Prima pagină » Local » Zeci de elevi din Iași au chiulit de la școală în speranța că nu va afla nimeni. Părinții au fost amendați de polițiști

Zeci de elevi din Iași au chiulit de la școală în speranța că nu va afla nimeni. Părinții au fost amendați de polițiști

01 feb. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Local

Polițiștii locali din Iași au trebuit să intervină în mai multe cazuri în care elevii au chiulit constant de la ore. Oamenii legii au fost solicitați de conducerea școlilor, văzând că situația se înrăutățește

Încă din 2022, Poliția Locală Iași are dreptul să intervină în 74 de școli din Iași, în cazul elevilor care absentează nemotivat. Situația este destul de îngrijorătoare de anul trecut și până acum. Au fost făcute sesizări pentru 46 de elevi care absentau de la școală, iar unii dintre ei erau chiar la gimnaziu.

Polițiștii au intervenit pentru a depista elevii din Iași care au chiulit

Cele mai multe adrese sunt făcute de colegiile din Iași, unde 25 de elevi au probleme cu absențele. Polițiștii merg inițial să discute cu părinții, iar dacă situația nu se rezolvă, sunt aplicate și amenzi. Rata abandonului școlar, în România și Iași, este încă foarte crescută, iar astfel de hotărâri au fost necesare.

„Poliției Locale Iași i-au fost arondate un număr de 74 unități de învățământ. Poliția Locală Iași se implică permanent în asigurarea ordinii și siguranței elevilor în proximitatea unităților de învățământ, conform Planului de Siguranță Școlară de la nivelul municipiului Iași. Până acum, instituția noastră a primit un număr de 14 adrese din partea a 6 unități de învățământ arondate, pentru un număr de 46 de elevi cu absenteism școlar: școli gimnaziale – 2 elevi; licee – 19 elevi; colegii – 25 de elevi.

Măsurile dispuse de polițiștii locali au avut în vedere informarea părinților/tutorilor/reprezentanților legali, a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași (după caz), cu privire la absenteismul școlar al elevilor menționați în adrese și la modul de remediere a situației. Au fost aplicate un număr de 3 sancțiuni contravenționale, conform Legii învățământului, măsura dispusă fiind cea a avertismentului”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Iași.

Amenzile pot ajunge și la 5.000 de lei

Părinții amendați nu s-au bucurat să afle că pot plăti și până la 5.000 de lei. De obicei, astfel de întâmplări sunt în mediul rural, odată ajunși în oraș, părinții nu mai știu exact ce se întâmplă cu propriii copii. De asemenea, de vină este și lipsa de comunicare dintre cadrele didactice și părinți.

„Municipalitatea ieșeană, prin Dispoziția nr. 938/23.04.2023, a desemnat un număr de 32 polițiști locali care să constate și să aplice amenzi contravenționale prevăzute de dispozițiile art. 148 alin. 1 lit. a din Legea nr. 198/2023 învățământului preuniversitar. Nerespectarea dispozițiilor art. 14 alin 1, din culpa părintelui sau a reprezentantului legal, în sensul interzicerii participării beneficiarului direct la programul școlar, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei”, au mai adăugat reprezentații Poliției Locale Iași.

Zeci de elevi din Iași au chiulit de la ore, sperând că nu vor fi prinși de profesori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`