Putine persoane stiu ca, atat varza murata, cat si zeama sau moare, cum i se mai spune prin diferite parti ale tarii, sunt adevarate depozite de medicamente naturale care pot preveni si vindeca diferite boli. Continutul bogat de substante nutritive din zeama de varza murata revitalizeaza organismul si-l tonifica.
S-a dovedit ca varza este o sursa excelenta de vitamina U, care poate ajuta la vindecare ulcerului peptic. Sucul de varza cruda s-a dovedit ca reprezinta un tratament eficient pentru ulcerul peptic, iar varza murata reprezinta o alta sursa de vitamina U. Varza murata este bogata in vitamina C, mai bogata chiar decat varza cruda, vitamina antioxidanta care ajuta la fortificarea sistemului imunitar al organismului. Varza murata este singurul aliment de natura vegetala in care se gaseste vitamina B12 din belsug, cea care incetineste procesul de imbatranire, protejeaza sistemul nervos si impiedica pierderile de memorie. Tot zeama de varza contine si minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod.
In compozitia de la zeama de varza se regasesc o parte din vitaminele si antioxidantii prezenti in varza proaspata, dar si microelemente, saruri minerale, fermenti si enzime aparute datorita procesului de fermentatie. Astfel, varza murata dar si zeama de varza contin vitamina U, vitamina anti-ulceroasa, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murata si zeama se recomanda in tratarea bolilor ulceroase. Pentru ca stimuleaza arderea grasimilor si normalizeaza apetitul, varza si zeama de varza murata se recomanda, cruda, si in curele de slabire.
Moarea regleaza si stabilizeaza tensiunea. Persoanelor hipotensive li se recomanda zilnic, un pahar de moare de varza. Cateva pahare de moare pe zi, mai multe zile la rand, ajuta la normalizarea digestiei, dar si la prevenirea constipatiei in caz ca te confrunti cu asa ceva. Desi nu este prea placuta la vedere si nici gustul nu e foarte atragator, consumata regulat, zeama de varza are efect detoxificat asupra organismului, ajutand la eliminarea toxinelor.
Tinand cont de compozitia bogata in vitamine si minerale, o cura cu zeama de varza, mai ales in sezonul rece, cand organismul este predispus mai ales, infectiilor respiratorii, atat de raspandite, contribuie la vitaminizarea organismului si la intarirea sistemului imunitar.
Ca sa faci zeama de varza mai placuta, macar ca aspect, cand o pui la murat, adauga-i si o varza rosie sau doua, trei bucatele de sfecla rosie.
Construirea Marelui Zid Chinezesc a fost posibila si datorita verzei murate, un aliment de baza in hrana sclavilor. Medicii chinezi recomandau ca muncitorii sa fie hraniti zilnic cu varza pusa la murat, impreuna cu marar, leustean, seminte de chimen si fructe de ienupar, dar si cu putin orez si soia. In urma cu o mie de ani, din China reteta a fost preluata de popoarele din Rusia, care aveau experienta in domeniu, punand la murat ierburi salbatice. Mai simandicosi, europenii au ramas catva timp in expectativa, jenati mai ales de mirosul muraturii, dar au capitulat in cele din urma, apreciind-o la justa valoare. Un capitan al flotei britanice, pe numele sau James Cook, a introdus varza murata in meniul marinarilor de cursa lunga, salvandu-i astfel de avitaminoza.
Iata cateva boli care se trateaza cu ajutorul moarei:
Litiaza biliara, gastrita cu aciditate scazuta, giardioza.
Timp de 2-3 saptamani se beau cate 150 ml de moare, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Apoi, daca pietrele sunt mici (mai mici decat un graunte de porumb), dupa consultarea cu medicul specialist, puteti sa folositi metoda bunicilor. Se amesteca un litru de moare cu 400 g de ulei nerafinat si suc de la 4 lamai. Cu 24 de ore inainte de procedura nu se mananca nimic. Incepand de dimineata, se beau cate 100 ml de preparat, la fiecare 25 de minute. Metoda poate provoca dureri, de aceea trebuie folosita o compresa calda in zona ficatului, pe toata durata curatarii, sau o pastila de No-Spa. Timp de 4-5 ore, organismul raspunde cu diaree, in timpul acesta, colecistul se curata de pietre. Dupa procedura, timp de 2 saptamani, se bea ceai din musetel si fenicul. Doua linguri cu seminte de fenicul rasnite se fierb 10 minute intr-un litru de apa, se adauga 2 linguri cu flori de musetel, se acopera cu capac si se trag de pe foc. Dupa 25 de minute se strecoara, iar peste plante se mai toarna un litru de apa si se aduce pana la punctul de fierbere. Dupa racire, se strecoara si se amesteca tot lichidul obtinut. Se bea in timpul zilei in loc de apa.
Hemoroizi. Se beau cate 100 ml de moare incalzita, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Atunci cand hemoroizii se asociaza cu hemoragie, se bea cate un pahar de 2-3 ori pe zi si se mananca zilnic salata de varza proaspata sau murata.
Avitaminoza si astenie. Se amesteca cate un pahar de moare si suc de rosii, se adauga 150 ml de apa plata, o lingura de miere de albine si o lingura de suc de lamaie. Se bea cate un pahar de 1-2 ori pe zi, intre mese, pana la imbunatatirea situatiei.
Raguseala, dureri uscate in piept. Se amesteca parti egale de moare si apa plata. Se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi. Persoanelor cu astm bronsitic li se recomanda consumarea zilnica a salatelor din varza murata, ceapa si usturoi.
Febra. Daca un copil mic are temperatura ridicata, se aplica pe talpile lui cate 2 linguri de varza murata taiata marunt, iar peste varza se pune cate o punguta de polietilena. Se incalta sosetele deasupra sau se panseaza cu bandaj si se lasa 25-30 minute, dupa care se pune varza murata proaspata.
Rani, arsuri, lovituri si inflamatii. Locurile afectate se panseaza cu terci din varza murata (obtinut prin zdrobire), pus intre 2 straturi de tifon, care se schimba de 2-3 ori pe zi. Daca apare o senzatie de arsura insuportabila, varza se amesteca cu putina apa fiarta si racita.
Acnee. Zilnic se aplica pe zonele afectate frunze de varza murata. Compresa se tine 25 de minute, apoi se spala pielea cu apa rece. Cura dureaza 1,5-2 luni.
Dureri de cap. Pot fi diminuate cu varza murata invelita in tifon. Se aplica in zonele de dupa pavilionul urechilor si pe tample, apoi capul se leaga cu un prosop. Daca durerile sunt dese si insuportabile, se beau si cate 100 ml de moare, de trei ori pe zi.
Paradontoza. De 6-8 ori pe zi se mesteca bine cate 3-4 linguri de varza murata taiata marunt, iar intre procedurile de mestecat se clateste gura cu moare incalzita.
Pirozis (arsuri la stomac). Inainte de fiecare masa se mananca cate 2-3 linguri de varza murata taiata marunt.
Diabet. De 3-4 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, se bea cate 1/3 pahar de moare, diluata cu apa, in proportie de 1:1, timp de 21 de zile. Dupa 7 zile de pauza, cura se repeta, pana la imbunatatirea situatiei.
Constipatie. 1. Se dizolva 2 lingurite de sare grunjoasa in 250 ml de moare si se bea dimineata pe nemancate. Dupa necesitate, se repeta procedeul si a doua zi, tot dimineata. 2. Un pahar de moare (250 ml) se amesteca cu o lingurita de drojdie sau 4 g de crusin si se bea incalzit, dimineata, pe nemancate.
Diaree. Se recomanda consumarea amestecului din parti egale de suc de rosii proaspat stors si moare de varza.
Afectiuni hepatice. Se bea amestecul din reteta precedenta, cate 100 ml, de trei ori pe zi, intre mese, timp de 6-8 luni. Unele afectiuni ale ficatului, rinichilor si aparatului locomotor se agraveaza datorita intoxicarii organismului cu toxine, eliminate de bacteriile de putrefactie, si cu produse reziduale de fermentatie intestinala. Varza murata este un remediu bun pentru dezintoxicarea lor. Bacteriile folositoare care apar in varza murat a in procesul de fermentatie restabilesc activitatea vilozitatilor intestinale, dereglata de disbacterioza. Varza murata favorizeaza si procesul digestiv la persoanele cu scadere a functiilor motrice ale intestinelor.
Cercetatorii spun ca varza murata nu-si pierde calitatile in timpul prepararii culinare. Mai mult decat atat, preparata prin fierbere inabusita, poate fi consumata pentru vindecarea membranei mucoasei intestinale, la bolnavii care nu au voie sa manance celuloza. Varza murata imbunatateste digestia, scoate din organism reziduurile si activeaza enzimele care neutralizeaza substantele cancerigene.
Mahmureala. Se rade pe o razatoare cu orificii foarte mici sau se toaca cu un robot de bucatarie 3-4 cepe mari. Un pahar cu terci de ceapa se amesteca cu 3 pahare de moare, o lingura cu pasta de rosii, piper negru, sare si zahar dupa gust. Prima data se bea jumatate de pahar, apoi in timpul zilei se bea restul. Daca va pare foarte concentrat, se dilueaza cu putina apa.
Hernie ombilicala. Stramosii nostri vindecau hernia cu moare de varza. O bucatica de tifon impaturit se imbiba cu moare, se pune pe locul cu problema, deasupra se aseaza o felie de cartof crud, se apasa putin si se panseaza. Compresele se tin cate 3 ore zilnic, iar tratamentul dureaza 1,5-3 luni.