Yoga amelioreaza bolile de inima. Cea mai cunoscută tehnica de relaxare orientală, yoga, ar permite pacienților cu fibrilație atrială să facă față mai bine acestei boli prin reducerea frecvenței episoadelor. Cercetătorii spun că această practică ar fi într-adevăr benefică pentru hipertensiunea arterială, cu condiția să participați la ședințe foarte regulate pe parcursul mai multor săptămâni.
Yoga amelioreaza bolile de inima
Yoga este considerată o practică fizică „blândă”, dar beneficiile sale asupra organismului sunt multiple: somn îmbunătățit, anxietate scăzută sau chiar ușurare de tulburările musculo-scheletice. Această practică, care promovează unirea corpului și a minții, se bazează în special pe asanas (posturi yoga) și pranayama (respirație yogică). Un studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul HG SMS din Jaipur din India și prezentat în cadrul unei conferințe a Societății Europene de Cardiologie (ESC) afirmă că yoga ar fi benefica și pentru sănătatea inimii și în special în în ceea ce privește pacienții cu fibrilație atrială.
Acestia subliniază că posturile de yoga și respirația ar putea ajuta pacienții cu fibrilație atrială să-și gestioneze simptomele. Fibrilarea atrială (AF) (sau fibrilația atrială) este o tulburare de ritm cardiac care face ca inima să accelereze și să o facă să bată neregulat. Aceasta poate rămâne asimptomatică sau poate provoca palpitații cardiace, o respirație mai grea etc.
Reduce simptomele fibrilației atriale
„Simptomele fibrilației atriale pot fi deranjante. Ele vin și pleacă, provocând anxietate la mulți pacienți și limitându-le capacitatea de a duce vieți normale”, spune autorul principal al studiului, Dr. Naresh Sen. Cercetătorii au vrut să știe dacă practicarea de yoga poate ameliora simptomele la pacienții cu fibrilație atrială, potrivit Santé Magazine. Au recrutat 538 de pacienți între 2012 și 2017, care inițial nu au făcut yoga timp de 12 săptămâni și apoi au efectuat sesiuni de 30 de minute în fiecare zi, timp de 16 săptămâni, care au inclus posturi și respirație.
În cele două perioade de studiu, simptomele și episoadele de fibrilație atrială au fost înregistrate într-un jurnal pentru fiecare pacient. Unii dintre ei au purtat și un monitor cardiac pentru a confirma debutul acestor episoade de fibrilație atrială și pentru a stabili frecvența și severitatea acestora. De asemenea, pacienții au completat un sondaj privind sentimentele de anxietate și depresie și un chestionar care le evaluează capacitatea de a face activități zilnice și de a socializa (nivelul lor de energie și starea de spirit). În cele din urmă, frecvența cardiacă și tensiunea arterială au fost, de asemenea, măsurate, iar cercetătorii au comparat apoi rezultatele dintre perioadele de yoga și „non-yoga”.
Yoga are beneficii pentru sănătatea fizică și psihică
Se dovedește că, în perioada de 16 săptămâni de yoga, pacienții au experimentat îmbunătățiri semnificative în toate domeniile, comparativ cu perioada de 12 săptămâni, in care nu au facut exercitii. De exemplu, în perioada „fără yoga”, pacienții au prezentat în medie 15 episoade de fibrilație atrială comparativ cu opt episoade din perioada de yoga. În plus, presiunea arterială medie a fost cu 11/6 mmHg mai mică după o sesiune de yoga. Cu toate acestea, patologiile cardiace sunt implicate cel mai adesea în apariția fibrilației atriale și în special a hipertensiunii arteriale, o creștere anormală a tensiunii arteriale pe peretele arterelor.