Prima pagină » Sanatate » Zahărul scade tensiunea? Este mai periculos decât sarea!

Zahărul scade tensiunea? Este mai periculos decât sarea!

28 mai 2021, 11:28,
în Sanatate

Hipertensiunea arterială este o boală cronică ce afectează organele interne dacă nu este identificată şi tratată. La întrebarea dacă zahărul scade tensiunea, răspunsul dat de cercetători este că zahărul este mult mai periculos decât sarea în ceea ce priveşte riscul de boli cardiovasculare. Nivelul ridicat de zahăr în sânge afectează o zonă a creierului ce determină creşterea pulsului şi a tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arterială afectează vasele de sânge, inima, creierul, rinichii şi reprezintă un risc major de atac de cord şi de accident vascular cerebral. Hipertensiunea arterială este o boală eterogenă, care are o multitudine de cauze care determină apariţia sa.

Simptomele cele mai frecvente care pot indica prezența hipertensiunii arteriale sunt durere de cap, mai ales dimineața, cu caracter de constricție, iritabilitate, transpirații, față înroșită, palpitații, oboseală progresivă, insomnie, depresie, amorțeli de mâini și de picioare sau numai la nivelul brațului stâng, amețeli, greață și vărsături, stare de rău general sau durere toracică anterioară.

Zahărul nu scade tensiunea: Este unul dintre factorii principali ai hipertensiunii

Zahărul din dulciuri duce la creșterea tensiunii arterială. Tocmai de aceea, pentru scăderea accentuată a tensiunii arteriale se recomandă să iei bomboană sau o bucată de zahăr.

Între alimentele dulci, cu un conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați, și presiunea crescută există o legătură. Atunci când sunt consummate alimente dulci, încărcătura pe stomac crește și ritmul cardiac crește.

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge afectează o zonă a creierului numită hipotalamus, care duce la o creştere a pulsului şi a tensiunii arteriale. Organismul produce, din cauza zahărului, mai multă insulină, un hormon care poate duce, de asemenea, la o creştere a ritmului cardiac.

Zahărul consumat în exces, chiar dacă ai o greutate normal, poate duce la o creştere a nivelului trigliceridelor.

Și băuturile carbogazoase îndulcite, cerealele îndulcite, deserturile şi băuturile cu fructe duc la creştere temporară a tensiunii arteriale.

Zaharurile adăugate în alimentele procesate, precum maltoză, sucroză, sirop de porumb bogat în fructoză, melasă, zahăr de trestie sau zahăr brut, trebuie evitate pentru a reduce riscul creșterii tensiunii arteriale.

Ce consum recomandă medicii

Cantitatea zilnică permisă de zahăr diferă de la o persoană la alta, depinzând de vârsta şi de numărul de calorii consumate într-o zi.

Potrivit Agenţiei britanică responsabilă cu controlul obezităţii recomandă, femeile ar trebui să consume maximum şase linguriţe de zahăr, iar bărbaţii şapte-opt linguriţe, zilnic.

Potrivit cercetătorilor din Marea Britanie, un adult consumă de fapt, în medie, 15 linguriţe de zahăr, din cauza cantitaţilor importante care se găsesc în sucurile de fructe, musli, iaurturi, sandvişuri şi mâncăruri semipreparate.

Zahărul are și beneficii

Este clar că alimentele care conțin zahăr sunt dăunătoare pentru orice organism. Totuși, consumat în cantități mici, zahărul poate avea un efect benefic asupra oamenilor.

Zahărul reduce rata de formare a plăcilor aterosclerotice în vasele de sânge și artere, fiind o prevenire a trombozei. Consumul unei cantități mici de alimente care conțin zahăr reduce riscul de a dezvolta leziuni sclerotic.

zahărul are un efect stimulant asupra funcției ficatului și splinei, de aceea, atunci când aceste organe sunt afectate, se recomandă adesea să se crească numărul de feluri de mâncare care conțin zahăr.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Horoscopul săptămânal 14 - 20 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Playtech.ro
Vouchere noi pentru români. Se pregătește un program ce îi scutește pe oameni de cheltuieli importante. Când vor fi lansate
observatornews.ro
Momentul în care un șofer de 75 de ani trage brusc de volan şi lovește în plin o dubă, în Constanţa. Ar fi fost vorba de o reglare de conturi
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Becali despre Simion: I-am dat bani, să nu se facă de râs
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
De Florii, a izbucnit la Patriarhia Română și a făcut un circ la TV. Ce i-a transmis lui George Simion în vederea alegerilor de pe 4 mai
Playtech.ro
Cum recuperezi permisul suspendat de poliție în 2025. Ce faci dacă ai rămas fără carnet de șoferi pentru viteză, din cauza radarelor fixe
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 aprilie 2025
12 aprilie 2025