Zacusca de ghebe congelate pentru iarnă este un preparat ce nu trebuie trecut cu vederea. În preajma anotimpului de toamnă gospodinele încep să-și pregătească rafturile cu tot felul de bunătăți, printre care și această rețetă. Mâncarea se prepară în doar 120 de minute și este lipsită de conservanți.
Preparatul poate fi servit pe o felie de pâine prăjită oricând, fiind sățios și gustos. Pe lângă zacusca de ghebe, va trebui să încercați și rețeta tradițională de gem de vișine, ideală pentru sezonul rece.
Zacuscă de ghebe congelate pentru iarnă, ingrediente
Deja se apropie sezonul în care gospodinele încep să-și pregătească rafturile cămărilor pentru iarnă. Acestea gătesc gem, dulceață sau pun murături. Un deliciu ce nu trebuie ignorat este zacusca de ghebe congelate, fiind ideală pentru sezonul rece. Aceasta se poate servi la micul dejun, fiind o mâncare ușoară și extrem de savuroasă.
Pentru prepararea rețetei veți avea nevoie de un kilogram de ceapă, 500 mililitri ulei, un kilogram de morcovi, 200 grame de bulion, un kilogram jumătate de ardei și un kilogram jumătate de ghebe congelate. Condimentarea se va face cu sare, piper boabe și frunze de dafin. Din ingredientele menționate veți obține circa 5 porții. De asemenea, rețeta se prepară destul de rapid, aceasta fiind gata în doar 120 de minute.
Cum se prepară rețeta de zacuscă de ghebe
Legumele vor trebui curățate și spălate bine. Ardeii vor trebui copți în cuptor, pe aragaz sau pe grătar. Se vor pune sare mare pe ei și se vor lăsa pentru câteva momente. Ulterior, se vor curăța cu grijă de sâmburi și coajă. Pentru a vă simplifica munca, aceștia se vor da prin robot, alături de morcovi și ceapă. Într-o cratiță se vor turna 250 mililitri de ulei, apoi se va adăuga ceapa și se va lăsa la călit pentru 10 minute. Când observați că devine translucidă, puneți morcovii și lăsați la prăjit până devin moi. Se toarnă și restul cantității de ulei și se amestecă din când în când pentru ca legumele să nu se prindă de tigaie.
Ghebele congelate vor trebuie lăsate la scurs, apoi vor fi adăugate în tigaie peste restul legumelor. Trebuie să aveți în vedere că și acestea vor trebui date prin robot. Compoziția se va condimenta după gust cu sare, piper și foi de dafin. De regulă se pun circa 5 foi de dafin. Zacusca se va lăsa la foc mic timp de o oră. Între timp se va turna bulionul și se va amesteca. Mâncarea va fi gata când veți observa că uleiul s-a ridicat la suprafață. Este foarte important să amestecați din când în când, deoarece se poate prinde de oală. La final, zacusca va fi pusă fierbinte în borcanele curate și uscate. Pentru un preparat mai gustos, vasele se pot lăsa la cuptor timp de 15 minute. Ulterior, se vor acoperi cu un prosop și se lasă până se răcesc.
Rețeta de zacuscă de ghebe congelate este un deliciu, fiind îndrăgită de toți membrii familiei. Aceasta se mănâncă cât ați clipi și poate fi un mic dejun gustos și sățios. Un preparat pe care trebuie să îl încercați și vă v-a aduce aminte de gustul copilăriei este salamul de biscuiți de post. Desertul nu conține margarină și este extrem de aromat.