Prima pagină » Actualitate » Wizzair și Ryanair, luate la puricat de Consiliul Concurenței: „Vrem să vedem de ce au crescut prețurile biletelor!“

Wizzair și Ryanair, luate la puricat de Consiliul Concurenței: „Vrem să vedem de ce au crescut prețurile biletelor!“

27 mai 2024, 14:41,
în Actualitate

Wizzair și Ryanair vor fi luate la puricat de Consiliul Concurenței. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a anunțat că va avea loc o analiză a modului în care companiile aeriene stabilesc nivelul prețului biletelor de avion pentru rutele cu plecare din România. Demersul vine în contextul în care Blue Air a intrat în insolvență, iar compania de stat Tarom reduce unele rute, în contextul demersurilor de redresare.

Wizzair și Ryanair, luate la puricat de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței va analiza structura pieței serviciilor de transport aerian de călători din România, precum și mecanismele de funcționare ale acesteia, în contextul în care companiile aeriene au majorat considerabil prețurile biletelor de avion, a precizat, sâmbătă, conducerea instituției.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că specialiștii instituției vor să identifice cauzele scumpirii biletelor de avion, în contextul dificil prin care a trecut aviația în pandemie, dar și ca urmare a schimbărilor de pe piața românească.

„Faptul că din cei patru mari actori de pe piața de aviație din România – Blue Air a ieșit, iar Tarom își reduce activitatea, deci din patru avem vreo doi jumătate – cred că se simte în piață, se simte în creșterea în creșterea prețului biletelor. Ne uităm la impactul în piață al ieșirii Blue Air și al reducerii activității TAROM. Vrem să vedem cât de mult și de ce au crescut biletele la Wizzair, Ryanair și așa mai departe, inclusiv la TAROM sunt prețuri mari pe unele rute. Deci ne uităm în momentul de față la evoluția prețului bietelor post-pandemie”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

Potrivit Consiliului Concurenței, vor fi analizate cererea și oferta de pe piață, nivelul de transparență a modului de stabilire a prețurilor biletelor practicate de către companiile aeriene, inclusiv de ajustare dinamică a acestora și vor fi identificate eventuale disfuncționalități ale pieței.

La finalul analizei, Consiliul Concurenței va formula propuneri și recomandări în scopul eliminării posibilității de inducere în eroare a consumatorilor, iar în măsura în care vor fi descoperite încălcări ale legii, vor fi inițiate procedurile necesare pentru sancționarea acestora, a transmis autoritatea de concurență.

Ajutor de stat pentru Tarom

Comisia Europeană a aprobat, la finalul lunii aprilie, ajutorul de restructurare pentru Tarom, un ajutor financiar de la statul român în valoare de maxim 95,26 milioane de euro, cu scopul de a restabili viabilitatea companiei pe termen lung, fără a afecta piața competițională. Din valoarea acestuia 49,53 milioane euro reprezintă ajutorul individual de salvare aprobat de Comisie în februarie 2020 în anul 2020 (la care se adaugă dobânzile aferente) iar aproximativ 45,77 milioane de euro sunt o injecție de capital.

În ceea ce privește Blue Air, Ministerul Finanțelor a primit în februarie, notificarea oficială din partea Comisiei Europene după ce a decis că România trebuie să recupereze de la Blue Air ajutorul de stat oferit, de 33,84 milioane de euro, care este considerat incompatibil, din moment ce planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene. Între timp, compania a intrat în portofoliul statului, care a executat de la finalul lui 2022 scrisoarea de garanție, după ce operatorul aerian nu și-a respectat obligațiile în baza schemei de ajutor.

Acum, Wizzair și Ryanair vor fi luate la puricat de Consiliul Concurenței pentru a se stabili modul în care companiile aeriene stabilesc nivelul prețului biletelor de avion pentru rutele cu plecare din România.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Rezultate Titularizare 2025. Edu.ro a publicat notele profesorilor, înainte de contestaţii
Playsport.ro
Ce au văzut procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Evz.ro
Omenirea, în pericol. Noua criză, mai gravă decât virusul chinezesc
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Anamaria Prodan s-a afișat cu alt bărbat după ce a anulat nunta cu Ronald Gavril
Playtech.ro
De ce se pun usturoi și busuioc la ușă în luna august. Tradiții uitate, explicate
Dailybusiness.ro
Piedone, acuzat că a regizat un control „perfect” la hotelul familiei Rușanu. DNA anchetează corupția cu parfum de lux
RomaniaTV
Cui rămâne averea de 1 miliard de euro a lui Felix Baumgartner. Ce scrie în testament: Mihaela Rădulescu nu a primit nimic
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025