Prima pagină » Sanatate » Xifia antibiotic. Ce boli tratează acest medicament?

Xifia antibiotic. Ce boli tratează acest medicament?

02 dec. 2022, 15:30,
în Sanatate

Tratamentul infecțiilor cauzate de microorganisme sensibile se realizează cu Xifia, un antibiotic puternic. Acest medicament vindecă infecțiile acute ale tractului respirator superior și infecție acută a urechii medii. Avantajul acestui medicament constă în faptul că prezența alimentelor nu are un efect semnificativ asupra absorbției, antibioticul poate fi administrată indiferent de mese.

Xifia este un antibiotic cefalosporinic din a treia generație cu activitate antibacteriană puternică împotriva majorității microorganismelor Gram-pozitive și Gram-negative. Mecanismul de acțiune se datorează inhibării sintezei membranei celulare a agentului patogen. Medicamentul este rezistent la acțiunea hidrolitică a majorității beta-lactamazelor. Ca urmare, multe organisme rezistente la peniciline și la unele cefalosporine pot fi sensibile la Xifia.

mai multe antibiotice pe o masa

Copiii cu o greutate corporală de peste 50 kg sau cu vârsta de peste 12 ani trebuie să primească doza recomandată pentru adulți

Xifia antibiotic. Cât de eficient este medicamentul?

Xifia este eficient din punct de vedere clinic în tratamentul infecțiilor cauzate de cei mai comuni agenți patogeni. Medicamentul este prescris pentru a trata infecții necomplicate ale tractului urinar, inclusiv pielonefrita acută. Mulți medici prescriu aceste antibiotic pentru a vindeca gonoreea necomplicată, cea cervicală și uretrală.

Antibioticul trebuie utilizat cu prudență la pacienții cu reacții de hipersensibilitate la alte medicamente, în special la pacienții sensibili la penicilină. La unii pacienți au fost raportate reacții severe, inclusiv reacții anafilactice, la ambele grupe de antibiotice. În cazul apariției unei reacții alergice, medicamentul trebuie retras imediat și, dacă este necesar, trebuie administrat un tratament adecvat.

mai multe antibiotice pe o masa langa un recipient

Xifia trebuie utilizată cu prudență la pacienții cu disfuncție renală severă

Xifia trebuie utilizată cu prudență la pacienții cu disfuncție renală severă. În aceste cazuri, doza de antibiotic trebuie ajustată.  Este bine să știi că antibioticele cu spectru larg perturbă flora microbiană normală a colonului și pot duce la o creștere excesiv de rapidă a clostridiilor. Studiile arată că toxina produsă de Clostridium difficile este principala cauză a diareei induse de antibiotice. Utilizarea antibioticelor cu spectru larg este asociată cu dezvoltarea colitei pseudomembranoase.

Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când se pune diagnosticul pacienților care dezvoltă diaree cu tratament antibiotic. Simptomele colitei pot apărea în timpul sau după tratamentul cu antibiotice.

Dozaj și mod de administrare. Ajustările necesare pentru pacienții care suferă de insuficiență renală

Copiii cu o greutate corporală de peste 50 kg sau cu vârsta de peste 12 ani trebuie să primească doza recomandată pentru adulți. Pentru tratamentul infecțiilor gonococice cervicale și uretrale necomplicate, doza orală unică recomandată este de 400 mg.

mai multe antibiotice pe o masa

Antibioticul trebuie utilizat cu prudență la pacienții cu reacții de hipersensibilitate la alte medicamente

Pentru tratamentul infecțiilor tractului urinar inferior la femei, doza unică recomandată este de 400 mg, iar durata tratamentului este de 3 zile. Pentru pacienții vârstnici, se prescrie doza recomandată pentru adulți. Funcția renală trebuie monitorizată și doza trebuie ajustată în cazul insuficienței renale severe.

Doza normală și regimul de dozare pentru persoanele care suferă de insuficiență renală sunt prescrise pentru pacienții cu clearance-ul creatininei de 20 ml/min sau mai mult. La pacienții cu clearance-ul creatininei sub 20 ml/min, nu se recomandă depășirea dozei de 200 mg o dată pe zi. Acest lucru este valabil și pentru pacienții care fac dializă peritoneală sau hemodializă.

În cazul în care administrarea de xifia antibiotic provoacă reacții adverse precum dureri de cap, dureri abdominale, tulburări digestive, greață, vărsături, constipație și erupție cutanată trebuie să consulți imediat un doctor. Ultimele studii au arătat că antibioticul cauzează creșterea reversibilă a enzimelor hepatice în plasmă.

medic care tine in palme mai multe antibiotice

Xifia este un antibiotic cefalosporinic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *