Prima pagină » Local » “Zâna Merciluță”, un proiect care vine în ajutorul ucrainenilor cu probleme stomatologice – GALERIE FOTO

“Zâna Merciluță”, un proiect care vine în ajutorul ucrainenilor cu probleme stomatologice – GALERIE FOTO

04 iun. 2022, 02:00, 4 ,
în Local

Proiectul “Zâna Merciluță” a debutat pe 18 mai, urmând să se desfășoare până în luna august a acestui an. În acest interval, 400 de adulți și copii refugiați din Ucraina se pot înscrie la Crucea Roșie Iași pentru a beneficia gratuit de servicii stomatologice, oferite într-o unitate medicală mobilă. Vineri, 3 iunie 2022, s-a desfășurat cea de-a doua campanie din cadrul proiectului, caravana „Zâna Merceluță“ fiind prezentă, în intervalul orar 10.00-16.00, în spatele Consiliului Județean Iași.

Proiectul “Zâna Merciluță” s-a concretizat prin existența celor două cabinete stomatologice mobile care funcționează în două regiuni din România: în nordul țării, cu baza la Iași, și în sud-estul țării, cu baza la București. Asociația Merci Charity a demarat proiectul în 2014, cu un cabinet stomatologic mobil, ulterior a lucrat la elaborarea legislației pentru autorizarea și funcționarea cabinetelor medicale mobile în România. Se dorește crearea unei rețele de 8 cabinete stomatologice mobile care să funcționeze regional și să contribuie la problema gravă a sănătății orale precare a românilor cu consecințe deosebit de grave asupra sănătății, educației și pregătirii profesionale.

Refugiații ucraineni beneficiază de tratamente stomatologice gratuite în cadrul proiectului “Zâna Merciluță”

Începând din luna mai, refugiații ucraineni din Iași pot beneficia de servicii stomatologice gratuite, în cadrul cabinetului mobil al Asociației Merci Charity. Proiectului “Zâna Merciluță” se desfășoară cu sprijinul logistic al Crucii Roșii Iași. Prima acțiune din cadrul proiectului a avut loc miercuri, 18 mai, și s-a desfășurat în incinta Centrului Tehnologic Regional Iași, unde sunt găzduiți refugiați din Ucraina, adulți și copii.

Proiectul a debutat în luna mai și se va desfășura până în luna august. Pe parcursul celor trei luni, 400 de adulți și copii refugiați din Ucraina se pot înscrie la Crucea Roșie Iași pentru a beneficia gratuit de servicii stomatologice, oferite într-o unitate medicală mobilă. Serviciile stomatologice vor fi oferite de medici dentiști si studenți la stomatologie din Iași înscriși în programul de voluntariat al asociației. Pe durata primei acțiuni, la Iași, au fost oferite servicii de stomatologie gratuite pentru 12 adulți și copii refugiați din Ucraina.

În acțiunile pentru refugiații din Ucraina, care durează până în luna august, se implică 18 medici și studenți la stomatologie din Iași. Săptămânal, prin rotație, aceștia își dedică din timpul liber pentru a-i ajuta cu servicii stomatologice pe ucrainenii din Iași.

Doritorii se pot înscrie în continuare drept voluntari pe https://zanamerciluta.ro/vreau-sa-ajut/. Fiecare voluntar, medic sau student poate alege câte ore dorește să aloce voluntariatului în cabinetul stomatologic mobil.

Dr. Diana Flutur: „Acest proiect este important pentru cetățenii ucraineni, deoarece mulți nu vor să apeleze la cabinetele stomatologice”

Vineri, 3 iunie 2022, caravana „Zâna Merceluță“ a fost prezentă în spatele Consiliului Județean Iași. Astfel, în intervalul 10.00-16.00, cetățenii ucraineni s-au putut prezenta pentru a beneficia de servicii stomatologice gratuite. Ucrainenii cu probleme stomatologice sunt programați din jumătate în jumătate de oră, astfel încât să beneficieze de tot timpul necesar unui tratament stomatologic.

“De atâtea luni de izbucnirea războiului din Ucraina, în rândul cetățenilor ucraineni au apărut și probleme stomatologice. Acum, cu bunăvoința Consiliului Județean Iași, am obținut acest loc în care să parcăm mașina și să-i puteam ajuta. Acest proiect presupune acordare de tratamente atât copiilor, cât și adulților cu cetățenie ucraineană, care necesită acest lucru. Nu se fac tratamente majore, implanturi, lucrări sau extracții, pentru că unitatea nu permite, dar și pentru că acestea presupun și implicarea unui tehnician dentar. Cetățenii ucraineni beneficiază de periaje profesionale, intervenții în caz de carii superficiale, sigilări și alte tratamente care nu necesită radiografie”, a declarat Emanuela Pascu, din partea Crucea Roșie Iași.

Deoarece programul se desfășoară prin Crucea Roșie Iași, pentru a exista un flux de pacienți  și pentru a evita supraaglomerarea, cetățenii ucraineni trebuie să se prezinte le sediul Crucii Roșii din Iași, unde se programează, urmând ca la ora stabilită, să se prezinte la caravană. În proiect sunt cooptați și voluntari ucraineni, care asigură astfel comunicare cu refugiații.

Diana Flutur este unul dintre cei 18 medici implicați în proiectul „Zâna Merciluță”. Tânăra se implică frecvent în acțiune de voluntariat, iar acum a găsit prilejul ideal de a se folosi de profesia sa pentru a-i ajuta pe cetățenii ucraineni cu probleme stomatologice.

„Tot timpul am fost implicată în acțiuni de voluntariat, mai ales pe partea asta caritabilă, astfel că ajutorarea celorlalți este o parte din mine și mă folosesc de profesia mea pentru asta. Acest proiect este important pentru cetățenii ucraineni, deoarece mulți nu știu cât o să mai stea în Iași și nu vor să apeleze la cabinetele stomatologice, deoarece costurile sunt mai mari decât în Ucraina. Mulți erau nevoiți să aștepte până când se vor întoarce în țară. Noi putem să le oferim tratamente gratuite”, a declarat Diana Flutur, medic rezident Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială și voluntar în cadrul Proiectului “Zâna Merciluță”.

Comentarii
  • Sant care au si hemoroizi ! Cautatii si in cur daca tot e pe banii Romaniei !

  • Nație de pupincuriști…ai noștri sunt tratați la mișto de către instituțiile statului,dar când vine vorba de cetățenii străini suntem în secunda doi cu pantaloni i în vine și în poziția capră… tratații și oferitile străinilor toate facilitățile posibile și după aceea vă mirați că ai noștri nu mai au nici un sentiment față de această țară,nu că v-ar păsa!

  • De românii noștri nevoiași nu le pasa nimeni…până și ucrainenii au parte de mai multă atenție în țara asta …

  • Voi, aia 3 daci liberi si revoltati de mai sus, ce si cand ati facut pentru vreun conational? Mai mult, cat ati investit in propria educatie? Ca asa e simplu, tragem petul de bere langa noi si privim spre monitor ca la un tragaci, dupa care, avalansa: „huooo, totul e pentru straini, ne fura strainii patria si drepturile!”. Desi e cinic ce spun, dar ar fi interesant de vazut daca ati fi la fel de critici in cazul in care v-ati afla in locul ucrainenilor si ati ajunge pe meleagurile altei tari unde, fara doar si poate, ati astepta tot sprijinul de care aveti nevoie. Sau doar simplu fapt ca sunteti romani va legitimeaza ca unici indreptatiti intr-un asa context regretabil?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`