Prima pagină » Eveniment-Social » Zeci de elevi din Republica Moldova au vizitat campusul și laboratoarele de la Universitatea Tehnică din Iași, timp de 4 zile, în cadrul proiectului „Acces Direct la Studenție”

Zeci de elevi din Republica Moldova au vizitat campusul și laboratoarele de la Universitatea Tehnică din Iași, timp de 4 zile, în cadrul proiectului „Acces Direct la Studenție”

20 dec. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În cadrul proiectului „Acces Direct la Studenție”, 40 de elevi și zece profesori de la Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău, Republica Moldova, au vizitat timp de patru zile Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Acesta a fost finanțat din fonduri europene, de tip tabere pentru elevi. Astfel, tinerii au admirat Campusul didactic, laboratoarele universității, zona de cămine, dar s-au bucurat și de o experiență culturală și educativă în capitala Moldovei

Zeci de elevi și zece profesori de la Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău, Republica Moldova, au vizitat timp de patru zile Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași, în cadrul unui proiect intitulat „Acces Direct la Studenție”, finanțat din fonduri europene, de tip tabere pentru elevi. Aceștia au admirat Campusul didactic, laboratoarele universității, zona de cămine, dar au avut parte și de o experiență culturală și educativă aparte în capitala Moldovei. Grupul a stat la Iași în perioada 14 – 17 decembrie 2021 și a fost coordonat de profesorul Alexandra Raețchi, care este și directorul Centrului de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău.

Principalele workshopuri au fost desfășurate în cadrul Facultăți de Design Industrial și Managementul Afacerilor. Aceștia au vizitat însă și laboratoarele Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, cât și ale Facultății de Construcții și Instalații

Dat fiind profilul elevilor, principalele workshopuri au fost desfășurate în cadrul Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor (DIMA). Aceștia au vizitat însă și laboratoarele Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată (FIEEIA), cât și ale Facultății de Construcții și Instalații. Tinerii s-au declarat încântați de ceea ce au văzut, de posibilitățile de învățare, dar și de oportunitățile pe care le oferă viața de student în municipiul Iași.

„Scopul întregului proiect este de a facilita cunoașterea unui oraș universitar pentru grupurile de elevi din Republica Moldova. Sunt elevi din clasele terminale, iar în urma acestor vizite ar putea să decidă să devină studenții noștri: acesta este un indicator indirect pe care ni-l dorim. Proiectul a fost suspendat timp de șase luni în contextul pandemiei, dar acum a fost reluat. Toate vizitele s-au desfășurat respectând integral normele epidemiologice, iar toți elevii care au venit, alături de profesorii lor, au fost vaccinați cu schema completă anti COVID-19 și s-au testat anti COVID-19 la intrarea în țară”, a menționat prof. univ. dr. ing. Mirela Blaga, coordonator al proiectului, cadru didactic al DIMA.

În total, până în luna iunie 2022, în cadrul proiectului vor veni la TUIAȘI 320 de elevi alături de 80 de profesori

În total, până în luna iunie 2022, în cadrul proiectului vor veni la Iași 320 de elevi alături de 80 de profesori. Fiecare grup de 40 de elevi din ani terminali va veni însoțit de zece cadre didactice. Toate taberele vor avea aceeași structură, însă workshopurile, care durează fiecare câte 90 de minute, vor fi gândite specific pe profilul colegiului sau al liceului de unde provin tinerii.

„În aceste patru zile, cred că le-am oferit un crâmpei din fiecare experiență care ar putea fi interesantă pentru un viitor student, începând de la studii, cazare, condiții de viață și de petrecere a timpului liber, dar și cultură și tot ce înseamnă un oraș universitar. Am adaptat tematica workshopurilor în funcție de cea a colegiului și suntem pregătiți să facem la fel și în viitor”, a precizat prof. univ. dr. ing. Mirela Blaga.

Organizatorii au beneficiat de ajutorul studenților voluntari de la fiecare facultate la care au avut loc evenimente. Inedit este faptul că inclusiv studenții voluntari sunt din Republica Moldova, având loc un veritabil schimb de experiență între tinerii vizitatori și cei care sunt deja de măcar un an la Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`