Multe gospodine pregătesc pentru iarnă o zacuscă de dovlecei. Aceasta este gustoasă și pe placul multora dintre noi, iar dacă ținem cont de câteva simple, succesul culinar este garantat. Iată rețeta bunicii pentru un adevărat deliciu.
Zacuscă de dovlecei
De pe lista bunătăților pentru cămară nu lipsește zacusca de dovlecei. Aceasta are o savoare aparte, este aromată, sănătoasă, sățioasă și se face rapid, cu doar câteva ingrediente. Pentru ca succesul culinar să fie garantat, trebuie să avem în vedere câteva secrete din rețeta bunicii.
Zacusca cu dovlecei poate fi făcută simplă, cu vinete, cu ardei sau cu ciuperci. Rețetele de zacuscă sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Pe lângă delicioasa zacuscă de casă putem face și niște dulceață aromată. Pe placul multora dintre noi este dulceața de trandafiri, aceasta fiind rafinată și gustoasă.
Zacusca de dovlecei poate fi servită simplă sau alături de alte bucate alese. Dacă ținem cont de câteva secrete culinare din rețeta tradițională, la final vom obține un preparat irezistibil.
Rețeta cu care vom obține un adevărat deliciu
Dacă vrem să pregătim acasă o zacuscă de dovlecei vom avea nevoie de 1 kg de dovlecei, 300 g de ceapă albă, 500 g de gogoșari, 200 ml de ulei, o lingură de sare, ardei iute după gust, 1 l de suc de roșii și 1 foaie de dafin.
Mai întâi se curăță dovleceii de coajă și semințe, se spală, se lasă la scurs apoi se dau prin răzătoare. După aceea se curăță ceapa și se taie mărunt, iar gogoșarii se taie fâșii. Într-o cratiță mare se pune ceapa la călit în ulei încins apoi se adaugă un pic de sare. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă dovleceii și gogoșarii.
Se lasă totul la foc potrivit și se amestecă mereu să nu se lipească. După un timp se toarnă sucul de roșii și se adaugă foaia de dafin apoi se mai lasă la foc pentru 30 de minute. La final se adaugă ardeiul iute și se ia de pe foc. Delicioasa zacuscă se pune în borcane, se pun capacele apoi se dau la cuptor pentru 20 de minute. După aceea se scot borcanele din cuptor, se lasă la răcit și se depozitează în cămară.
Zacusca de dovlecei este gustoasă, sănătoasă și ușor de pregătit pentru iarnă. Acest preparat este nelipsit din cămara gospodinelor și făcut cu grijă pentru a-și păstra savoarea cât mai mult timp. Zacusca de dovlecei se poate face simplă sau cu vinete, arrdei și ciuperci. Rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe.
Extrem de gustoasă este zacusca de dovlecei cu sfeclă roșie. Pentru aceasta vom avea nevoie de 4 kg de dovlecei, 2 kg de sfeclă roșie, 2 kg de ceapă, 100 ml de oțet, 150 de ulei, 100 g de usturoi, 200 g de zahăr, 200 ml de apă, sare și piper după gust. Cu siguranță această zacuscă îi va cuceri pe cei dragi. La fel de apreciată este și zacusca cu dovlecei și vinete. Aceasta are o savoare deosebită și este ideală de servit la mesele festive alături de alte bucate alese. Zacusca este pe placul multora dintre noi și nu lipsește din cămara gospodinelor pentru sezonul de iarnă.