În noaptea de sâmbătă spre duminică se va putea vedea și din România o eclipsă parțială de Lună care va începe după ora 21.00. Care sunt etapele eclipsei? Ce este Luna Vânătorului?
Un pont: observatorul astronomic din București va avea program special de eclipsă, până la ora 1:30 dimineața.
„Programul” eclipsei de sâmbătă seară
Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, sâmbătă, la ora 21:02, la două ore după răsăritul Lunii. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult.
În apropierea maximului, însă, începând cu ora 22, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus.
Maximul se va produce la ora 23:14, când Luna va fi total în penumbră și aproximativ 7% în umbra Pământului. În acel moment Luna se va afla sus pe cer, înspre sud-est. Ieșirea din umbră se va produce la ora 23.53, iar sfârșitul eclipsei este la ora 1.27.
Hunter’s Moon – Când oamenii ieșeau la vânat
Pe 28 octombrie, la ora 23:24, se produce faza de Lună Plină. În acel moment, Luna se va afla în constelația Aries, cu planeta Jupiter în stânga ei. Există în tradiția americană multe denumiri simpatice pentru Luna Plină „Strawberry Moon”, „Pink Moon” sau „Flower Moon”, dar Luna nu devine roșie, roz, sau de culoarea unor flori, cum ar sugera denumirile. Există și Harvest Moon (Luna Recoltei, în septembrie), dar și Hunter Moon (luna vânătorului), acum, la final de octombrie.
Aceste denumiri au apărut pentru prima oară acum mai bine de un secol într-un almanah anual care era extrem de popular în SUA: Farmers’ Almanac care conține și date despre fazele lunii și despre credințe populare legate de Lună.
Cea mai veche atestare despre folosirea termenului Hunter’s Moon este din Oxford English Dictionary, în 1710.
De ce Hunter’s Moon (Luna Vânătorului)? În Farmer’s Almanac se spune că, din moment ce frunzele copacilor au căzut, iar cerbii sunt grași, fiindcă au mâncat din abundență, era momentul vânătorii.
Cum oamenii au strâns recoltele, câmpurile sunt mai deschise, iar pe ele veneau animale mici să mai culeagă boabele rămase, dar veneau și vulpile care urmăreau să prindă acele animale mici. Vânătorii puteau vedea și puteau ochi mult mai ușor animalele de pe ogoare.
Această Lună Plină de după mijlocul toamnei mai este numită Travel Moon, Dying Grass Moon (Luna Ierbii Muribunde), Sanguine Moon sau Blood Moon.
Ce sunt eclipsele de Lună
Eclipsele de Lună sunt mult mai puțin spectaculoase decât cele de Soare. Se produc noaptea, când este Lună plină și când Pământul se află între Soare și Lună, iar Luna intră în conul de umbră al Pământului, moment în care Luna capătă o culoare roșiatică pe care nu o are de obicei. Eclipsele de Lună sunt mult mai dese decât cele de Soare și durează mai mult. Ele nu au o mică „bandă de totalitate”, cum este la cele de Soare, ci pot fi văzute de toți cei care au Luna deasupra orizontului.
O eclipsă parțială de Lună apare atunci când numai o porțiune din Lună intră în umbra Pământului. Când întreaga suprafață a Lunii trece în umbra Pământului asistăm la o eclipsă totală de Lună.
Cea mai recentă eclipsă totală care s-a văzut din România a fost pe 16 mai 2022, iar viitoarea va fi în dimineața zilei de 14 martie 2025. Viitoarea eclipsă parțială de Lună vizibilă de la noi va fi în dimineața zilei de 18 septembrie 2024.
Cea mai recentă eclipsă de Lună care s-a văzut în România a fost pe 5 mai 2023.