Două aeroporturi din Germania au suspendat temporar zborurile joi dimineață, după ce activiști pentru climă au intrat în zona pistelor, ca parte a unei acțiuni de protest extinse ce a vizat patru aeroporturi din țară, potrivit Reuters preluată de News.ro.
Grupul de activiști Letzte Generation (Ultima Generație) a anunțat că opt membri ai săi au reușit să oprească sau să reducă traficul pe aeroporturile din Berlin, Köln-Bonn, Nürnberg și Stuttgart. De asemenea, au publicat imagini în care activiștii sunt văzuți lipindu-și mâinile de asfalt. Grupul a precizat că aceștia nu au pătruns pe pistele propriu-zise.
Zboruri suspendate în Germania din cauza protestelor activiștilor pentru climă
Aeroportul din Nürnberg și-a suspendat zborurile timp de peste o oră din cauza protestatarilor, ceea ce a dus la întârzieri pentru șase zboruri, anularea unuia și redirecționarea altui zbor, conform unei postări pe Facebook a aeroportului.
La aeroportul Köln-Bonn, traficul a fost reluat la ora locală 07:25 (08:25, ora României), după ce fusese oprit în cursul dimineții, dar unele întârzieri sunt în continuare așteptate.
Pe cel mai mare aeroport afectat, Berlin-Brandenburg, poliția a intervenit rapid și a reușit să îndepărteze cei doi protestatari care au intrat pe aerodrom după ce au tăiat un gard, conform unui purtător de cuvânt al poliției. Cu toate acestea, zborurile nu au fost afectate.
La aeroportul din Stuttgart, traficul aerian nu a fost perturbat, deoarece poliția a reținut imediat cele două persoane care blocaseră o cale de rulare, a declarat un reprezentant al aeroportului.
Letzte Generation a menționat că acțiuni similare sunt planificate în alte țări din Europa și America de Nord, ca parte a unei campanii care solicită guvernului german să urmărească un acord global pentru renunțarea la petrol, gaze și cărbune până în 2030.
După ce activiștii au reușit să pătrundă pe aeroporturi și să perturbe traficul aerian, inclusiv la cel mai aglomerat aeroport din Germania, Frankfurt, politicienii germani au cerut îmbunătățirea securității aeroporturilor.
Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a declarat pe rețeaua X că „acțiunile ilegale ale protestatarilor sunt periculoase și iresponsabile”. Ea a propus sancțiuni severe cu închisoarea și a cerut aeroporturilor să-și consolideze semnificativ măsurile de securitate.
Proteste masive în Germania
Poliția germană a dispersat zilele trecute un protest al câtorva sute de activiști pro-palestinieni care ocupaseră o curte interioară a Universității Libere din Berlin, într-un mod asemănător cu acțiuni similare desfășurate la zeci de universități din Statele Unite și alte țări.
Potrivit Associated Press, protestatarii de la Berlin ridicaseră aproximativ 20 de corturi și, când forțele de ordine au intervenit, aceștia au format un lanț uman în jurul taberei, scandând lozinci precum „Viva, viva Palestina!”.
În aceeași zi, mai devreme, poliția din Olanda a arestat în jur de 120 de activiști, încheind o demonstrație similară la Universitatea din Amsterdam (UvA).
La Berlin, forțele de ordine, chemate de conducerea universității, au folosit spray cu piper împotriva unor demonstranți. „Acest tip de protest nu este orientat spre dialog. Ocuparea campusului nostru nu este acceptabilă”, a declarat Gunter Ziegler, președintele Universității Libere (FU).
Administrația universității a menționat că unii dintre participanți au încercat să ocupe mai multe săli. Se pare că nu toți protestatarii erau studenți ai universității unde a avut loc manifestația, ci și din alte instituții din Berlin, alături de „indivizi” fără legătură cu mediul studențesc.
La Amsterdam, poliția a declarat că intervenția împotriva protestului de la UvA a fost necesară deoarece situația devenise violentă, mai ales după ce tabăra pro-palestiniană a fost atacată de susținătorii Israelului.
Demonstrații similare de condamnare a războiului Israelului împotriva milițiilor Hamas din Gaza, considerate teroriste de multe guverne occidentale, au avut loc sau sunt în desfășurare la zeci de universități și colegii din Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Germania, Spania, Finlanda, Danemarca și alte țări.
Protestatarii critică ceea ce numesc „genocidul” din Gaza și cer guvernelor și companiilor să înceteze orice formă de finanțare a războiului, în care, conform datelor furnizate de autoritățile palestiniene, au murit până acum aproape 35.000 de oameni.