Prima pagină » Culinar » Zacuscă de vinete ca în Moldova: Secretele unui gust de-ți plouă în gură!

Zacuscă de vinete ca în Moldova: Secretele unui gust de-ți plouă în gură!

19 oct. 2021, 13:32,
în Culinar

Este perioada din an când toate gospodinele pregătesc conservele, compoturile, dulcețurile și zacusca pentru perioada rece. Iar atunci când vine vorba despre zacusca de vinete nu ai cum să nu ții cont de faptul că zacusca de vinete ca în Moldova este poate cea mai bună dintre toate.

Această rețetă de zacuscă de vinete ca în Moldova pe cât de simplu de făcut este, pe atât de gustoasă o să vă iasă, încât veți impresiona chiar și cele mai exigent gusturi.

De obicei, în zona Moldovei se obișnuiește să se facă zacusca de vinete în mai multe ture, în cantități mai mici, tocmai pentru a avea un gust extraordinar de fiecare dată.

vas cu zacusca

Pe lângă gustul senzațional, rețeta de zacuscă de vinete ca în Moldova este și foarte sănătoasă deoarece conține doar legume, vinete, ardei sau gogoșari, ceapă și ulei.

Pentru ca gustul să fie unul deosebit, în Moldova, vinetele și ardeii kapia sau gogoșarii se coc pe plită pentru a avea coaja carbonizată și să dea acea aromă deosebită. În plus, la rețeta de zacuscă de vinete ca în Moldova nu se pune foarte multă ceapă și ulei pentru a nu risca să iasă grasă și să provoace arsuri stomacale.

vas cu zacusca

Zacuscă de vinete ca în Moldova: Ingredientele unui gust desăvârșit

Pentru zacuscă de vinete ca în Moldova aveți nevoie de 2,5 kg vinete proaspete, 1 kg ardei kapia sau gogoșari proaspeți, 200 g ceapă gata curățită, 250 ml ulei de floarea soarelui, 500 ml suc gros de roșii, 2 lingurițe de sare, 1 linguriță de piper măcinat și câteva foi de dafin.

Vinetele și ardeii kapia sau gogoșarii se coc pe plită, după care se pun într-o cratiță mare, având grijă să puneți și niște sare mare peste ele și se acoperă cu un capac. După aproximativ 20 minute de stat în acea cratiță, vinetele, ardeii kapia și gogoșarii se vor curăța mult mai ușor și mai frumos.

Pe urmă, vinetele se toacă folosind un cuțit inoxidabil sau din lemn și se pun la scurs, preferabil pe un fund de lemn.

Ardeii și gogoșarii se curăță, li se îndepărtează cotoarele și semințele și se taie în fâșii, după care se pun la scurs. Separat, ceapa se toacă mărunt.

felie de paine cu zacusca

Cum se face zacuscă de vinete ca în Moldova

Într-o cratiță mare, de obicei în zona Moldovei se folosește aceeași cratiță mare, cât mai largă, utilizată și în anii trecuți, se pune ceapa mărunțită și uleiul. Cratița se pune la foc mic, având grijă să folosiți un disc metalic, pentru a disipa uniform căldura. Ceapa se călește la foc mic câteva minute după care se adaugă ardeii copți și se lasă la călit alte câteva minute.

Pe urmă se adaugă vinetele tocate, sucul de roșii și se adaugă după gust sarea, piperul și foile de dafin.

Se amestecă bine, pentru a omogeniza conținutul cratiței și se lasă să fiarbă la foc mică pentru a evapora apa din legume.

Zacusca este fiartă atunci când încep să apară mici bălți de ulei la suprafața amestecului.

borcane cu zacusca

Zacusca fierbinte se pune în borcanele sterilizate anterior. Pentru asta, borcanele trebuie așezate pe o tavă metalică care să preia șocul termic. Pe urmă se pun capacele borcanelor și se învelesc în niște prosoape mai groase. Abia a doua, în zona Moldovei, borcanele cu zacuscă sunt mutate în cămări mai răcoroase.

Dacă v-a plăcut această rețetă, puteți încerca și rețeta de zacuscă de vinete, ca la mama acasă, zacusca de vinete ca la bunica, zacusca de ghebe, dar și zacusca de fasole, ca la bunica, sau zacusca de fasole boabe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`