar putea să-i facă probleme. Tatăl acestuia locuiește în satul Roșu și intenționează să depună cerere pentru a renunța la acest serviciu. Nu este doar cazul lor, pentru că sunt mai multe zone unde mașinile de gunoi nu au acces. Aproximativ 20-30 de familii rămân cu gunoaiele în tomberoane.

„Părinții mei locuiesc în Satul Roșu și se ia 200 de lei pe persoană la gunoi, acum, din anul 2025. De 7-8 ani de când ne-au dat tomberoane, mașina de gunoi nu vine niciodată să ridice gunoiul. Mașina este mare și nu vor să intre din cauza drumului dezastruos. În altă ordine de idei, nici nu au posibilitatea de a ajunge mereu la casele din sat, ninge, plouă, nu mai poate intra mașina. De șapte ani, cred că a fost de două ori mașina, dar bani ia primăria, iar ei plătesc la mașina de gunoi în funcție de cantitatea ridicată. Deci, dacă la noi nu ridică nimic, noi plătim la primărie, dar ei, mai departe, nu. Am vorbit și nu vor să facă nimic. Sunt 20-30 de case unde nu se poate ajunge. Nu mi se pare normal, ei se gândesc că sunt oameni care nu au ce gunoi să dea. I-am spus tatălui meu să fac cerere, să renunțe la gunoi. Oamenii s-au obișnuit să nu mai scoată gunoiul, pentru că mașina oricum nu vine”, a spus C.L.

Există mai multe situații în care mașinile de gunoi nu pot prelua deșeurile din cauza mai multor factori. În Iași, mașinile de gunoi se întâmplă să nu poată prelua gunoaiele din cauza mașinilor parcate neregulamentar.

În satul Roșu sunt și vârstnici care nu se pot deplasa cu tomberonul până la mașina de gunoi. Mulți dintre aceștia elimină deșeurile din curțile lor prin ardere.

„Oamenii nici nu au ce gunoaie să scoată, că așa este la sat. Ei le ard în grădină, și dacă văd că mașina nici nu vine, ei nici nu le mai scot. În cazul acesta, de ce îmi iei bani? Lumea nu a făcut nimic în sensul acesta și plătesc așa, în continuare. Oamenii de la țară nu dau gunoiul cum dau cei de la oraș. Nu sunt drumurile ca să se poată intra cu mașina de gunoi, ori nici nu mai vor să vină”, a adăugat C.L..

Firma de salubrizare a semnalat, de mai multe ori, primăriei această problemă

Firma care se ocupă de colectarea deșeurilor este Girexim Universal SA. Mașinile de gunoi, pentru a prelua deșeurile, trebuie să pătrundă pe străzi care sunt în pantă, înghețate și cu noroi. În plus, mai multe dintre acestea sunt înguste, și chiar dacă ar fi asfaltate, mașinile de gunoi nu ar avea spațiu să pătrundă pe ele.

Reporterii BZI au contactat reprezentanții firmei Girexim Universal SA, iar aceștia au transmis că au încercat de mai multe ori să transmită către primărie stadiul străzilor pe care mașinile de gunoi ar trebui să pătrundă.

„Nu cred că mașina nu merge să colecteze gunoiul. În condițiile nefavorabile, drumurile devin impracticabile. Noi am trimis e-mail la primărie când am sesizat un loc unde nu poate interveni mașina de gunoi. I-am spus să pună măcar un strat de piatră. De la primărie nu ne-au răspuns, nici măcar că ar fi primit e-mailurile noastre. Când este multă mizerie, mașinile nu reușesc să intre pe toate străzile. Dacă se blochează mașinile, suntem nevoiți să tractăm mașinile dacă se împotmolesc. Noi avem contract cu primăria, se facturează în funcție de cantitatea care se ridică. Este posibil să se aducă mașini mai mici, se dorește pe viitor pentru a putea intra pe toate arterele. Sunt și în alte comune probleme cu străzile, ei nu au răspuns niciodată și am trimis sesizări cu poze, cu zonele din teren. În mare parte, sunt probleme peste tot. Mașinile au un tonaj, zonele sunt greu accesibile, se face mocirlă și nu reușesc să urce în zonele de pantă”, a spus Lucia Bucătaru, angajată în cadrul firmei Girexim Universal SA.

Reporterii BZI l-au contactat pe primarul comunei Răducăneni, Răducu Balint, iar acesta a transmis că, după ce vremea va permite, va interveni cu utilaje și va rezolva problema.

„Sunt două zone unde nu poate ajunge. Erau mai multe zone de când am intrat eu primar, de trei luni de zile. În unele zone, unde au putut să ajungă, mașinile de gunoi s-au dus. Sunt două zone unde este pantă, și în momentul în care este dezghețat și este noroi, nu poate să urce mașina. Aștept puțin, o lună de zile, și o să duc niște piatră acolo. Eu am preluat mandatul pe 23 octombrie 2024, fiind vreme ba ploioasă, ba înghețată, și n-am avut cum să intru cu utilajul, să îl repar. Cum îmi permite vremea, imediat intru și repar, și facem tot posibilul să ajungă la cetățenii care stau în zone unde nu se preia gunoiul. Știu despre cetățeni, am fost informat, le-am explicat și lor același lucru. Să-mi permită vremea, și merg să fac condițiile pentru a se putea ridica gunoiul”, a declarat Răducu Balint, primarul comunei Răducăneni.

Rămâne de văzut dacă primarul comunei Răducăneni va interveni în satul Roșu și va face posibilă intrarea mașinilor de gunoi pe toate străzile, fără să-i mai țepuiască pe oameni.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Chiftele delicioase de post. Nimeni nu va crede că nu conțin carne
SportpeSurse
Total suprinzător! A ieșit la suprafață adevărata relație dintre Gigi Becali și Anca Alexandrescu
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025