Prima pagină » Sanatate » Zahărul scade tensiunea? Este mai periculos decât sarea!

Zahărul scade tensiunea? Este mai periculos decât sarea!

28 mai 2021, 11:28,
în Sanatate

Hipertensiunea arterială este o boală cronică ce afectează organele interne dacă nu este identificată şi tratată. La întrebarea dacă zahărul scade tensiunea, răspunsul dat de cercetători este că zahărul este mult mai periculos decât sarea în ceea ce priveşte riscul de boli cardiovasculare. Nivelul ridicat de zahăr în sânge afectează o zonă a creierului ce determină creşterea pulsului şi a tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arterială afectează vasele de sânge, inima, creierul, rinichii şi reprezintă un risc major de atac de cord şi de accident vascular cerebral. Hipertensiunea arterială este o boală eterogenă, care are o multitudine de cauze care determină apariţia sa.

Simptomele cele mai frecvente care pot indica prezența hipertensiunii arteriale sunt durere de cap, mai ales dimineața, cu caracter de constricție, iritabilitate, transpirații, față înroșită, palpitații, oboseală progresivă, insomnie, depresie, amorțeli de mâini și de picioare sau numai la nivelul brațului stâng, amețeli, greață și vărsături, stare de rău general sau durere toracică anterioară.

Zahărul nu scade tensiunea: Este unul dintre factorii principali ai hipertensiunii

Zahărul din dulciuri duce la creșterea tensiunii arterială. Tocmai de aceea, pentru scăderea accentuată a tensiunii arteriale se recomandă să iei bomboană sau o bucată de zahăr.

Între alimentele dulci, cu un conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați, și presiunea crescută există o legătură. Atunci când sunt consummate alimente dulci, încărcătura pe stomac crește și ritmul cardiac crește.

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge afectează o zonă a creierului numită hipotalamus, care duce la o creştere a pulsului şi a tensiunii arteriale. Organismul produce, din cauza zahărului, mai multă insulină, un hormon care poate duce, de asemenea, la o creştere a ritmului cardiac.

Zahărul consumat în exces, chiar dacă ai o greutate normal, poate duce la o creştere a nivelului trigliceridelor.

Și băuturile carbogazoase îndulcite, cerealele îndulcite, deserturile şi băuturile cu fructe duc la creştere temporară a tensiunii arteriale.

Zaharurile adăugate în alimentele procesate, precum maltoză, sucroză, sirop de porumb bogat în fructoză, melasă, zahăr de trestie sau zahăr brut, trebuie evitate pentru a reduce riscul creșterii tensiunii arteriale.

Ce consum recomandă medicii

Cantitatea zilnică permisă de zahăr diferă de la o persoană la alta, depinzând de vârsta şi de numărul de calorii consumate într-o zi.

Potrivit Agenţiei britanică responsabilă cu controlul obezităţii recomandă, femeile ar trebui să consume maximum şase linguriţe de zahăr, iar bărbaţii şapte-opt linguriţe, zilnic.

Potrivit cercetătorilor din Marea Britanie, un adult consumă de fapt, în medie, 15 linguriţe de zahăr, din cauza cantitaţilor importante care se găsesc în sucurile de fructe, musli, iaurturi, sandvişuri şi mâncăruri semipreparate.

Zahărul are și beneficii

Este clar că alimentele care conțin zahăr sunt dăunătoare pentru orice organism. Totuși, consumat în cantități mici, zahărul poate avea un efect benefic asupra oamenilor.

Zahărul reduce rata de formare a plăcilor aterosclerotice în vasele de sânge și artere, fiind o prevenire a trombozei. Consumul unei cantități mici de alimente care conțin zahăr reduce riscul de a dezvolta leziuni sclerotic.

zahărul are un efect stimulant asupra funcției ficatului și splinei, de aceea, atunci când aceste organe sunt afectate, se recomandă adesea să se crească numărul de feluri de mâncare care conțin zahăr.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024