Alimente care combat oboseala. De cele mai multe ori, când suntem obosiţi, cafeaua ne vine în ajutor. Dar consumată în exces are şi efecte negative. Însă, putem lupta împotriva oboselii cu ajutorul unor alimente. Astfel, câştigăm un plus de sănătate iar noaptea vom avea un somn odihnitor.
De obicei, la cel mai mic semn de oboseală suntem tentați să bem cafea. Și totuși, în pofida senzației de energie pe care ne-o dă, cafeaua nu este indicată întotdeauna. Sunt multe alte metode care ne pot revigora, ca de exemplu să mâncăm alimentele potrivite. Așadar, îndepărtarea senzației de oboseală poate veni în urma unei alimentații sănătoase. Astfel, alimentele corect alese vă pot reîncărca bateriile.
Zece alimente care combat oboseala
1. Bananele. Aceste fructe sunt bogate în carbohidraţi complecşi, zaharuri naturale şi aminoacizi. Prin multitudinea substanțelor conținute, bananele sunt un remediu excelent împotriva oboselii.
2. Fructele uscate sunt numai bune pentru a-ţi reveni după un efort fizic şi psihic intens. Însă, spre deosebire de energizante sau de dulciuri, acestea sunt mult mai sănătoase. Atunci când vă simțiți obosiți, vă recomandăm să mâncați câteva curmale și să consumați un pahar cu lapte. Efectele nu vor întârzia să apară.
3. Ouăle sunt o alegere minunată datorită conţinutului lor ridicat de vitamina B. Aceasta îmbunătăţeşte memoria vizuală şi verbală. Studii în domeniu arată că cei care mănâncă ouă la micul dejun au mai multă energie decât cei care nu le consumă.
4. Iaurtul. Pentru ca organismul să poată lupta împotriva viruşilor sau bacteriilor avem nevoie de un sistem imunitar puternic. Soluţia este să ne întărim imunitatea cu ajutorul bacteriilor lactice care se găsesc din belșug în iaurt.
5. Carnea roşie este bogată în fier și luptă excelent împotriva oboselii. Pentru a combate anemia, este indicat să mănânci măcar o dată pe săptămâna carne de vită, oaie sau ficat.
6. Legumele verzi sunt alte alimente care combat oboseala. Spanacul, salata verde, broccoli sunt bogate în acid folic. Iar această vitamină participa la formarea globulelor roşii, deci la un transport mai bun al oxigenului.
7. Somonul conţine o doză bogată de proteine, care sunt foarte utile în combaterea oboselii. Totodată, are aminoacizi graşi, care ajuta la reducerea inflamaţiilor, asociate cu starea de oboseală.
8. Avocado conţine acizi graşi și grăsimi sănătoase care oferă energie din plin.
9. Cerealele sunt o alegere înţeleaptă. Consumate la micul dejun, acestea ne oferă un plus de energie pentru prima parte a zile.
10. Ciocolata neagră. Studii în domeniu au demonstrat că ciocolata neagră poate îmbunătăţi funcţiile cognitive. Mai mult, conţine și cafeină, deci este perfectă în cazul în care ai o zi epuizantă.
Efecte benefice ale alimentației sănătoase
Atunci când adoptăm un stil de viață sănătos nu vor întârzia să apară și efecte pozitive. Printre acestea amintim: – normalizarea greutății;
– regresia anumitor boli cronice (hipertensiune, diabet etc.);
– normalizarea parametrilor analizelor de laborator;
– reducerea colesterolului;
– sănătate deplină;
– un corp frumos.
Efecte negative ale consumului excesiv de cafea
Nimeni nu contescă despre cafea că are o serie de beneficii. Însă, consumată zilnic în cantităţi mari ea afectează organismul. În primul rând, consumată pe stomacul gol, cafeaua stimulează producţia de acid gastric. Astfel, când luăm masa, nu se mai secretă suficient suc gastric, iar proteinele nu mai sunt descompuse corespunzător. De asemenea, consumul excesiv de cafea poate cauza ulcer şi gastrită. Apoi, consumul excesiv de cafea împiedică absorbţia de fier, calciu, zinc şi magneziu. Și nu în ultimul rând, prea multă cafea duce la secreția unor hormoni care cresc pulsul şi tensiunea arterială. Așadar, nu căutați un aport de energie în cafea ci mai degrabă consumați alimente care combat oboseala.