Zacusca cu ardei capia și morcovi este una dintre cele mai populare rețete românești. Aceasta reprezintă o variantă rustică a rețetei de tocană de legume. Cu toate că nu este foarte cunoscută, aceasta este una dintre cele mai echilibrate și gustoase zacuști.
Zacusca este un aliment nelipsit din cămara gospodinelor. Spre deosebire de cea pe care o prepari în fiecare an în mod tradițional, zacusca de ardei capia este ușor de pregătit și are un gust extraordinar.
Zacuscă cu ardei capia și morcovi
Zacusca este un preparat din legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, care poate fi întâlnită în mai multe țări din Balcani. De obicei principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogoșarii sau ardeii capia copți și ceapa tăiată. Însă, se mai poate adăuga roșii, ciuperci, morcovi, dovlecei, etc.
Zacusca se poate face în mai multe feluri, în funcție de ingredientele folosite. Mai pot fi adăugate și condimente, printre cele mai folosite fiind piperul și foile de dafin. Potrivit tradiției din țara noastră, după recolta de toamnă, unele gospodine pregătesc zacuscă și o conservă în borcane sterilizate, pentru iarnă. Însă se poate și în toiul iernii dacă vrei să faci o cantitate mai mică pentru a-ți potoli pofta. Aceasta se consumă de obicei întinsă pe pâine.
Așadar, pentru această rețetă ai nevoie de 2 kg de vinete crude sau 1 kg de vinete coapte, decojite și scurse, 500 grame de ceapă roșie sau ceapă albă, 1 kg de morcovi, 200 ml de ulei de floarea soarelui, 2 sau 3 lingurițe de sare, 1 linguriță rasă de piper negru proaspăt măcinat, 1 kg de ardei capia cruzi sau 500 grame de ardei copți, decojiți și curățați de cotoare, 500 ml de suc de roșii sau conserve de roșii cuburi sau bulion și 1 foaie de dafin.
Mod de preparare
Pentru zacuscă se pregătesc vinetele decojite și scurse, ardeii capia copți și curățați, ceapa, morcovii, uleiul și sucul de roșii. Morcovii se taie în rondele sau se dau prin răzătoare mare, iar ceapa, ardeii și vinetele se toacă mărunt.
Într-o cratiță mare se adaugă morcovii, uleiul și o linguriță de sare, apoi se pun pe foc mediu, unde să călesc timp de aproximativ 8 minute, amestecând ocazional. După aceea, se adaugă ceapa tocată și se micșorează intensitatea focului, continuând călirea.
Ardeii se adaugă și ei, se lasă la călit timp de 5 minute, apoi se încorporează vinetele, sarea și piperul negru proaspăt măcinat. Se adaugă imediat și sucul de roșii sau bulionul, împreună cu o frunză de dafin.
La final, se oprește focul și zacusca și se lasă să se răcească pentru aproximativ 10 minute. În acest timp, borcanele și capacele se sterilizează, iar cuptorul se preîncălzește la temperatura de 115 de grade Celsius. Borcanele se așază pe o tavă metalică și se umplu cu zacuscă fierbinte, după care se închid bine și se introduc în cuptorul preîncălzit.
Zacusca se sterilizează timp de 30 de minute la aceeași temperatură, iar apoi borcanele se lasă să se răcească treptat, pe parcursul mai multor ore. Este bine ca borcanele de zacuscă cu ardei și morcovi să nu fie mutate din loc până ce acestea nu se răcesc de tot.