Prima pagină » Eveniment-Social » Zece mii lei penalitati, la restante de 800 lei
Zece mii lei penalitati, la restante de 800 lei

Zece mii lei penalitati, la restante de 800 lei

02 feb. 2009, 00:00,
Tudor Damaschin în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:112538;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• Mai multe familii de ieseni din cartierul Frumoasa s-au trezit peste noapte ca au de achitat penalitati catre furnizorii de utilitati in valoare de 6,35 miliarde lei vechi • Intreaga poveste a iesit la iveala dupa ce fostul administrator, care s-a retras invocand probleme de sanatate, a pasat asociatia catre SC Termo Service SA

Cetatenii care locuiesc in blocul 654 din Asociatia de Locatari Nicolina 2B PT. 5 au reclamat la Serviciul Asociatii Proprietari (SAP) de pe langa Primaria Iasi ca sunt pusi sa achite penalitati de care nu aveau cunostiinta. „Au fost calculate penalitati, iar asociatia a fost trecuta sub administrarea Termo Service fara sa existe o hotarare a adunarii generale sau a comitetului executiv mandatat de adunarea generala. Solicitam luarea de masuri deoarece nu suntem de acord sa platim aceste sume exorbitante reprezentand penalitati”, a declarat Alisa Sulea, in numele celor 19 proprietari care au semnat adresa catre SAP.

In opinia acestora, vinovati pentru situatia creata ar fi presedintele asociatiei, Constantin Popa, si administratorul Dumitru Teschere, care au luat decizii dupa bunul lor plac, dar si reprezentantii Termo Service SA, care nu au oferit explicatii despre modul in care au fost repartizate respectivele penalitati.

Conform Legii 82/1991, penalitatile catre furnizori trebuie inregistrate in evidenta contabila a asociatiei, evidentiate in listele lunare de plata si repartizate membrilor asociatiei. „La noi nu au fost afisate niciodata penalitatile. De fapt, nici macar nu erau afisate listele la intretinere. Mergeam la administrator o data la trei luni, consultam fisele individuale si plateam. Insa n-am stiut niciodata ca trebuie sa platim penalitati”, sustine o locatara a blocului 652. In replica, administratorul Dumitru Teschere afirma ca a fost legat de maini in aceasta problema, intrucat la nivelul asociatiei au fost incalcate flagrant prevederile legale. „Legea nu-mi permite sa calculez eu penalitatile catre furnizori. Trebuiau sa o faca comisia de cenzori sau comitetul asociatiei. In realitate, aceste comisii nu au existat intrucat nu s-a reusit niciodata convocarea unei adunari generale a locatarilor prin care sa se aleaga respectivele comisii. Stiu ca presedintele a lipit anunturi prin care convoca lumea, insa de fiecare data au venit cel mult patru persoane. Repet, patru persoane la o asociatie cu aproximativ 400 de insi…”, declara Teschere. Acesta isi recunoaste vina doar in ceea ce priveste intarzierea afisarii listelor de plata. „In 2002 mi-a decedat sotia. Atunci am vrut sa las asociatia. Vreo 6-7 luni am ramas in urma cu listele, dar pana la urma am reusit si le-am adus la zi. Am achitat in permanenta facturi catre CET si RAJAC, dovada si faptul ca la asociatia noastra nu a fost intrerupta niciodata furnizarea agentului termic sau a apei reci”, precizeaza Teschere.

Cadouri de Craciun

Intreaga poveste, a penalitatilor neplatite, a iesit la iveala la sfarsitul anului trecut. Acuzand probleme de sanatate, Dumitru Teschere a decis, in luna octombrie, sa renunte la administrarea asociatiei, iar din discutiile cu locatari a rezultat ca cel mai indicat ar fi trecerea acesteia la SC Termo Service SA. De altfel, pe data de 5 decembrie 2008 a fost parafat protocolul de predare-primire nr. 16567, dupa care locatarii tuturor celor sase imobile (Bl. 649 – Sc. A, B, C, Bl. 650 – Sc. A, B, Bl. 652 – Sc. A, B si C, Bl. 654 – Scara A si B, Bl. 659 – Sc. A si B, Bl. 61 – Sc. A, B, C) au fost anuntati oficial ca vor fi administrati de institutia din subordinea municipalitatii. In urma verificarii contabile efectuate de reprezentantii Termo Service SA, s-a constatat ca in evidentele contabile ale furnizorilor, As. Nicolina 2B PT 5 figureaza cu un debit de 777.369,54 lei, dintre care 709.833,36 lei reprezinta datorii catre SC CET SA (132.692,66 lei restante si 577.140,70 lei penalitati), iar 67.563,18 lei reprezinta datoria catre SC ApaVital SA (9.194,79 lei restante si 58.368,39 lei penalitati). In aceeasi adresa, Termo Service SA informeaza ca penalitatile asociatiei pentru intarzierea la plata facturilor vor fi recuperate de la restantierii la intretinere, proportional cu cuantumul restantelor, fapt evidentiat si de lista de plata afisata pe 25 decembrie, aferenta lunii noiembrie 2009. Spre exemplu, Nechifor Nicolaie (Bl. 654 Sc. A) figureaza cu o penalitate de peste 100 milioane lei vechi pentru o restanta de 800 lei, alte 74 milioane lei vechi fiind trecute in dreptul lui C-tin Chimeri (Bl. 654 Sc. B), care inregistra o restanta de 783 lei. „A fost o eroare sa calculam astfel penalitatile, lucru de care ne-am dat seama ulterior, intrucat restantele pe scari nu echivalau cu cele ale furnizorilor. Probabil ca fostul administrator a facut incasari pe o scara, dar a achitat restantele alteia. De altfel, in urmatoarea lista de plata, afisata pe 25 ianuarie, am eliminat sumele trecute la rubrica penalitati, considerand ca repartizarea lor trebuie realizata doar de membrii asociatiei”, a declarat Cristian Andries, directorul Termo Service SA.

Se cauta un contabil

Potrivit acestuia, orice situatie conflictuala in cadrul asociatiei ar fi evitata daca s-ar reusi intr-un final convocarea unei adunari generale, pe a carei ordine de zi sa figureze aprobarea de constituire in asociatie de proprietari, alegerea unui comitet executiv, alegerea presedintelui, alegerea unei comisii de cenzori, stabilirea unui cuantum propriu de penalizare a debitorilor si stabilirea modului in care penalitatile asociatiei se vor repartiza pe membrii acesteia. „Le-as sugera sa angajeze un expert contabil, care sa verifice toate fisele individuale si care sa le recomande o repartizare corecta a sumelor provenite din penalitati”, a declarat Andries.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024