Multe gospodine vor să afle cum pregăti cea mai bună zacuscă de vinete pentru iarnă. Gustoasa zacuscă poate fi făcută după diferite rețete, în funcție de preferințe. De la tradiționala zacuscă de vinete până la cea cu vinete și ardei, cu dovlecei, cu ciuperci, cu gogoșari, cu fasole sau cu morcov, toate sunt aromate, sănătoase și pe placul multora dintre noi. Iată rețeta bunicii pentru un preparat reușit.
Zacuscă de vinete pentru iarnă
Când vine vorba de zacusca de vinete la borcan pentru iarnă, rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Nelipsită din cămară în sezonul rece este zacusca de vinete cu ardei. Aceasta are o savoare aparte, este ușor de făcut, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat.
Pentru acest tip de zacuscă vom avea nevoie de 3 kg de vinete, 1 kg de ardei gras, 2 kg de gogoșari, 1 kg de ceapă, 700 ml de ulei, 1 litru de suc de roșii, 2 linguri de miere, câteva boabe de piper, 2 foi de dafin și sare.
Mai întâi se pun la copt vinetele împreună cu ardeii și gogoșarii. Când sunt gata se curăță de pielița arsă și de semințe apoi se lasă la scurs. După accea se tooacă mărunt pe un fund de lemn, apoi se curăță ceapa și se toacă sau se dă prin răzătoare.
Peste ceapa mărunțită se toarnă un pic de ulei apoi se adaugă legumele coapte și tocate. Uletrior se adaugă sucul de roșii, foile de dafin și piperul. Se amestecă toate ingredientele apoi se pune zacusca la fiert timp de 50 de minute până când scade apoi se mai adaugă un pic de sare și 2 linguri de miere. Delicioasa zacuscă de vinete pentru iarnă se pune fierbinte în borcane, se pun capacele și se așază borcanele cu gura în jos pentru a se capsa. La final, se depozitează zacusca la loc uscat și răcoros pentru a-și păstra savoarea pe timpul iernii.
Trucuri din rețeta bunicii pentru un preparat savuros
O altă rețetă de zacuscă adorată de mulți dintre noi este zacusca de vinete cu ciuperci. Pentru aceasta vom folosi 2 kg de vinete, 1 kg de ceapă, 1 kg de ardei capia roșu, 1 kg de ciuperci champignon, 300 ml de ulei, pastă de roșii, boabe de piper, 4 foi de dafin și sare.
Mai întâi se coc vinetele și ardeii capia apoi se curăță de coajă și se lasă la scurs. După aceea se curăță și se taie ceapa apoi se pune la călit într-o tigaie cu puțin ulei încins. Peste ceapa călită se adaugă vinetele și ardeii cubulețe, iar ciupercile se taie felii subțiri și se adaugă în tigaie.
Se toarnă și pasta de roșii, apoi se condimentează zacusca cu sare, piper și câteva foi de dafin. Zacusca de vinete cu ciuperci se lasă la fiert timp de două ore și se amestecă mereu pentru a nu se lipi de cratiță. Zusca se toarnă fierbinte în borcane, apoi acestea se pun în cuptor pentru 10 minute. Se scot borcanele, se pun capacele și se lasă la răcit până a doua zi, apoi se depozitează în cămară.
Zacusca de vinete pentru iarnă este gustoasă, aromată și ușor de făcut, iar dacă ținem cont de câteva secrete din rețeta bunicii, succesul culinar este garantat. Rețetele de zacuscă sunt diverse și pot fi adaptate în funcție de gust și preferințe.