Prima pagină » Eveniment-Social » Workshop-ul „Educaţia incluzivă. Școala pentru diversitate de la deziderat la realitate“, organizat de IȘJ Iași
Workshop-ul „Educaţia incluzivă. Școala pentru diversitate de la deziderat la realitate“, organizat de IȘJ Iași

Workshop-ul „Educaţia incluzivă. Școala pentru diversitate de la deziderat la realitate“, organizat de IȘJ Iași

02 oct. 2020, 16:45,
în Eveniment-Social

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi organizează, în data de 5 octombrie 2020, începând  cu ora 10, la Hotelul Unirea din Iași, workshop-ul intitulat Educaţia incluzivă. Școala pentru diversitate de la deziderat la realitate, în cadrul proiectului Școli prietenoase în comunități implicate (cod SMIS 106616), proiect implementat de instituția noastră, în parteneriat cu Asociația HoltIs și Fundația COTE.

Analiză a modului în care elevii din medii dezavantajate pot fi sprijiniți de comunitate

Evenimentul se dorește a fi o analiză a modului în care elevii provenind din medii dezavantajate pot fi sprijiniți de școală și comunitate.

Cadre didactice din 6 comunități ale județului Iași – Răducăneni, Pârcovaci, Deleni, Erbiceni, Podu Iloaiei și Hârlău – vor participa la o dezbatere privind rolul școlii ca promotor al educației și a valorilor incluziunii sociale în comunitate. alături de  specialiști în problematica psihopedagogiei speciale

Prima parte a evenimentului este dedicată prezentării rezultatelor de etapă ale Proiectului Școli prietenoase în comunități implicate de către managerul acestuia, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, Inspector General al Inspectoratului Școlar Iași, și de către reprezentanți  ai partenerilor, Asociația HoltIs și Fundația COTE.

Un element de noutate al acestui proiect este activitatea Echipei pluridisciplinare mobile – constituită din specialiști (psihologi, asistenți sociali, experți în educație specială și logopedie, consilieri școlar, mediatori școlari, specialiști în relații sociale), furnizori de servicii integrate, în vederea diminuării riscului educațional și a creșterii participării la educație în comunități vulnerabile din județul Iași. Cadrele didactice se vor familiariza cu rolul acestor specialiști în comunitățile școlare, precum și cu tipurile de intervenții specializate oferite pentru a facilita integrarea școlară a copiilor cu nevoi speciale.

Nu în ultimul rând, participanții vor afla informații despre noi dimensiuni ale educației incluzive din  perspectiva mediului academic prin intermediul intervenției video a doamnei lector univ. dr. Oana DĂNILĂ de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Iași.

Ateliere de formare

În partea a doua a evenimentului, cadrele didactice vor participa la ateliere de formare pe teme de interes și actualitate pentru dezvoltarea practicilor educaționale incluzive:

  • Educaţia incluzivă – între deziderat şi realitate;
  • Instituţii resursă în vederea integrării copilului cu CES;
  • Strategii incluzive eficiente /Adaptare curriculară;
  • Instrumente necesare cadrelor didactice din şcolile de masă, pentru o bună integrare a copiilor cu CES;
  • Profesorul itinerant – actor sau spectator în realizarea educaţiei inclusive.

În urma derulării acestui workshop, vom dezbate și analiza, împreună cu cadrele didactice, cele mai oportune strategii care pot facilita incluziunea școlară a copiilor cu cerințe educaționale speciale și /sau copii din medii școlare defavorizate.

Concluziile se vor regăsi într-o broșură ca material informativ de diseminare a practicilor educaționale incluzive pentru școlile implicate în proiect, precum și pentru școlile care integrează copii cu cerințe educaționale speciale și nu beneficiază de specialiști.

Reamintim că activitățile propuse în cadrul proiectului Școli prietenoase în comunități implicate vizează atragerea copiilor spre școală, implicarea membrilor comunității în evenimente educaționale alături de elevi și profesori, reducerea riscului de abandon școlar și identificarea unor modalități personalizate de abordare didactică pentru grupurile de elevi vulnerabile. De asemenea, prin acest proiect întărim ideea că educația are un rol primordial, iar învățarea în școală este singura modalitate de a avea acces la un viitor mai bun.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Cine e bărbatul găsit mort în mașină, în Ilfov. Era tăiat pe mâini cu un cuțit cumpărat ieri, când a fost dat dispărut de soție. Polițiștii nu exclud crima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Doliu în cinematografie. A dispărut un nume legendar
SportpeSurse
Ucraina și România au bătut palma pentru un MEGA-PROIECT, spre fericirea lui Dan Șucu și frații Pavăl
Playtech.ro
Ingredientul banal care face chiftelele de post de zece ori mai gustoase. Numai așa le vei prepara
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`