Zarzavat de ciorbă fiert pentru iarnă. Rețeta bunicii pentru un preparat reușit

23 aug. 2023, 10:50
BZI.ro, în Culinar

Gospodinele pregătesc la început de toamnă cel mai bun zarzavat de ciorbă fiert pentru iarnă. Acesta se face rapid, cu doar câteva legume și verdețuri proaspete, iar dacă ținem cont de câteva trucuri de odinioară, succesul culinar va fi garantat. Iată rețeta bunicii pentru un preparat reușit.

Zarzavat de ciorbă fiert pentru iarnă

Când vine vorba de rețetele de zarzavat, doamnele se întrec în tot felul de secrete culinare. Zarzavatul este nelipsit din cămară și este pregătit cu grijă de către doamnele pricepute în bucătărie. Zarzavatul poate fi pus la borcan sau la congelator în punguțe, poate fi fiert sau conservat după diferite metode.

Pe placul multor gopodine este zarzavatul de ciorbă fiert pentru iarnă. Acesta se face ținând cont de câteva trucuri din rețeta bunicii. Astfe, vom reuși să pregătim cele mai bune ciorbe chiar și în sezonul rece.

Zarzavatul poate fi pregătit cu roșii și ardei pentru un plus de savoare. Nu trebuie să lipsească morvovul, țelina, pătrunjelul proaspăt sau păstârnacul pentru un preparat reușit.

Ciorbele făcute cu zarzavat fiert sunt gustoase, sănătoase și apreciate de toți cei de la masă. Pe lângă zarzavat, nu lipsește din cămara gospodinelor și zacusca. Fie că este făcută cu vinete, ardei, dovlecei sau fasole, aceasta este ideală de servit pe timp de iarnă, la orice masă și la orice ocazie.

Rețeta cu care vei obține cel mai bun zarzavat

Pentru zarzavatul de ciorbă fiert pentru iarnă vom avea nevoie de 3 kg de roșii, 1 kg de morcovi, 1 kg de țelină, păstârnac și rădăcină de pătrunjel, 1 kg de ardei gras și kapia, 1 legătură de frunze de țelină, 2 legături de pătrunjel și 3 linguri de sare pentru murături.

Mai întâi se spală legumele și verdeața apoi se pune o oală cu apă la fiert. Când apa începe să clocotească se adaugă o linguriță de sare. După aceea se pun roșiile și se lasă la opărit. Ulterior se scot din apă și se decojesc, apoi se toacă în cubulețe mici.

După aceea se curăță rădăcinoasele și se dau prin răzătoare, iar verdeața se toacă mărunt. Se amestecă totul foarte bine apoi se pun la un loc cu roșiile tocate și se adaugă sare. Se lasă zarzavatul pentru ciorbe la odihnit timp de 20 de minute pentru ca toate aromele să se întrepătrundă.

După acest timp se scurge lichidul lăsat de zarzavat și se pune zarzavatul în borcane sterilizate. Lichidul rămas poate fi pus la frigider și folosit la ciorbe. Borcanele cu zarzavat se așază într-o cratiță mare cu apă și se fierbe zarzavatul timp de 50 de minute.

La final, se lasă borcanele cu zarzavat la răcit și se depozitează ulterior la loc uscat și răcoros. Zarzavatul de ciorbă fiert pentru iarnă este pregătit cu multă grijă de către gospodinele pricepute în bucătărie. Acest zarzavat ne va ajuta să obținem cele mai bune ciorbe de casă. Alături de gustosul zarzavat pentru iarnă, nu lipsesc din cămară alte delicii pentru iarnă precum murăturile la butoi sau la borcan, zacusca de legume, tocănița, borcanele cu compot sau cu diferite tipuri de dulceață. Dacă ținem cont de câteva secrete din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *