Prima pagină » Culinar » Zacuscă de mânătărci aromată. Un gust ce te transportă în copilărie!
Zacuscă de mânătărci aromată. Un gust ce te transportă în copilărie!

Zacuscă de mânătărci aromată. Un gust ce te transportă în copilărie!

25 aug. 2023, 14:59,
în Culinar

Mânătărcile pot fi culese din pădurile de foioase, de stejar și fag, după o ploaie strașnică. Între lunile mai și iunie, și toamna prin septembrie și octombrie este perioada cea mai propice pentru a merge la strâns de ciuperci. Cuvântul „mânătarcă” provine din termenul grecesc „manitaria”, care înseamnă „ciuperci” în general. Numele științific, Boletus edulis, derivă din latinescu „bolet-„, însemnând „ciupercă superioară” (care a dat naștere și termenului „burete”), iar „edulis” indică faptul că această specie este comestibilă, numai buna pentru a fi folosită într-o zacuscă de mânătărci.

Zacusca de mânătărci este plină de nutrienți

Această ciupercă este cunoscută pentru parfumul său distinctiv și plăcut. Ea conține mai multă apă în comparație cu alte ciuperci comestibile. În afară de savoarea lor deosebită, mânătărcile au fost folosite din vremuri străvechi ca remediu pentru diverse afecțiuni și pentru menținerea sănătății generale. Datorită texturii, ciupercile reprezintă o alternativă satisfăcătoare la carne. Pateul de ciuperci îl poate înlocui cu suces pe cel de ficat.

Varietatea de mânătărci care cresc în pădure este nu doar extrem de gustoasă și hrănitoare, dar și sănătoasă. Acestea nu îngrașă și furnizează o cantitate semnificativă de minerale. Ciupercile conțin fibre și vitamina B în cantități mari, precum și potasiu, care este benefic pentru inimă. O cană de ciuperci (doar 20 de calorii) conține aceeași cantitate de potasiu cât o jumătate de banană și are nivelul de vitamina B comparabil cu o felie de pâine integrală. De asemenea, ciupercile sunt o sursă bogată de germaniu (la fel ca usturoiul), un mineral cu proprietăți anticanceroase și antivirale. Germaniul sporește, de asemenea, capacitatea celulelor de a produce energie.

Pentru a prepara zacuscă de mânătărci avem nevoie de 5 kg de mânătărci (dar puteți folosi și hribi, champignon, pleurotus), 3 kg, ardei grași și gogoșari, 2 kg ceapă, 900 ml ulei, 1 kg piure de roșii sau 2 litri bullion, sare, piper, 1, 2 foi dafin, 1 căpățână de usturoi, cimbru sau mărar după gust, o linguriță boia iute sau un ardei mic iute (opțional). Se pot pune și 2 kg vinete sau dovlecei (2-3 bucăți).

Pentru o zacuscă delicioasă, urmați pașii de mai jos

Înainte de toate, pregătiți 3 oale sau tigăi pentru a căli ingredientele de bază. În vasul mai mare în care veți sota ciupercile, se adaugă 500 ml de ulei, în cel pentru ardei și gogoșari, cât și în vasul pentru ceapă, se adaugă 200 ml de ulei la fiecare. Alegeți roșii mari și bine coapte, cu cât mai puține semințe. Dacă aveți la îndemână bulion, puteți să-l utilizați. Treceți roșiile prin mașina specială de tocat roșii pentru a îndepărta pielițele și semințele. Puneți piureul obținut la fiert la foc potrivit, amestecând constant pentru a evita să se lipească de vas. Când piureul s-a îngroșat suficient (ar trebui să fiarbă cel puțin o oră), luați vasul de pe foc.

Coaceți ardeii pe toate părțile în cuptor sau pe aragaz. Dacă aveți deja ardei copți în frigider îi puteți utiliza. Așezați ardeii într-un vas mai mare și presărați-i cu sare grunjoasă pe măsură ce îi scoateți. Acoperiți cu un capac sau cu folie (acest lucru va facilita îndepărtarea pieliței). Lăsați-i să se răcească pentru a-i decoji, îndepărtați cotoarele și semințele. Apoi, îi punem în mașina de tocat carne folosind sita cu găuri mai mari. Căliți piureul obținut în 200 ml ulei încins și apoi lăsați-l să se răcească.
Pregătiți ceapa, de preferat ceapă albă, dar puteți folosi și roșie. Trebuie taiată în sferturi și ținută timp de 10 minute într-un vas cu apă rece pentru a îndepărta gustul ușor amărui și iuțeala. Apoi, scurgeți bine apa și treceți ceapa prin mașina de tocat, folosind o sită mai mică decât cea folosită pentru ardei și gogoșari. Căliți ceapa în 200 ml ulei până când devine translucidă, apoi lăsați-o să se răcească. Curățați bine ciupercile de iarbă și pământ, îndepărtând orice parte vătămată. Dacă sunt mici, le tăiem în sferturi, iar dacă sunt mari, în cubulețe. Căliți mânătărcile în vasul încins cu 500 ml ulei și puțină sare, până ce se înmoaie un pic, însă nu foarte mult. Apoi, lăsați-le să se răcească.

După ce legumele au fost pregătite așa cum s-a descris mai sus, turnați-le într-un vas încăpător în următoarea ordine: ceapa călită, ardeii și gogoșarii, ciupercile, piureul de roșii și condimentele. Puteți folosi plante aromatice proaspete, verzi sau uscate. Este important ca ele să fie tocate sau sfărâmate cât mai mărunt și să nu fie folosite în exces. Adăugați condimentele cu aproximativ 10 minute înainte de finalizarea preparării. Lăsați zacusca pe foc potrivit aproximativ 45-60 de minute sau până când uleiul se ridică la suprafață. Acesta este semnul că ingredientele sunt fierte. Amestecați în mod regulat pe durata acestui timp. Puneți zacusca în borcane sterilizate. Pentru sterilizare, puteți introduce borcanele într-o tavă la cuptor, la foc potrivit, timp de 30 de minute. Apoi opriți cuptorul și lăsați borcanele înăuntru până a doua zi. A doua zi, încălziți cuptorul din nou pentru 30 de minute și apoi opriți-l și lăsați borcanele înăuntru până se răcesc. Închideți apoi borcanele cu zacuscă de mânătărci prin etanșare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025