Toamna este perioada în care gospodinele fac conservele, pun murăturile pentru iarnă și fac diferite tipuri de zacuscă. Una dintre cele mai bune zacuște făcute de bunica este cea de pește.
Pentru cei care sunt îndrăgostiți de gustul de pește, această zacuscă nu poate fi decât senațională, iar pentru prepararea ei nu sunt necesare mari cunoștințe în domeniul culinar.
Foarte important la această rețetă este să folosiți ingrediente cât mai naturale. Bunica folsoea pește care provenea dintr-o apă cât mai curate, iar legumele le culegea din grădina proprie.
Recomandat pentru această rețetă este un pește gras, de apă dulce sau oceanic. Nu este recomandat să folosiți un pește alb deoarece riscați ca zacusca să vă iasă uscată, fără gust. De asta, de obicei, buncia folosea crap de apă dulce.
Zacusca de pește: Ingredientele unui gust savuros
Pentru rețeta de zacuscă de pește, bunica folosea 4 kg pește, 2 kg ceapă, 500 g morcov, 4 kg ardei kapia sau gogoșari, 1,5 suc de roșii, 600 ml ulei, 250 ml oțet, sare și piper după gust, 2 frunze dafin, 3 căței usturoi și 1 lingură zahăr.
Cele 4 kg de pește reprezintă greuattea rămasă pentru pus în zacuscă. Adică în moemntul în care cumpărați peștele ar trebui să luați aproximativ 6 – 6,5 kg de crap.
Pentru început, bunica punea pe foc o cratiță cu apă, iar când aceasta începea să fiarbă adăuga oțetul, câteva boabe de piper, puțină sare și o frunză de dafin. Pe urmă, bunica punea bucățile de pește spălate și curățate în prealabil și lăsa la fiert aproximativ 10 minute din momentul în care apa începea să dea în clocot.
Pe urmă, bunica opera focul și lăsa peștele în apa în care a fiert încă vreo 15 minute. Bunica proceda așa deoarece astfel permitea oțetului să macereze oasele. Pe urmă, scoatea peștele din apa în care a fiert cu o paletă și curăța carnea de pe oase. După ce scotea toată carnea, bunica o toca la mașina de tocat.
Ceaunul pentru zacuscă, secretul bunicii pentru un gust deosebit
Ardeii kapia, copți și curățați de semințe și cotoare, le toca la mână, pe un fund de lemn.
În ceaunul mare, pe care îl are special doar pentru făcut zacuscă, bunica punea uleiul, iar când acesta era încins adăuga ceapa tocată mărunt și o lăsa la călit preț de 3-4 minute. Pe urmă, adăuga morcovul dat pe răzătoare, având grijă să amestece pentru a nu se pridne de fundul ceanului și a nu risca să se ardă.
După ce lăsa să dea câteva clocote, buncia aăduga sucul de roșii și lăsa compoziția la fiert până începea să se lege. Pe urmă, bunica adăuga carnea de pește tocată, frunzele de dafin, sare și piper, zahăr și 2-3 căței de usturoi tăiați în bucăți mai mici.
Pe urmă mai lăsa totul la fiert pentru încă aproxiamtiv 10-15 minute.
Cand zacusca era fiartă, bunica oprea focul, scotea foile de dafin și punea zacusca fierbinte în borcanele spălate și sterilizate în prealabil.
Dacă vă place foarte mult zacusca de pește, puteți încerca și rețeta de zacuscă de fasole ca la bunica, zacuscă de vinete ca la bunica, extraordinara rețetă de zacuscă a mamei, zacuscă de fasole boabe, zacuscă de ghebe ca la mama acasă sau zacuscă de vinete ca în Moldova.