Prima pagină » Sanatate » WBC analize. Ce înseamnă acestea și când trebuie făcute?

WBC analize. Ce înseamnă acestea și când trebuie făcute?

07 mart. 2023, 10:45,
BZI.ro, în Sanatate

Multe persoane sunt curioase să afle ce înseamnă WBC analize și în ce moment acestea trebuie efectuate. Sângele este cea mai importantă substanță din organism, îndeplinind funcții de reglementare, nutriționale, excretoare, respiratorii și altele. Orice boală, fie ea inflamatorie, canceroasă, autoimună sau metabolică, se reflectă în compoziția calitativă și cantitativă a sângelui. Din acest motiv, odată cu prescrierea unei analize generale de sânge începe diagnosticul bolii.

Sângele este format din 50% plasmă. Este un fluid multicomponent care include oligoelemente, enzime și hormoni. Celelalte 50% aparțin celulelor sanguine, fiecare cu rolul său unic. Hemograma este o metodă de diagnostic de laborator pentru evaluarea stării organismului și găsirea sursei patologiei. Acest test poate fi prescris de către un medic în orice specialitate.

WBC analize. Când este prescris testul de sânge?

Teste de sânge sunt necesare pentru îngrijirea preventivă în cadrul controalelor medicale. Compoziția sângelui este relativ constantă și foarte rar depășește limita de normalitate la o persoană sănătoasă. Iar unele boli pot să nu vă afecteze sănătatea pentru o perioadă lungă de timp, caz în care un test de sânge profilactic va fi motivul pentru un examen de control.

Un set de analize WBC trebuie efectuat la apariția primelor simptome de boală. Testul poate determina natura bolii și gravitatea inflamației sau a reacției alergice. Testul poate fi repetat pentru a urmări evoluția bolii după o anumită perioadă de timp. De asemenea, pentru a evalua eficacitatea terapiei efectuate.

Hemograma include următorii indicatori, precum eritrocite, hemoglobină, leucocite, indice de culoare, hematocrit, reticulocite, trombocite și sedimentare. În unele laboratoare, formula leucocitară este prescrisă în mod implicit, în altele este necesară o notă medicală. Aceasta include următorii indicatori, eozinofile, bazofile, neutrofile de înjunghiere și neutrofile de segment, limfocite și monocite.

Frecvența cu care trebuie efectuat testul începând cu primul an de viață. Cât trebuie să fie indicele pentru hemoglobină?

În unele puncte, norma pentru un test de sânge general pentru adulți diferă de cea pentru copii. De exemplu, hemoglobina unui copil este de 110-145 g/l, numărul de globule albe este de 5,0-12,0 109/l, iar numărul de limfocite poate fi între 26-60%. Restul valorilor sanguine corespund valorilor de referință pentru adulți.

Este necesar ca probele de sânge să fie prelevate de 4 ori în primul an de viață, apoi la 1 an și 6 luni și apoi anual începând cu vârsta de 2 ani. Aceste măsuri sunt necesare pentru depistarea precoce a bolilor de sânge, a anemiei și a infecțiilor.

Înainte de a efectua testul de sânge este indicat să nu mâncați. De asemenea, nu trebuie să beți ceai sau cafea sau să fumați înainte de a vă face un test de sânge general. Cu o zi înainte, trebuie să evitați alcoolul și alimentele grase. Proba de sânge se prevalează de obicei dimineața, fie dintr-un capilar, fie dintr-o venă.

Setul WBC de analize poate detecta boala în cele mai inițiale stadii ale sale, dar testul este foarte sensibil. Prin urmare, merită să urmați toate recomandările înainte de a face un test de sânge pentru a asigura un diagnostic adecvat. Această analiză este cel mai prescris test de laborator pentru evaluarea cantitativă și calitativă a principalelor clase de celule sanguine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *