Prima pagină » Culinar » Zacuscă de vinete: Rețeta cu care îți vei impresiona invitații!

Zacuscă de vinete: Rețeta cu care îți vei impresiona invitații!

08 sept. 2021, 14:47,
în Culinar

Dintre toate rețele pe care știe să le facă mama și bunica, zacusca de vinete cu siguranță este într-un top 3 al rețetelor senzaționale, care întotdeauana au un gust dumnezeiesc.

Oricine a mâncat măcar odată zacuscă de vinete, iar gusutl acela deosebit nu poate să nu-i fi rămas în amintire. Deși multă lume face zacuscă de vinete acasă, rețeta mamei și a bunicii rămâne una extraordinară deoarece ele nu înecau zacusca în ulei și avea o savoare deosebită.

Față de alte rețete care se pot face destul de rapid, rețeta de zacuscă este una destul de laborioasă și care ceva timp.

borcane cu zacuscă de vinete

Zacuscă de vinete: Rețeta unui gust senzațional

Pentru aproximativ 5 kg de zacuscă de vinete aveți nevoie de 5 kg de 3 kg vinete crude, 1,5 kg ardei capia, 2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 păstârnac, o țelină mică, 0,5 kg ceapă, 500 ml ulei de floarea soarelui; 1 l de pastă de roșii, sare, piper măcinat și 2 foi de dafin.

Mama și bunica obișnuiau să coacă vinetele și ardeii capia cu o zi înainte de a face zacusca. După ce decojeau vinetele, le puneau la scurs peste noapte, iar ardeii copți, după ce îi decojeau, îi puneau într-un castron și nu în strecurătoare deoarece sucul lăsat de ei are un gust extraordinar.

A doua zi, mama și bunica tocau vinetele, ardeii copți și ceapa. Mama și bunica preferau ardeii capia deoarece sunt mai cărnoși și mai dulci decât cei grași.

vas cu cu zacuscă de vinete

Zacusca de vinete se fierbea în cratițe mari, largi, ca să aibă suprafața mare de evaporare. Mama obișnuia să pună cratița pe un disc metalic, nu direct pe flacără și o lăsa la foc mic deoarece atunci când fierbe zacusca stropește foarte tare.

Zacusca de vinete trebuie să fiarbă aproxiamtiv 60 de minute, la foc mic, având grijă să mestecați pentru a nu se prinde

Când este gata, zacusca se toarnă fierbinte în borcanele sterilizate anterior și se înfiletează capacele.

Mama și buncia obișnuiau să pună pe urmă borcanele calde într-o pătură și să le- lase să se răcească.

 

Zacuscă de vinete: Rețete gustoase ce pot fi făcute ușor

Pentru cei care iubesc ciupercile pot alege ca pe lângă ingredientele prezentate mai sus să pună și ciuperci. Veți avea nevoie de aproximativ un kilogram de ciuperci, cele mai bune fiind cele culese în această perioadă din pădure.

La această rețetă, mai întâi se coc vinetele și ardeii capia, apoi se curăță și se lasă să se scurgă. Ceapa se curăță și se taie, după care se pune la călit până capătă o culoare aurie.

Vinetele se toaca, ardeii se taie cubulețe, iar ciupercile se taie cubulețe și se adaugă peste ceapa călită. La final se pune pasta de roșii, sare, piper și foi de dafin, după gust. Se lasă la fiert aproxiamtiv 2 ore, la foc, și având grijă să se amestece din când în când pentru a nu se lipi.

Pentru a rezista toată iarna, zacusca de vinete și ciuperci se pune fierbinte în borcanele sterilizate anterior și se dau la cuptor pentru încă 10-15 minute.

La final, se pun capacele și se lasă acoperite până a doua zi.

cratiță cu zacuscă de vinete

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`