Zeci de elevi de la Școala Strunga au fost puși în pericol de moarte din cauza unor sendvișuri pe care le-au consumat în pauza de masă. Acestea le-au fost servite în cadrul programului „Masa Sănătoasă”. Toți cei 16 elevi care au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară au ajuns în cursul zilei de joi, 6 iunie 2024, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.
UPDATE: 15 copii sunt internați în prezent la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.
„Sunt 15 copii internaţi, cu stare generală bună în prezent, nu au vărsat de la momentul internării, trei dintre ei au prezentat scaun semiconsistent în cursul nopţii (va fi dat azi la laborator pentru a se descoperi agentul etiologic), Fără alte acuze semnificative pe parcursul nopţii”, au transmis reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Iaşi.
16 elevi de la Școala Strunga au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară imediat după pauza de masă
Gheorghe Sarafinceanu, directorul Școlii Gimnaziale Strunga, a precizat că este pentru prima dată când există astfel de probleme în cadrul unității de învățământ. Acesta a transmis că elevii din mai multe clase au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară în jurul orei 12.00, după ce au primit sendvișurile din cadrul programului „Masa Sănătoasă”.
„Elevii au primit astăzi sendvișuri cu pulpă dezosată și salată de varză. Masa li se servește în pauza mare, iar pe la 11.00-12.00, mai mulți dintre ei au început să se simtă rău, aveau mâncărimi și stări de vomă, acum nu știm dacă asta s-a întâmplat din cauza sendvișurilor sau pentru că ei își mai cumpără diverse produse de la chioșcuri. Nu erau în stare gravă, puteau să se miște. Din cele patru locații din comună, doar la Școala Strunga au fost probleme, am chemat medicul de familie, i-a văzut. Eu nu pot să-mi dau cu părerea ce au pățit ei, din cauză că nu sunt medic, asta o să stabilească medicii.
Noi, în fiecare zi, o masă o păstrăm la frigider, în condiții optime, pentru că în astfel de cazuri să se poată lua probe. Sunt copii și de clasa a V-a, a VI-a, a VII-a și sunt și câțiva de clasa a IV-a. Masa caldă este asigurată de o firmă din Târgu Frumos, nu știu cum se numește, că acum nu sunt la școală. Este prima dată când se întâmplă acest lucru, copiii nu s-au mai plâns de mâncarea primită. Unul dintre părinții elevilor era foarte revoltat de situație”, a declarat Gheorghe Sarafinceanu, directorul Școlii Gimnaziale Strunga.
Programul „Masa Sănătoasă” este implementat de Primăria Strunga
„Proiectul este implementat de UAT. Modul în care se aplică proiectul este decis la nivel local, în funcție de infrastructură. Caietul de sarcini al furnizorului produselor alimentare este stabilit de UAT”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Iași.
Autoritățile locale păreau mai preocupate de campania electorală decât de starea elevilor.
„Am auzit și eu că niște copilași se simt rău, dar mai multe nu știu nici eu, deoarece sunt în campanie, sunt plecat pe teren”, a declarat Ioan Agafiței, viceprimarul comunei Strunga.
Reporterii BZI au încercat să ia legătura și cu Sorin Lazăr, primarul comunei Strunga, dar acesta nu a răspuns apelurilor.
Firma care a livrat sendvișurile caută explicații: „Noi bănuim că au mâncat și ei altceva”
Reprezentanții firmei Consumcoop, care asigură „Masa Sănătoasă” elevilor din Strunga, susțin că în cursul zilei de joi, 6 iunie 2024, au livrat peste 400 de porții de mâncare și nu-și explică de ce nu au avut probleme de sănătate toți. Mai mult, reprezentanții societății cred că elevii care au prezentat simptome de intoxicație alimentară au consumat alte alimente alterate.
„Lucrez la această firmă. Să știți că nu sunt 13 copii, ci doar 5, toți sunt din aceeași clasă, iar noi am dat mâncare astăzi la 400 și ceva de copii, aceeași mâncare, cum de doar 5 au aceste simptome. La Strunga, au primit masă vreo 300 de copii, cum de doar 5 se simt rău. Noi avem probleme alimentare, sunt probe și la Strunga, și la noi la unitate. Au primit un sendvișuri cu o pulpă de pui și salată de varză, iar salata de varză au făcut-o combinată cu varză roșie și albă, iar culoarea salatei a ieșit altfel și ei au zis că e stricată. Avem probe alimentare, așa prevede caietul de sarcini. Noi avem carne proaspătă, o luăm de la o firmă din zonă, ca să nu avem probleme. Au primit aceeași carne și copiii de la creșă, iar aceia sunt mici, de ce ei nu se simt rău. Noi bănuim că au mâncat și ei altceva. Noi ne temem să nu fie o chestie politică, pentru că sunt alegerile acum”, au transmis reprezentanții firmei Consumcoop.
Firma Consumcoop a fost înființată în anul 2005 și este administrată de Dumitru Gavrilescu, Lăcrămioara Lucaci și Nicoleta Gorgos.
Elevii de la Școala Strunga au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
Toți cei 16 elevi au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.
„În dispeceratul integrat a ajuns un apel pentru câțiva copii de la Școala Strunga, cu manifestări digestive, după ce au mâncat alimente comune în cadrul școlii. Manifestările erau de tip greață, vărsături, scaune modificate. Au fost dirijate primele ambulanțe cu medic de la Serviciul de Ambulanță Județean, coordonarea fiind asigurată de către SAJ. Pentru că numărul solicitărilor a crescut la 16, fiind vorba enterocolită acută, posibil o boală infecțioasă care a dus la aceste manifestări în comunitatea de copii școlari, am decis trimiterea mașinii de victime multiple, care să preia mai mulți copii, poate prelua și 8 copii, dacă va fi nevoie, știm că 7 sunt deja în drum spre Iași.
Dacă se constată că sunt modificate stările vitale, atunci medicul SMURD va decide câți copii vor fi preluați de alte ambulanțe. Sperăm să fie un episod de scurtă durată și intensitate. Copiii vor fi aduși la Spitalul de Boli Infecțioase Iași pentru investigații, diagnostic și tratament de specialitate”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.
Toți elevii ajunși la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași sunt în stare stabilă, niciunul nu ridică probleme deosebite.
„Astăzi, s-a petrecut un eveniment nedorit de nimeni. Concret, s-au adresat și au necesitat internare un număr de 7 pacienți pediatrici (până în momentul de față), urmează să mai beneficieze de supraveghere încă un număr de 7 copii. În momentul prezentării în cadrul triajului spitalului, pacienții prezenți nu au necesitat consult multidisciplinar (monitorizare ATI) și speram nici să nu fie nevoie. Copiii sunt, în momentul actual, stabili din punct de vedere hemodinamic și respirator, nu prezintă suferințe acute”, au precizat reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.
Direcția de Sănătate Publică Iași desfășoară, în acest moment, o anchetă epidemiologică, pentru a stabili cu exactitate de ce 16 elevi au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară.
„În cazul intoxicațiilor de la Școala Strunga, Direcția de Sănătate Publică Iași a declanșat o anchetă epidemiologică. Rezultatele primei etape sunt următoarele: 14 elevi au prezentat probleme digestive (grețuri, vărsături) și alergice; 5 elevi au ajuns în momentul de față la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, urmând ca restul de 9 elevi să fie transportați în cel mai scurt timp. Elevii au ajuns la cabinetul medicului de familie, care a solicitat intervenția ambulanțelor.
O parte dintre aceștia prezentau forme mai ușoare. Ancheta epidemiologică va continua. Mai multe amănunte se vor oferi în perioada următoare și după ce se vor afla rezultatele de la laboratorul care va prelucra probele prelevate de la elevi. În funcție de rezultatele controlului, Direcția de Sănătate Publică Iași va lua măsurile corespunzătoare”, au transmis reprezentații DSP Iași, în după-amiaza zilei de 6 iunie 2024, legat de cazul elevilor de la Școala Strunga, care au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară.
„cateringul” comsumcop să- i fie rușine, să plătească daune!…
Asa e când se fac licitații cu dedicație ….când impui anumite cerințe care le poate îndeplini doar o singura firma SA VA FIE RUSINE !!!!!!
Da ți mâncare stricata ,,,,,Consumcoop,, cum ați câștigat licitația???? Domnule Primar !!!!! Sunteți ocupat ? Va rog sa puneți la dispoziție caietul de sarcini , cum ați pus clauză pentru a da licitația cu dedicație!!!! De ce nu răspundeți la telefoan ?
Sarafinceanu Gavrilescu ,Lucaci ,Gorgos și primarul Lazar au aranjat licitația special pentru Consumcoop , u ocazia asta poate se ia puțin la purificat modul de cum a obținut licitația!
Domnule Alexe….domnilor de la SGG….ne mai uitam puțin în teritoriu ce fac edilii noștri?
toate ca toate dar mai dureros este ca pana si carutasul asta de Gavrilescu din catunul Cucuteni este asociat la aceasta afacere pe careo au cei mentionati
Cică, „nu erau în stare gravă, puteau să se miște”… Pentru o asa declarație, maimuța în funcție, ar trebui să urce din nou în copaci, să nu mai coboare de acolo!
Cine e Lacramioara Lucaci? Nu cumva contabila ConsumCoop? Restaurantul Geamuri Mari al ConsumCoop este manageriat de fiul ei Florim , care candideaza la consilier local PSD.Hai , hai cu trasioara….
Această cooperație este o afacere a două familii, mafie. Trăiesc din chirii și așa zi catering.
cum sa cobinati bai varza alba cu rosie?! v-ati stircat mintea? fereasca Dumnezeu, astia ne baga copii in spital. Afara cu astia
Ce expirate le au dat ?
Lucaci și Gavrilescu, două familii mafiote ce conduc această unitate socialistă, înainte și după -89. Și-au angajat toți membrii familiilor lor. Afaceri cu spații, etc.