Prima pagină » Culinar » Zacuscă de ghebe ca la mama acasă: Secretele unui deliciu al toamnei!

Zacuscă de ghebe ca la mama acasă: Secretele unui deliciu al toamnei!

01 oct. 2021, 13:32,
în Culinar

Fiecare dintre noi a mâncat măcar o dată zacusă, iar cea făcută ca la ama acasă, cu ghebe, avea un gust senzațional. Ciupercile de pădure dădeau un gust și o aromă specială, iar rețeta ca la mama acasă nu dădea niciodată greș, gustul fiind inconfundabil.

Foarte important la rețeta de zacuscă de ghebe ca la mama acasă era faptul că era relativ ușor de făcut și putea fi realizată de oricine, chiar dacă nu avea foarte mare experineță în bucătărie. Important era să respecte toți pașii rețetei și să țină cont de toate secretele dezvăluite de mama.

borcane cu zacusca de ghebe

Zacuscă de ghebe ca la mama acasă: Ingredientele unui gust inconfundabil

Pentru zacusca de ghebe ca la mama acasă aveți nevoie de următoarele ingrediente: 3 kg de ghebe, 1 kg de ceapă, 3 kg de ardei capia sau gogoșari copți, 1 l de suc de roșii sau 400-500g de bulion, piper boabe, sare, foi de dafin și 600-700 ml ulei.

Pentru început, mama îndepărta partea inferioară a cuibului de ghebe și spăla în foarte multe ape până se îndepărtau frunzele și pământul de pe ghebe. După ce le alegea și le spăla bine, mama punea ghebele la fiert în apă cu sare. În timpul fierberii, mama avea grijă să îndepărteze spuma pe care acestea o formau. După fierbere, mama spăla ghebele sub jet de apă, într-o sită, apoi se lasă la scurs.

felie de paine cu zacusca de ghebe

Separat, mama cocea ardeii și gogosarii pe tablă, direct pe flacăra aragazului. După coacere, mama îi punea într-o oală, presăra cu sare si îi acoperea cu un capac. Ulterior îii era mai ușor să-i curețe și să dea jos cotoarele și sâmburi. Pe urmă îi rupea în fâții și îi punea într-un castron.

Toate legumele, mama le trecea prin mașina de tocat având grijă ca primele să fie ceapa și usturoiul, apoi ardeii copți și pe urmă ciupercile. Fiecare ingredient tocat îl colectat în castron individual, nu toate la un loc.

zacusca de ghebe

Marele secret: cratița specială

Pentru zacuscă, mama folosea o cratiță specială numai pentru așa ceva și pentru dulceață. Această cratiță mare avea un diametru de 40 cm care permitea ca zacusca să scadă repede. Mama punea acea cratiță pe un disc metalic, nu direct pe flacăra aragazului. Acel disc asigura o distribuire uniformă a căldurii și scădea riscurile ca zacusca să se „prindă”.

Mama punea cratița pe disc, la un foc mediu și turna uleiul, după care adăuga ceapa și usturoiul. Punea o linguriță de sare și le călea 10 minute până ce deveneau sticloase. Pe urmă, punea ardeii și gogoșarii copți și tocați. Amesteca cu ceapa și le călea aproximativ 5 minute. Pe urmă punea ciupercile și le lăsa la călit aproximativ 10 minute. Mama obișnuia să pună sare pentru murături și piper negru măcinat proaspăt. La final, mama adăuga sucul de roșii proaspăt.

borcane cu zacusca de ghebe

Pe urmă, mama încingea cuptorul la 150 C si monta grătarul pe șina cea mai de jos. Băga oala cu zacuscă în cuptor, o acoperea parțial cu un capac sau cu o tavă.

După 30 de minute, verifica zacusca, amesteca și întorcea cratița și mai lăsa 30 de minute. Mama își dădea seama că zacusca este gata în moemntul în care apărea uleiul la suprafață.

Zacusca o punea în borcanele sterilizate inițial când încă era fierbinte. Folsoea o tavă metalică pentru ca aceasta să preia șocul termic și să disipeze căldura. După, mama înfășura borcanele în niște prosoape și punea o pătură peste ele și le lăsa așa până a doua zi când le muta în cămară, pentru iarnă.

Cei care sunt îndrăgostiți de gustul extraordinar al zacustei nu pot să nu încerce și zacusca de fasole, ca la bunica, zacusca cu fasole boabe, tot după o rețetă a bunicii sau rețeta simplă de zacuscă a mamei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`