Prima pagină » Local » Zeci de familii din județul Iași au luat o țeapă de zile mari. Banii promiși de stat pentru expropriere nu au venit nici după 8 ani. Gazoductul Iași-Ungheni i-a lăsat mai săraci decât au fost înainte
Zeci de familii din județul Iași au luat o țeapă de zile mari. Banii promiși de stat pentru expropriere nu au venit nici după 8 ani. Gazoductul Iași-Ungheni i-a lăsat mai săraci decât au fost înainte

Zeci de familii din județul Iași au luat o țeapă de zile mari. Banii promiși de stat pentru expropriere nu au venit nici după 8 ani. Gazoductul Iași-Ungheni i-a lăsat mai săraci decât au fost înainte

06 nov. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Unul dintre cele mai mari proiecte derulate în județ, Gazoductul Iași-Ungheni, a devenit o piatră de moară pentru sute de locuitori din comunele aflate în jurul municipiului. La 8 ani de la inițierea hotărârii de Guvern, o parte a locuitorilor comunelor din zona metropolitană nu și-au primit nici acum banii promiși de la stat. Unii au apelat la instanță pentru a-și recupera banii de la stat de pe urma exproprierilor terenurilor respective

În urmă cu mai mulți ani, în mai multe localități din județul Iași, a fost dat în folosință un proiect care lega România de Republica Moldova. Conducta gazoductului Iași-Ungheni (Republica Moldova) a făcut ca în localitățile din județ să fie făcute aproape 400 de exproprieri, valoarea totală a sumelor fiind de peste 900 de mii lei lei. Doar că din 2015 și până în prezent, nu toți proprietarii care au rămas fără terenuri și-au primit banii de la Statul român. Ba chiar unii au ajuns să aștepte și acum să primească despăgubirile respective. Conform HG 504/2013, sute de persoane urmau să-și primească banii pentru terenurile luate de Statul român.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost realizat în două etape, Iași-Ungheni și Ungheni-Chișinău. Prima parte a proiectului a fost făcută în iulie 2014, iar cea de-a doua parte a lucrărilor a fost inaugurată în februarie 2019. Conducta de peste Prut are o lungime de 120 km, iar valoarea lucrării este de 76 de milioane de euro.

Despăgubiri pentru Gazoductul Iași-Ungheni

De unde a plecat totul? Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) a fost cea care a coordonat obiectivul lansat cu fast în județul Iași. Proiectul prevedea exproprierea unor proprietari din comunele Dumești, Lețcani, Rediu, Popricani, Victoria, Golăiești și Aroneanu. În total au fost 392 de proprietari afectați, despăgubirile fiind estimate la 902 mii de lei. Doar că în toți acești ani, s-au plătit doar o parte din fondurile pentru care s-au făcut exproprierile.

Zeci de oameni afectați în comuna Lețcani din cauza gazoductului Iași-Ungheni

Conform primarului comunei Lețcani, în localitatea aflată în zona metropolitană Iași sunt peste 60 de proprietari afectați de această situație. În documentele oficiale, în Lețcani, au fost afectați de exproprieri atât proprietari de terenuri arabile, cât și de fânețe. Sumele au variat de la 9 lei pentru 13,93 mp teren până la 8.500 lei pentru 5.548 mp de teren arabil. Doar că oamenii din Lețcani încă își așteaptă banii, asta deși proiectul gazoductului a fost dat deja în folosință.

„Vorbim de o hotărâre de Guvern elaborată în urmă cu mai mulți ani, în care erau stipulate sumele, suprafețele și altele. Însă proprietarii din comuna Lețcani sunt cât se poate de supărați. Nu au fost încă despăgubiți, iar oamenii sunt pe bună dreptate supărați. Avem zeci de proprietari, iar suma este de câteva sute de mii de lei. Oamenii nu și-au primit banii de la autorități, iar asta nu este normal. Dacă nu plătesc, oamenii se vor revolta „, a precizat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Ani de așteptare pentru despăgubirile de la gazoductul care ajunge în Republica Moldova

O situație similară este și în comuna Popricani. În localitatea aflată la marginea municipiului Iași au fost expropriați 179 de proprietari pentru terenurile pe care a fost făcut gazoductul. În Popricani au fost expropriați cei cu terenuri arabile, cu fânețe și cu pășune. Pentru o suprafață de 3.016 mp, o ieșeancă din localitatea Popricani a fost trecută cu aproapre 4.700 de lei la despăgubiri. Unii au fost însă trecuți cu sume de doar câteva sute de lei, derizorii pentru câteva zeci sau sute de metri pătrați.

„Și la noi este o situație identică. În unele cazuri vorbim de despăbugiri foarte mici, unde numai documentația costă mai mult, iar oamenii nici nu mai vor să audă. Pe o fâșie lungă de câțiva kilometri, oamenii s-au trezit că li se iau suprafețe de doar câțiva metri pătrați și nu au mai vrut să-și bată capul. Dar în alte cazuri, nu s-a plătit nimic”, a menționat Ion Tănasă, primarul comunei Popricani.

Cei mai „bogați” ieșeni sunt cei din comuna Rediu. Un fost subprefect a dat lovitura

Alți câțiva zeci de ieșeni afectați au fost cei din comuna Rediu. Aici, ar urma să plătească și cele mai mari sume către proprietarii de terenuri. Printre aceștia se numără și Vasile Ețcu, fost subprefect de Iași, actual inspector la Curtea de Conturi. Acesta era trecut cu mai multe sume, cea mai mare fiind de 71 de mii de lei. Ețcu chiar a dat în judecată Statul român, fiind nemulțumit de valoarea despăgubirilor primite de la ANRM. În comuna Victoria au fost făcute doar 8 exproprieri de terenuri. Sumele au variant între 263 lei și 1.785 lei, însă în acest caz, banii au fost dați către proprietarii respectivi.

„La noi erau foarte puțini afectați. Oricum a fost vorba de un teren de câteva sute de metri lungime și nu au fost probleme”, a spus Daniel Crețu, primarul comunei Victoria.

Probleme și pentru ieșenii lăsați fără terenuri pentru șoseaua de centură

Petru Movilă, președintele PMP Iași, a arătat că probleme nu sunt doar la gazoduct, ci și la exproprierile de la șoseaua de centură a municipiului.

„La toate lucrările de investiții de anvergura gazoductului, a șoselei de centură sau a autostrăzii A8, proprietarii de terenuri trebuie să primească un preț corect pentru suprafața evaluată, preț acceptat de comun acord de toate părțile implicate. Este foarte important de stabilit termenii în care se realizează despăgubirile, o dată certă la care acestea pot fi acordate. Sunt suficiente cazuri în care s-au făcut expertize diferențiate, cum ar fi șoseaua de centură.

Pentru tronsonul de la Valea Ursului s-au plătit diverse sume în anii 2007-2008, iar pentru bucata dintre Valea Ursului și Lunca Cetățuii s-au plătit sume mai mici, raportate la criza din 2011. Sunt oameni care nu au primit nici acum banii. Ca parlamentar, am făcut numeroase demersuri pe această temă, ca proprietarii să își primească sumele cât mai repede „, a precizat Petru Movilă, președintele PMP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`