În primele trei luni din an, angajații de la Salubris Iași au capturat peste 260 de câini de pe străzile din oraș. În ciuda numeroaselor intervenții, situația nu se îmbunătățește
În municipiul Iași, câinii comunitari reprezintă o problemă de care cetățenii nu au scăpat. Animalele își găsesc adăpost pe la periferia orașului, unde se formează haite de câini. Aceștia se înmulțesc incontrolabil și, în timpul zilei, circulă pe străzile din Iași în căutare de hrană. Multe dintre aceste animale vin din zona metropolitană a orașului, unde sunt abandonate sau lăsate libere de stăpâni.
Salubris a capturat zeci de câini de pe străzile din Iași
În primele trei luni ale anului 2025, numărul câinilor vagabonzi de pe străzile din oraș a fost destul de mare. Din fericire, nu au fost sesizate incidente în care oamenii să fie răniți. În urmă cu câteva săptămâni, angajații Salubris au capturat mai mulți câini dintr-o haită de la periferia orașului.
„Situația capturilor și adopțiilor în anul 2025: în luna martie au fost capturați 81 de câini de pe domeniul public; în lunile ianuarie și februarie 2025, 187 de câini au fost capturați de pe domeniul public – 58 de câini au fost aduși de persoane fizice, 126 de câini au fost adoptați sau revendicați. În total, în primele trei luni ale anului 2025, s-au capturat 268 de câini”, au comunicat reprezentanții Salubris SA.
Pentru anul 2024, aproape 1.000 de câini au fost capturați de pe străzi. Mulți dintre ei au fost revendicați sau adoptați.
„Bilanțul anului 2024: 982 de câini capturați de pe domeniul public, 201 câini preluați de la persoane fizice, 621 de câini adoptați sau revendicați”, au mai adăugat reprezentanții companiei.
Peste 1.200 de animale la padoc
La padocul din Tomești, numărul animalelor îngrijite fluctuează de la o lună la alta. Acum câteva luni, existau 1.500 de căței fără stăpân, iar acum, numărul depășește 1.200. Aceștia sunt oferiți spre adopție și sunt îngrijiți. La padocul din Tomești este un medic veterinar, un asistent veterinar, trei prinzători de câini, un conducător auto și 12 îngrijitori de animale. În fiecare lună, se cheltuie în jur de 400.000 de lei pentru îngrijirea acestor animale. Ieșenii sunt așteptați să adopte un câine de la padoc, decât să cumpere sau să caute în alte locuri.
„Salubris S.A., societatea responsabilă cu gestionarea Padocului Tomești, reafirmă angajamentul său ferm față de comunitate și protecția animalelor. Datorită măsurilor constante și eficiente implementate în ultimii ani, municipiul Iași nu a înregistrat niciun incident cauzat de câinii comunitari în ultimii cinci ani – un rezultat semnificativ al eforturilor noastre și al colaborării strânse cu autoritățile locale și ONG-urile de profil. În prezent, Padocul Tomești găzduiește 1.150 de câini, care beneficiază de îngrijire corespunzătoare, spații curate și hrană zilnică. Activitatea noastră are ca scop nu doar protejarea cetățenilor, ci și asigurarea unui trai decent pentru animalele fără stăpân”, au transmis reprezentanții Salubris SA.
Câinii capturați de pe străzile din Iași ajung la padocul din Tomești, unde așteaptă să fie adoptați de o familie iubitoare.
soferu cu muncitori de la padocu tomesti vin deja beti cand sant chemati ,cum sa mai prinda cainii vagabonzi din dacia alexandru ??
Javrele pot fi luate în casa de cei care le dau mâncare la scara
Javrele alea cum le zici tu, au fost abandonate tot de niște Javre
Daca primarii din zona metropolitana nu se implica pentru campanii de sterilizare, asa se va intampla si de acum incolo.
Fac si cainii fix ecat ce fac si oamenii si anume isis cauta locuri mai bune de trai, hrana,apa, etc, etc.
Nu sunt mai deosebiti ca noi oamenii, facem fix la fel si noi si ei.
Doar cine nu vrea sa inteleaga, nu intelege ca principiul de viata, de supravietuire este identic pentru toate mamiferele.
Un alt exemplu sunt ursii ce coboara din paduri in localitatile de munte.
Oare de ce coboara ???
Pentru ca padurarii nu pun mancarea primita de la stat pentru animalele din padure, fix pentru a castiga din vanatorile ce vor fi organizate ulterior, ca vezi doamne ursii sunt un pericol.
Nu sunt un pericol, padurarii provoaca intentionat venirile lor in localitati pentru ca chiar nu mai au paduri unde sa caute hrana, marea majoritate sunt taiate si altele au garduri electrice.
Trebuie sa traiasca si ursii cumva si de aceea fac asta, nu ca sunt un pericol.
400.000 lei/lună cheltuiți pentru câini înseamnă 80.000 euro/lună, adică aproape 1 milion euro/an. Asta da afacere pentru primar.
si nu numai pt primar. muulti traiesc de pe urma cainilor si a fraierilor ce doneaza bani la padoc. umflata aia ce toata ziua e pe acolo de zice ca e mare iubitoare de caini strange bani pt ei. nimeni nu recunoaste ca zilnic se fac eutanasieri pe banda rulanta. marfa sa fie si fraieri ce doneaza bani si nu cer socoteala balenei ce ii strange. se cumpara detergenti, hartie , torturi, brazi de craciun – de parca cainii mananca de astea. la caini tot cu apa se spala. donati fraierilor sa plece balena din nou prin strainatate la vara. donati sa si faca burta si mai mare.
„nu recunoaste ca zilnic se fac eutanasieri pe banda rulanta.” este o afirmatie foarte grava! fara dovezi puteti fi dat in judecata.
„nu recunoaste ca zilnic se fac eutanasieri pe banda rulanta.” daca e asa cum ziceti dvoastra nu ar trebui sa se reflecte si la strada? daca se fac asa multe eutanasieri de ce sunt asa multi caini la strada?
Dacă s-ar face eutanasieri zilnic, n-ar mai lăsa câinii prin păduri sau să zică că nu mai sunt locuri!
o porcarie sunt primariile din comune, politia si veterinarii care au toti cabinete private ai ii intereseaza doar banii….
PRIMARIILE NU FAC VERIFICARI IN GOSPOPDARII, SA II OBLIGE PE OAMENI SA STERILIZEZE……POLITIA NICI ATAT…. DSVSA PENTRU BUNASTAREA ANIMALELOR STA IN BIROURI!!!!!!!!!!!
SA STITI CA TOTI AVETI UN SFARSIT!!!!!!!!!!!!!!
Aplicați legea sterilizării peste tot! Altfel, cainii sunt carne de tun, pioni in afaceri de sute de mii de euro la tot felul de firme abjecte care ii ridică și ii gestioneaza in condiții barbare.
Programul de eutanasiere trebuie sa fie functional.