Prima pagină » Razboi în Ucraina » Xi Jinping, președintele Chinei, a vorbit la telefon cu Vladimir Putin! Ce a spus comunistul despre războiul din Ucraina
Xi Jinping, președintele Chinei, a vorbit la telefon cu Vladimir Putin! Ce a spus comunistul despre războiul din Ucraina

Xi Jinping, președintele Chinei, a vorbit la telefon cu Vladimir Putin! Ce a spus comunistul despre războiul din Ucraina

25 feb. 2022, 15:01,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Alianța dintre China și Rusia pare să funcţioneze în continuare în contextul în care există un război în Ucraina. Xi Jinping a avut o convorbire cu Vladimir în care a îndemnat la diplomaţie. Liderul comunist a făcut apel la înţelegere şi la rezolvarea problemelor pe cale pașnică.

Oricum, de la începutul războiului din Ucraina, poziţia Chinei a fost una mai rezervată. Autoritățile de la Beijing au afirmat recent că susţin în continuare independența Ucrainei dar au evitat să condamne acţiunile Moscovei.

Xi Jinping a vorbit cu Vladimir Putin despre războiul din Ucraina

Este un război în termenul clasic al cuvântului în Ucraina iar trupele militare ucrainene luptă până la ultima suflare pentru a face față ofensivei de la Kremlin. Eforturile internaționale sunt consistente, Joe Biden și Uniunea Europeană anunțând măsuri drastice. Situaţia este una diferită în China unde Xi Jinping a vorbit cu Vladimir Putin. China este mai  conservatoare în declarații şi evită să condamne ferm acțiunile din ultimele două zile.

Într-un apel telefonic de vineri, președintele Chinei Xi Jinping i-a spus lui Vladimir Putin că China sprijină Rusia în eforturile de a rezolva criza din Ucraina prin dialog, relatează televiziunea de stat chineză CCTV. Criza dintre Ucraina și Rusia reprezintă o provocare majoră pentru China pe mai multe fronturi.

Relația diplomatică din ce în ce mai strânsă dintre Rusia și China a putut fi văzută la Jocurile de iarnă. Atunci, Vladimir Putin a participat la Olimpiadă, fiind unul dintre puținii lideri care au făcut acest gest, ceilalți având o acţiune de protesc pentru că China nu respectă drepturile omului.

 

Volodimir Zelenski îi acuză pe liderii mondiali de indiferență în războiul din Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit din biroul său de la Kiev. Purtând haine militare, el i-a acuzat pe liderii europeni că nu au luat măsuri suficiente pentru a încetini avansul Rusiei și că este singur în fața rușilor.

„Coloanele de tancuri și loviturile aeriene sunt foarte asemănătoare cu ceea ce a văzut Europa cu mult timp în urmă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – ceva despre care se spunea „niciodată mai mult”, spune el.

„Dar iată-l din nou. Acum, în 2022. La 75 de ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.”

Zelensky adaugă că nu este prea târziu pentru a opri „agresiunea” rusă dacă liderii europeni acționează rapid și le cere cetățenilor din întreaga UE să protesteze și să-și forțeze guvernele să ia măsuri mai decisive.

Sunt sigur că vedeți asta – voi toți, întreaga Europă. Dar nu prea vedem ce veți face în legătură cu asta, cum vă veți apăra atunci când sunteți atât de lent să ajutați Ucraina? ” a precizat președintele Ucrainei. Acesta a mai avut intervenții televizate în cursul dimineții când a recunoscut că în Kiev a fost  lovit rachetele rusești. La nivel internaținal, toți liderii importanți ai lumii au reacționat și au transmis că vor adopta sancțiuni economice dure pentru Rusia.

Așadar, discuția amicală dintre Xi Jinping cu Vladimir Putin era de așteptată să se întâmple mai ales că Rusia este un important partener comercial cu comuniștii, aceștia semnând un contract de livrare pe 30 de ani a gazelor naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *