Prima pagină » Sanatate » Zahărul de cocos. O alternativă sănătoasă sau o mare păcăleală?
Zahărul de cocos. O alternativă sănătoasă sau o mare păcăleală?

Zahărul de cocos. O alternativă sănătoasă sau o mare păcăleală?

19 ian. 2024, 12:41,
BZI.ro, în Sanatate

Un îndulcitor care a devenit foarte popular în ultimii ani este zahărul de cocos. Acest zahăr este obținut din palmierul de cocos și este prezentat ca fiind mai nutritiv și având un index glicemic mai scăzut decât zahărul obișnuit. În continuare vom separa faptele de ficțiune pentru a determina dacă zahărul de cocos este cu adevărat o alternativă sănătoasă la zahăr.

Ce este zahărul de cocos și cum este produs

Zahărul de cocos este cunoscut și sub denumirea de zahăr din palmier de cocos. Este un zahăr natural obținut din seva palmierului de cocos. Este adesea confundat cu zahărul de palmier, care este asemănător, dar obținut dintr-un tip diferit de palmier.

Zahărul de cocos este produs printr-un proces natural care presupune două etape. Mai întâi se face o tăietură pe floarea palmierului de cocos, din care se colectează seva lichidă. Seva este supusă unui proces termic până când cea mai mare parte a apei se evaporă. Astfel, rezultă un produs granulat de culoare maro. Culoarea sa este similară cea a zahărului brut din trestie, dar dimensiunea particulelor este în mod obișnuit mai mică.

Zahărul obișnuit de masă și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, nu conțin nutrienți vitali și, prin urmare, furnizează calorii „goale”. Cu toate acestea, zahărul de cocos păstrează o cantitate semnificativă din nutrienții găsiți în palmierul de cocos, precum fier, zinc, calciu și potasiu sau fitonutrienții cum ar fi polifenoli și antioxidanți. Cu toate că zahărul de cocos conține astfel de nutrienți, ai obține mult mai mulți nutrienți consumând alimente integrale.

Ce indice glicemic are această alternativă la zahărul clasic

Zahărul de cocos are un conținut foarte ridicat de calorii, la fel că și zahărul obișnuit, însă poate avea un index glicemic mai mic.
Indexul glicemic (IG) este o măsură a modului în care alimentele cresc nivelul de zahăr din sânge. Glucoza are un IG de 100. În comparație, alimentele cu un IG de 50 cresc nivelul de zahăr din sânge la jumătate față de glucoza pură. Zahărul obișnuit are un IG de aproximativ 60, în timp ce zahărul de cocos are un IG de 54.

Cu toate acestea, IG poate varia foarte mult de la individ la individ. Acesta depinde și de alimentele cu care este combinat și de conținutul lor nutritiv, mărimea porțiilor, momentul în care luăm mesele și alți factori. Cu toate că conținutul de inulină al zahărului de cocos încetinește absorbția zahărului într-o oarecare măsură, nu este clar dacă această diferență modestă în IG are o relevanță pentru sănătate.

Zahărul este nesănătos deoarece determină o creștere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, este lipsit de nutrienți, furnizând practic zero vitamine sau minerale. În plus, consumate în exces, zaharurile adăugate pot contribui la diverse afecțiuni de sănătate, cum ar fi sindromul metabolic, obezitatea, diabetul și bolile de inimă. Cu toate că zahărul de cocos are un profil nutritiv ușor mai bun decât zahărul obișnuit de masă, efectele sale asupra sănătății ar trebui să fie în mare măsură similare.

În concluzie, zahărul de cocos nu este un aliment miraculos. Este foarte asemănător cu zahărul obișnuit de masă, cu toate că este mai puțin prelucrat și conține cantități mici de nutrienți. Dacă decizi să folosești zahărul de cocos, folosește-l cu moderație. Zahărul de cocos se încadrează în aceeași categorie cu majoritatea alternativelor la zahărul obișnuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *