Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Vulvodinia: cum se tratează „depresia vaginului”
Vulvodinia: cum se tratează

Vulvodinia: cum se tratează „depresia vaginului”

18 feb. 2021, 13:27,
în Sanatate

Bolile ginecologice afectează sistemul de reproducere feminin, și anume uterul, vaginul, vulva, ovarele și trompele uterine. Anumite afecțiuni ale sistemului genital feminin sunt destul de cunoscute publicului larg. Acesta este cazul endometriozei, prolapsului, sindromului ovarului polichistic sau fibroamelor uterine. Dar aceste boli nu sunt singurele de care pot suferi femeile. Printre patologiile ginecologice despre care se spune puțin, găsim cancerul vulvei, sindromul Rokitansky, dar și vulvodinia, numită și „depresia vaginului”.

Ce este vulvodinia?

Vulvodinia este reprezentata de durerea în vulva fără nicio cauză identificabilă. Această durere poate persista mai mult de trei luni și chiar poate dura câțiva ani. Vulva este zona genitală feminină care poate fi văzută în exteriorul corpului. Acesta din urmă este alcătuit din vagin, labia majoră, labia minoră, clitoris, perineu, anus, glandele Bartholin, precum și orificiul uretral și vaginal.

Această boală rezultă dintr-o disfuncție a sistemului de modulare a durerii. În mod normal, durerea este un semnal de avertizare: avertizează că există leziuni ale țesuturilor. Dar în timpul vulvodiniei, creierul primește informația de „durere” în absența oricărei leziuni a țesuturilor și cnd mecanismele de blocare a durerii eșuează.

Există două tipuri de durere care uneori pot dispărea de la sine. Prima, care caracterizează „vestibulodinia”, este cauzată de contact, cum ar fi atingerea, fricțiunea sau presiunea, în timpul sexului sau în timpul inserării tampoanelor, de exemplu. În acest caz, durerea este localizată în vestibul sau la intrarea în vagin. Acest tip de durere afectează în principal femeile tinere. Vulvodiniasele provocate au un impact psihologic și sexual semnificativ.

A doua formă, numită „vulvodinie disestezică”, afectează întreaga vulvă. Durerea apare spontan și poate fi agravată la contact. Această formă se găsește în principal la femeile aflate în postmenopauză.

Vulvodinia: care sunt cauzele?

Cauza exactă a vulvodiniei nu a fost identificată. Dar anumite boli inflamatorii, cum ar fi cancerul, afecțiunile precanceroase, lichenul plan sau infecții precum micoza recurentă, pot provoca dureri vulvare persistente. Cauza bolii poate fi hipersensibilitatea la durere în terminațiile nervoase ale vulvei și/sau mușchii pelvieni hiperactivi.

Care sunt simptomele vulvodiniei?

Vulvodinia se manifestă ca durere, care poate fi spontană și constantă sau poate apărea la atingere. Aceasta din urmă poate fi ușor inconfortabila în unele zile și intensa în alte zile. Când durerea este severă, aceasta poate împiedica femeia să stea in sezut sau să doarmă. Durerea poate fi însoțită de:

o senzație de arsură
furnicături
vulva dureroasă
Tulpini sau anomalii ale controlului mușchilor perineali care înconjoară vulva

Femeile cu vulvodinie sunt, de asemenea, mai susceptibile de a suferi de dureri articulare și musculare, dureri de abdomen inferior și sindrom de colon iritabil. De asemenea, doresc frecvent să urineze.

Vulvodinia: cum să o diagnosticați

Pentru a diagnostica vulvodinia, medicul efectuează un examen fizic. El cere pacientei să efectueze examinări suplimentare pentru a exclude cauzele inflamatorii, canceroase, infecțioase sau traumatice ale durerii vulvare persistente. Vulvodinia poate fi asociată cu o altă boală (lichen, micoză recurentă). Doctorul stabilește apoi că boala identificată nu îi poate explica doar durerea persistentă.

Cum se tratează vulvodinia, „depresia vaginului”?

Pentru a gestiona vulvodinia, personalul medical trebuie să ia în considerare diferitele consecințe ale acestei dureri persistente în vulvă. Practicianul poate sugera ca pacienta să hidrateze bine mucoasa cu lubrifianți în timpul actului sexual, estrogen local sau hidratante. Pentru a ameliora durerea în timpul sexului, medicul poate prescrie un anestezic local. De asemenea, el poate sugera și administra pacientului analgezice orale.

Un alt tratament: sesiuni de reabilitare perineală de către un kinetoterapeut cu cunoștințe despre această boală. Aceste ședințe ajută la reducerea spasmelor musculare. Pacientul poate utiliza, de asemenea, anumite dispozitive, cum ar fi o pernă în formă de gogoașă, pentru a face ședința mai confortabilă și pentru a evita așezarea pe zona dureroasă. Acupunctura, mai ales atunci când durerea este constantă, poate ușura simptomele prin oprirea fibrelor nervoase nociceptive hiperactive.

Pacienta trebuie urmarite și de un psihoterapeut. În timpul consultațiilor, ea va învăța să facă față acestor dureri vulvare persistente prin relaxare, meditație sau hipnoză. O femeie cu vulvodinie și partenerul ei pot fi, de asemenea, sfătuiți de un terapeut sexual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`